El Salvador u velikim problemima zbog pada kriptotržišta

0

Srednjoamerička država El Salvador Bitcoin je kupovala od rujna 2021. godine. Međutim, velika “oklada” zemlje na kriptovalute propala je u posljednjih nekoliko tjedana jer je kriptovaluta isprala otprilike trećinu vrijednosti državne imovine.

Podsjetimo, Salvador je prva zemlja koja je usvojila bitcoin kao zakonsko sredstvo plaćanja, iako stanovnici i dalje preferiraju američki dolar.

Također, u ožujku ove godine objavljeno je da će Salvador izdati tzv. vulkan obveznicu kako bi prikupio milijardu dolara za izgradnju Bitcoin Cityja, grada u kojem će se “rudariti” bitcoin. Kako bi se rudarili bitcoini, ovaj bi se grad napajao strujom dobivenom upotrebom geotermalne energije iz jednog od dvadesetak vulkana u Salvadoru.

Osim značajnog porasta obveza otplate duga i povećanja globalnih troškova zaduživanja, El Salvador se također suočava s velikim izazovom učinka deprecijacije valute. Međutim, kolaps kriptovaluta zatvorio je određene potencijalne rute za “bijeg iz krize”, poput sada odgođene bitcoin obveznice.

“Vladini financijski problemi nisu nastali zbog bitcoina, nego su se zbog bitcoina pogoršali. Za vladu je bitcoin prestao biti rješenje i postao je dio problema”, izjavio je Ricardo Castaneda, viši ekonomist i koordinator zemalja El Salvador i Honduras.

Od prošlog rujna, kada je El Salvador službeno prihvatio Bitcoin kao zakonsko sredstvo plaćanja, cijena ove kriptovalute pala je za 45%. Od svog maksimuma koji je dostigao u svibnju, BTC je izgubio 26% svoje vrijednosti jer su ulagači prebacili svoj novac u drugu imovinu.

Prema podacima s CoinMarketCap-a, cjelokupna tržišna vrijednost kriptovaluta upravo se smanjila na 1,2 bilijuna dolara, što je manje od polovice svog vrhunca u studenom 2021. godine.

Dug El Salvadora porastao je na 24,4 milijarde dolara prošlog prosinca u usporedbi s ukupnom obvezom od 19,8 milijardi dolara u prosincu 2019. Do značajnog porasta došlo je zbog velikih troškova nastalih u borbi s pandemijom COVID-19, kao i gospodarski gubici posljednjih nekoliko godina.

Međunarodni monetarni fond (MMF) vjeruje da će deficit tekućeg računa za gospodarstvo El Salvadora, koje se uvelike oslanja na novac koji šalju ljudi koji žive u inozemstvu i strana ulaganja, iznositi oko 2 milijarde dolara svake godine do 2025.

El Salvadoru prijeti bankrot?

Početkom svibnja kreditna agencija Moody’s srušila je rejting Salvadora za čak dvije razine s negativnim prognozama – na Caa3, tj. rejting “smeća”. Ovo za zemlju predstavlja vrlo visok rizik od bankrota.

Kreditna agencija Fitch srušila je rejting El Salvadora još u veljači, uz tvrdnju da će udio javnog duga u BDP-u u 2022. iznositi 86.9%, što je vrlo zabrinjavajuče.

“Slabljenje institucija i koncentracija moći predsjednika povećali su nepredvidivost politike, a usvajanje bitcoina kao zakonskog sredstva plaćanja dodalo je nesigurnost oko potencijala za program MMF-a, koji bi omogućio financiranje za 2022./2023. godinu”, stoji u obrazloženju odluke Fitcha.

U siječnju 2023. El Salvadoru na naplatu stiže obveznica od 800 milijuna dolara koje će država morati platiti investitorima. Za otplatu duga imaju 30 dana, nakon čega slijedi bankrot.

Prema procjenama, El Salvador je zbog pada vrijednosti bitcoina do sada izgubio ukupno oko 40 milijuna dolara. Stanje još uvijek nije alarmantno, nego donekle održivo, ali ako država nastavi dosadašnju strategiju vezivanja uz bitcoin, a njegova cijena nastavi padati, to će uzrokovati ogromne financijske probleme i potencijalni bankrot.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X