Ethereum Merge: Što sve trebaju napraviti korisnici?

0

Ethereum Merge jedan je od najvećih događaja u kripto svijetu koji će promijeniti jedan od najvećih ekosustava – Ethereum. Tzv. spajanje je pridruživanje glavne mreže Ethereum proof-of-stake sustavu koji koordinira Beacon Chain.

Prijelaz navedenog ekosustava s Proof of Work (PoW) na Proof of Stake (PoW) smanjit će njegovu potrošnju energije i povećati pouzdanost na velikom broju računala.

Budući da će ova promjena Ethereumu olakšati upravljanje transakcijama i drugim značajkama, mogla bi imati i neke negativne utjecaje. Jedan od njih je i nagovještaj kraja rudarenju i rudarima koji će nakon spajanja gotovo postati beskorisni. Druge promjene mogle bi uključivati ​​utjecaje na novčanike i osobnu imovinu korisnika, ali šanse da se to dogodi su male.

Donosimo vam kratak pregled mogućih promjena zbog Ethereum Mergea i koraka koje korisnici trebaju poduzeti.

ETH spajanje i moguće promjene

Spajanje Ethereuma sa sobom će donijeti nekoliko promjena – manje validatora, čime će se potrošnja energije smanjiti za više od 95%, a također će biti smanjene i naknade za transakcije.

Prvi korak spajanja Bellatrixa uspješno je dovršen 6. rujna, dok se za drugi korak Paris očekuje da će biti dovršen sljedeći tjedan. Posljednjih nekoliko tjedana zabilježene su velike fluktuacije vrijednosti Ethereuma i Ethereum Classica. Posljednjih nekoliko dana pada vrijednost Ethereuma, što se potencijalno može pripisati spajanju.

Neki stručnjaci predviđaju da će Ethereum “uzletjeti” i da će njegova cijena strahovito porasti nakon spajanja. Drugi tvrde da će spajanje Ethereuma srušiti njegove cijene. Različite tvrdnje u vezi sa spajanjem Ethereuma zbunjuju investitore. Uprava Ethereuma uvjerava korisnike da će spajanje poboljšati sigurnost mreže, održivost i skalabilnost.

Koraci koje korisnici mogu poduzeti

Najčešće pitanje korisnika prije spajanja Ethereuma je “što da radim?”. Postoji mogućnost rizika, kao i zdrava tranzicija Ethereuma, tako da korisnici mogu koristiti različite strategije za svoju sigurnost. Najsigurnija od dostupnih opcija je ne činiti ništa i čekati završetak procesa prijelaza. Kako korisnici nemaju nikakve veze sa spajanjem, ne moraju biti spremni na isto.

Neki bi prevaranti mogli namamiti korisnike da preuzmu određeni zlonamjerni softver i na taj način ukrasti imovinu i novac korisnika. Ako korisnici imaju sredstva u CEX-ovima, moraju ih povući prije nego bude prekasno. Trebali bi se pokušati držati podalje od CeFi-ja, jer će centralizirane burze prekinuti povlačenja prije spajanja, a korisnici tada neće moći pristupiti svojim sredstvima.

Najvažniji korak je polaganje imovine u mainnet defi. Uloženi ETH mogao bi se suočiti s velikom volatilnošću u nadolazećim danima pa bi oni koji imaju dugoročna ulaganja trebali pratiti stanje na tržištu. Oni koji imaju dugoročne planove za svoja ulaganja su oni u SAFU fondova. Coinbase korisnici trebaju biti oprezniji jer su veće šanse za fluktuaciju.

Spajanje Ethereuma vjerojatno će se dogoditi za nekoliko dana i među korisnike će donijeti razna pitanja. Mnogi korisnici nisu sigurni što učiniti. Prema analitičarima, najbolje je ne činiti ništa i čekati tranziciju. Dok druge moguće strategije mogu biti likvidnost i praćenje sredstava kako bi mogli poduzeti korake prije nego što se dogodi nešto nepovoljno za sve korisnike. Malo je vjerojatno da će doći do neredovnih događaja, ali korisnici ipak moraju biti na oprezu.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X