Europska središnja banka (ECB) predlaže ‘neprivlačne’ stope za digitalnu valutu

0

Europska središnja banka (ECB) ostaje otvorena za ideju digitalnog ekvivalenta euru, ali bi htjela spriječiti građane da ih ne zadržavaju predugo.

Ovo je bio zaključak Ulricha Bindseila, generalnog direktora banke za tržišnu infrastrukturu i plaćanja o novom radnom dokumentukoji se bavi načinima funkcioniranja digitalne valute središnje banke (CBDC).

ECB će morati “kontrolirati količinu” CBDC-a

Dokument se bavi perspektivom izdavanja CBDC-a za Europsku uniju, a također se dotiče i razlike između jedne takve valute i stablecoina.

Njegovo izdavanje postaje sve bliskije Kini koja će uskoro postati prva država koja je izdala CBDC. ECB je, poput ostalih velikih banaka, sve gledala sa strane i nije riskirala, unatoč potencijalnim nedostacima jer se direktno ne natječe sa Pekingom. Kineska središnja banka već je testirala svoj CBDC sa odabranim bankama. Zakon o kriptovaluti koji je Peking usvojio u listopadu 2019., na snagu je stupio 01. siječnja 2020. godine.

Prema Bindseilu, izdavanje europskog CBDC-a ima svoje koristi i nedostatke, koje bi trebalo riješiti prije nego što takvu mogućnost iskoristi Europska unija.

Konkretno, Bindseil predlaže dvoslojni sustav kamatnih stopa, koji bi vlasnicima iznad određenog praga ponudio “neprivlačne” stope, tj. negativne kamate koje bi ljude naveo na to da ih što manje zadržavaju. To bi, prema njegovom mišljenju, umanjilo vjerojatnost da će štediše u vrijeme krize prodati fiat za CBDC. U osnovi, to bi prisililo građane da svoj novac drže kao fiat u banci, a ne da ga povlače u obliku CBDC-a.

ECB se zapravo boji da će, ako dođe do naplate banaka, klijenti lakše prenijeti svoj fiat novac u CBDC, što bi dovelo do neprihvatljivih odljeva kapitala iz bankovnih rezervi, što bi moglo dovesti do kolapsa banke.

Štediše bi tako potencijalno mogle prebaciti sredstva iz nadležnosti ECB puno lakše nego što bi to mogli učiniti preko bankarskog sustava u takvim okolnostima.

“Čini se da je dobro provjeren i testiran alat višesatne nadoknade jedan od načina da se osigura kvalitetna kontrola količine CBDC-a”, istaknuo je Bindseil.

ECB razmatra “preferencije korisnika novca”

“Priznato je da rješavanje pitanja rizika od strukturne i cikličke disintermedijacije banaka ne mora nužno dovesti do zaključka da je za CBDC dovoljan univerzalni poslovni slučaj. Zasluge usvajanja CBDC-a ovisit će najviše o preferencijama korisnika novca i dostupnih alternativama plaćanja“, zaključio je Bindseil.

Kao što Saifedean Ammous napominje u svojoj popularnoj knjizi “Bitcoin Standard”, središnje banke od korisnika fiat novca zahtijevaju da troše i pozajmljuju, a ne da štede, što je u skladu sa Keynesijanskom ekonomskom politikom.

Europa je već zloglasna po negativnim kamatnim stopama, s tim da je kamatna stopa ECB na depozite iznosila -0,5%. To znači da bi svake godine račun s 10.000 eura izgubio 50 eura, uz stopu inflacije od 9.5%.

Otkako je Facebook probio led objavom svoje Libre, vidjeli smo kako se brojne vlade okreću razvoju vlastite digitalne valute. Iako to možda nisu kriptovalute u tradicionalnom smislu, digitalne valute središnje banke s kriptovalutama imaju puno toga zajedničkog.

Navedene protumjere su očekivane, s obzirom na to da će valuta odražavati svoj fiat duplikat i trebala bi odgovarati istim zahtjevima za stabilnošću kao i druga strana, ali njezinu je prirodu teško provesti. Ovo je samo jedna od mnogih prepreka koje će CBDC morati prevladati prije nego što središnje banke postanu spremne pustiti ih u opticaj.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Bitcoin mjenjačnicu te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

This image has an empty alt attribute; its file name is cta-crobitcoin-final-1024x197.png

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X