Francuski ministar financija poručio: Blockchain je prioritet vlade

0

Francuski ministar gospodarstva i financija Bruno Le Maire izjavio je kako je blockchain tehnologija prioritet za vladu njegove zemlje. Svoje stavove Le Maire je iznio u intervjuu za francuski ekonomski i poslovni magazin Capital, uoči Pariz Blockchain Week Summita koji se održava od 16. do 17. travnja.

Kao dokaz francuske posvećenosti novom sektoru, Le Maire je otkrio da država planira uložiti 4,5 milijardi eura u revolucionarne inovacije u pokušaju borbe protiv kineske i američke tehnološke dominacije. Sve ovo uključuje blockchain tehnologiju. 

Osim financiranja, ministar je naglasio blokchain regulatorni napredak koji je najavio Pacte zakon (“Plan d’action pour la croissance et la transformation des entreprises”). Ovaj je zakon 11. travnja usvojila francuska Narodna skupština i njime je osiguravajućim društvima omogućeno da ulažu u kriptovalute.

Le Maire je Pacte okarakterizirao kao “jedinstven i atraktivan pravni okvir za izdavatelje tokena i pružatelje digitalnih usluga”. Također je dodao da je vlada za ostatak 2019. godine utvrdila da će se fokusirati na nova područja vezana za blockchain politiku. Oni navodno uključuju implementaciju blockchaina u francuskim industrijskim sektorima, financiranje inovativnih blockchain projekata i podršku tim projektima u pogledu pravnih i regulatornih pitanja.

Ministar je predložio da francuski sustav oporezivanja kriptovaluta ponudi snažan i transparentan računovodstveni okvir specifičan za novi sektor. Prema izvješću iz prosinca 2018., zakonodavci su ipak odbacili amandmane na francuski Zakon o financijama iz 2019. koji bi ublažio porezno opterećenje korisnika kriptovaluta.

O perspektivi digitalnih valuta središnje banke (CBDC) kao posrednika financijskog sustava, Le Maire je izrazio uvjerenje da je “takav projekt kratkoročno nezreo” te da mnoga pravna i tehnička pitanja ostaju neriješena, pogotovo kada su u pitanju javno dostupni, veleprodajni CBDC-ovi (digitalna valuta središnje banke).

Također je naglasio potrebu da blockchain protokoli razviju energetski učinkovitije mehanizme i zaštite financijski sustav od rizika pranja novca.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Bitcoin mjenjačnicu te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X