Google uložio 300 milijuna dolara u AI tvrtku koju je prethodno financirao SBF

0

Google Cloud navodno je uložio 300 milijuna dolara u startup za umjetnu inteligenciju (AI) Anthropic, koji je također dobio preko 500 milijuna dolara financiranja od bivšeg izvršnog direktora FTX-a Sama Bankman-Frieda, samo šest mjeseci prije nego što je FTX katastrofalno propao.

Dok je brojku od 300 milijuna dolara objavio Financial Times 4. veljače, Anthropic je istog dana potvrdio investicijsko partnerstvo s Google Cloudom unatoč tome što nije otkrio nikakve brojke.

Članovi Crypto Twittera sada nagađaju hoće li Bankman-Fried i FTX dobiti prijavljenih 530 milijuna dolara uloženih u Anthropic kako bi mogao isplatiti FTX-ove vjerovnike.

Google u utrci za najbolji generativni AI

U istom priopćenju, Anthropic je također potvrdio da je prethodno prikupio kapital od Bankman-Frieda i bivše izvršne direktorice Alameda Research Caroline Ellison, između ostalih, u krugu financiranja Serije B.

Rundu serije B vodio je Sam Bankman-Fried, izvršni direktor FTX-a. Caroline Ellison, Jim McClave, Nishad Singh, Jaan Tallinn i Centar za istraživanje novih rizika (CERR) također su sudjelovali u krugu.

Napor prikupljanja sredstava koji je vodio Bankman-Fried dogodio se u travnju 2022., navodi Crunchbase. Nedavno izvješće The New York Timesa izvijestilo je da je od prikupljenih 580 milijuna dolara oko 530 milijuna dolara došlo od Bankman-Frieda i njegovih bivših poslovnih partnera. No neki vjeruju da je ta brojka i veća.

Jedan vjerovnik FTX-a vjeruje da bi Bankman-Friedov udio u AI-ju mogao vrijediti čak 1,1 milijardu dolara. Međutim, vjerovnik nije precizirao cifru.

Drugi članovi Crypto Twitter zajednice također nagađaju hoće li Bankman-Friedov udio biti iskorišten za otplatu ogromne gomile dugova koje je FTX nakupio zbog nedavnih kontroverzi.

Što se tiče partnerstva, Anthropic će sada koristiti Google Cloud GPU i TPU klastere za treniranje, skaliranje i implementaciju svog AI chatboxa nazvanog “Claude” – slično kao OpenAI ChatGTP.

Google Cloud je stekao oko 10% udjela u Anthropicu, prema Financial Timesu.

Iako ostaje za vidjeti otkud će doći najveći dio duga u slučaju bankrota FTX-a, Bankman-Fried se osobno izjasnio da nije kriv za svih osam optužbi za prijevaru i zavjeru koje su protiv njega podignute 3. siječnja.

Bankman-Fried trenutno ostaje u kućnom pritvoru u domu svojih roditelja u Kaliforniji do datuma suđenja, koje je zakazano za 2. listopada 2023.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X