Google zabranio ekstenzije za rudarenje na Chromu

0

U ponedjeljak 2. travnja Google je objavio da želi zaštititi svoje korisnike i da je iz tog razloga maknuo ekstenzije za rudarenje kriptovalutama iz Chroma.

U posljednje vrijeme bilježimo porast zlonamjernih ekstenzija koje se prikazuju kao funkcionalne na “površini”, a zapravo u pozadini pomoću ugradnje skrivenih skripti pokreću rudarenje kriptovalutama i sve to bez pristanka korisnika. James Wagner

90% ekstenzija ne ispunjava pravila Googla

Google je dopuštao proširivanje i dodavanje ekstenzija na Chromu koje su povezane uz rudarenje kriptovaluta, ali uz uvjet da su isključivo posvećene svojoj svrsi te da su korisnici informirani o tome što sve neka ekstenzija povlači za sobom.

Budući da se ovdje pronašao prostor manipulacija ljudima zbog nedostatka informacija, Google je odlučio reagirati kako bi zaštitio svoje korisnike, jer su zabrinuti brojkom od 90% koja prema njihovim analizama pokazuje postotak ekstenzija koje krše njihovu politiku i pravila korištenja.

Chrome više neće prihvaćati ekstenzije za rudarenje kriptovaluta

Ključ za održavanje otvorene i fleksibilne platforme jest stvaranje sustava koji omogućuje stvaranje kreativnih i inovativnih ekstenzija, ali bez skrivenih namjera. James Wagner

Kapacitet Chromove platforme za dodavanje ekstenzija nakon izgradnje niza korisnih ekstenzija koje se koriste na dnevnoj bazi, počeo je bilježiti malverzacije kojima se direktno koristi korisnikovo računalo ili mobitel bez njegove dozvole.

Rezultat toga bit će analize i revizije te otklanjanje ekstenzija za koje se smatra da ne rade po pravilima.

Od danas Chrome Web Store više neće prihvaćati ekstenzije koje rudare kriptovalute. James Wagner 

Uz to su također poručili da će od srpnja ove godine, krenuti u pregledavanje i ispitivanje, a potom i otklanjanje ekstenzija koje potiču rudarenje dok su ostale ekstenzije povezane s blockchainom još uvijek dobrodošle i dozvoljene.

Zanimljivo je kako je ova zabrana došla nepunih mjesec dana nakon što je Google najavio da će zabraniti sve oglase povezane s kriptovalutama što potvrđuje ozbiljnost i razrađenost njihovih namjera.

No iako ova regulativa iz Chroma najvjerojatnije neće sama otkloniti problem jer se na kriptotržištu svakim danom razvijaju novi načini prikrivanja funkcionalnosti rudarenja, vjerujemo da će se ovom regulacijom ipak smanjiti njihov utjecaj.

Ako ste spremni investirati u kripto valute pogledajte naš članak sa detaljnim koracima kako najjednostavnije i najbrže kupiti Bitcoin.

“Telegram"

Share.

About Author

Head of Marketing @Async Labs

Leave A Reply

X