Gospodarska zona Hondurasa priznaje Bitcoin kao zakonito sredstvo plaćanja

0

Posebna gospodarska zona Honduras Próspera ZEDE odobrit će bitcoin kao legalno sredstvo plaćanja i omogućiti njegovo korištenje za plaćanja unutar tog područja. Također će omogućiti subjektima izdavanje bitcoin obveznica iz SEZ zone.

Gospodarska zona Hondurasa, Próspera ZEDE, objavila je priopćenje za medije u kojemu navodi da će bitcoin de facto učiniti valutom.

Stopama El Salvadora

Ovo je značajan potez na koji je utjecala odluka El Salvadora da bitcoin postane zakonito sredstvo plaćanja, unatoč tome što je potez ograničen samo na gospodarsku zonu. U zoni Próspera ZEDE, BTC i druge kriptovalute učinkovito će služiti kao zakonsko sredstvo plaćanja.

Posebna ekonomska zona (SEZ) nalazi se na otoku Roatánu u zapadnim Karibima i sjevernom trokutu Hondurasa. Ova najava poprilično je iznenađenje i zasigurno će potaknuti raspravu i u drugim zemljama – naravno, ovisno o tome što će ovaj potez značiti za navedeno područje.

Kako je najavljeno u priopćenju za javnost, ovo će značiti više pozitivnih pomaka. Općine, lokalne samouprave i međunarodne tvrtke moći će izdavati Bitcoin obveznice SEZ zone, što će biti od velikog značaja za imovinu, a vjeruje se da bi moglo privući izravna strana ulaganja te potaknuti gospodarski razvoj.

Tako će pojedinci i tvrtke moći koristiti bitcoin kao sredstvo plaćanja, a transakcije u bitcoinima i drugim kriptovalutama neće podlijegati porezu na kapitalnu dobit. Porezi i pristojbe također će se moći platiti u BTC-u.

Što se tiče Bitcoin obveznica, dužnosnici se nadaju da će lokalnim zajednicama omogućiti izravan pristup globalnom kripto tržištu. Također vjeruju da će ovaj potez “pomoći transformirati osiromašene zajednice u uspješne centre inovacija i prosperiteta”.

Bitcoin postaje sve privlačniji mnogim zemljama

Iako je ovaj potez primjenjiv samo na jurisdikciju ekonomske zone Próspera ZEDE, vrlo je značajan i za druge zemlje koje razmišljaju o bitcoinu kao zakonitom sredstvu plaćanja. Ovo je eksperiment koji bi mogao pokazati brojne prednosti bitcoina i drugih kriptovaluta.

Središnja banka Hondurasa više je puta upozorila ulagače u digitalnu imovinu kroz izjave u kojima iznosi da kripto transakcije nose rizik te da su pojedinac ili grupa odgovorni za posljedice ulaganja, što govori da u zemlji još uvijek postoji određena bojazan vezana za kripto.

Međutim, odgovor šireg svijeta nije najbolji. El Salvador je do sada često bio meta osude zbog svoje odluke da bitcoin postane zakonito sredstvo plaćanja. Što će ovo značiti za Honduras, tek ćemo vidjeti, no u zemlji je potražnja za digitalnom imovinom u porastu, čemu svjedoči i prvi kripto bankomat “la bitcoinera”, instaliran u kolovozu 2021. godine.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X