Greyscale u potpunosti likvidirao svoj XRP Trust

0

Najveći institucionalni kripto fond Grayscale Investments započeo je s likvidiranjem svog XRP Trusta kao odgovor na tužbu američkog SEC-a iz prosinca 2020. godine. U tužbi se navodi da je XRP token vrijednosni papir prema američkim zakonima.

Što je XRP Trust?

XRP Trust je jedan od “trustova” u sklopu ponude Greyscale Investmenta. Putem XRP Trusta, institucionalni i akreditirani investitori bili su u mogućnosti uložiti u XRP tako što su kupovali udjele u XRP Trustu. Za ovo su plaćali dodatnu premiju na tržišnu cijenu te godišnju naknadu od 2.5%. Osim XRP Trusta, također postoji: Bitcoin Trust, Bitcoin Cash Trust, Ethereum Trust, Litecoin Trust te još nekoliko Trustova. Ovo je najpraktičniji način ulaganja u kriptovalute za velike investitore bez znanja o blockchainu i čuvanju kriptovaluta. 

Prema najavi objavljenoj u srijedu, Grayscale je odlučio likvidirati svoj XRP Trust kao odgovor na delisting ovog tokena od strane mnogih kripto burzi nakon podnošenja tužbe SEC-a. Grayscale je zaključio:

“Američkim ulagačima, uključujući Trust, vjerojatno će biti sve teže pretvoriti XRP u američke dolare i stoga nećemo nastaviti s radom Trusta.”

Sav XRP u vlasništvu Greyscale Investmentsa već je likvidiran (prodan), a Grayscale namjerava distribuirati neto novčani prihod dioničarima XRP Trusta nakon odbitka troškova. Trust će biti raspušten nakon raspodjele spomenutih sredstava.

Što o Ripple tokenu misle ostali regulatori?

Unatoč čvrstom stavu SEC-a o XRP-u, regulatori u drugim zemljama nisu uvjereni da se ovaj token klasificira kao vrijednosni papir. Izvješće iz siječnja o regulaciji kriptovaluta koje je objavila britanska riznica, klasificiralo je XRP kao “neregulirani token”, zajedno s vodećom digitalnom imovinom Bitcoin i Ethereum, pri čemu je riznica neregulirane tokene opisala kao “niti tokene e-novca niti security tokene. “

Izvješće opisuje XRP prvenstveno kao “exchange token”, odnosno token koji se “prvenstveno koristi kao sredstvo razmjene”. U srijedu je japanska Agencija za financijske usluge izjavila za The Block da klasificira XRP kao kriptovalutu, a ne kao vrijednosni papir.

Sva ova zbrka oko regulatornih pitanja uzrokovala je pad cijene XRP-a za 40% u zadnjih 30 dana. XRP trenutno trguje na kripto burzama za 0,31 dolara po tokenu.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Economy student whose biggest interest at the moment is blockchain technology and its' influence on the global economy.

Leave A Reply

X