Hakeri uz pomoć AdWordsa “zaradili” $50 milijuna dolara

1

Prednosti oglašavanja putem Googla i AdWordsa poznate su svim marketinškim tvrtkama, a hakeri su i ovaj put pronašli način da iskoriste tehnologiju i pronađu svoje žrtve na tržištu kriptovaluta.

Hakeri iz Ukrajine,  poznati pod imenom COINHOARDER grupa, napravili su klasičan i jednostavan AdWords oglas koji se prikazuje u Google tražilici te geografski tagirali publiku kojoj žele prikazati svoj oglas. Nakon toga, svaki put kad bi netko iz te ciljane skupine pretraživao riječ “blockchain” ili “bitcoin wallet” pojavio bi im se oglas s linkom na njihovu web stranicu.

Ciljana skupina ovakvih oglasa bile su zemlje iz Afrike u kojima lokalne valute nisu stabilne te engleski nije materinjii jezik stoga su bolje žrtve za ne primjećivanje razlike u URL adresi.  Neke od zemalja koje su se pronašle na popisu tagiranja su Nigerija, Gana, Estonija, ali i mnoge druge zemlje.

Intervencija Cisco-a

Dana 24. veljače 2017., poduzeće Cisco primjetilo je masivnu kampanju pokrenutu iz Ukrajine u kojoj se tagirala popularna stranica blockcahain.info. Cilj kampanje je bio preusmjeriti korisnike na lažnu stranicu i nakon toga im ukrasti sredstva iz walleta.

Nakon analize utvrđeno je da domena www.block-clain.info prva na koju korisnici kliknu, a nakon toga ih se spaja na stranicu www.blokchien.info koja je zapravo originalna stranica hakera preko koje su krali sredstva s walleta.

Na slici ispod možete vidjeti kako je izgledala ta “lažna” stranica te se može reći da je vrlo slična i uvjerljivo izgleda kao prava stranica na prvi pogled, no ukoliko obratite pažnju na URL vidjet ćete da niste na pravoj stranici.

Poduzeće Cisco unatrag 6 mjeseci aktivno radi na istrazi u kojoj se pokušavaju pronaći hakeri, a u istrazi sudjeluje i ukrajinska policija kojoj je također u cilju riješiti ovaj problem.

Suradnja između Cisco-a i ukrajinske policije istragom je došla do podataka da je u roku od samo dva mjeseca, od rujna 2017. do prosinca 2017. ukradeno više od 700 BTC što u vrijeme pisanja članka na tržištu nosi vrijednost od $5 milijuna. Cisco tvrdi da su hakeri aktivni na tržištu barem od 2015.-te godine te oni procjenjuju da je od tada ukradeno više od $50 milijuna.

Za kraj na sljedećoj fotografija prikazane su IP adrese s kojih su hakeri radili napade.


Ako ste spremni investirati u kripto valute pogledajte naš članak sa detaljnim koracima kako najjednostavnije i najbrže kupiti Bitcoin.

“Telegram"

Share.

About Author

Head of Marketing @Async Labs

1 Comment

  1. Pingback: Hakeri uz pomoć AdWordsa “zaradili” $50 milijuna dolara - CryptoTelegraf

Leave A Reply

X