HNB i EU o bitcoinu

9

Upit na HNB:

 • Koji je trenutno stav i regulativa prema Bitcoinu i digitalnim (kripto) valutama?
 • Kako će se mijenjati regulacija prema tom tipu valuti, ako će se mijenjati uopće?
 • Kako Vi gledate na poduzetnika koji se odlučio implementirati takav sustav u svoje poslovanje?
 • Koje je vaše mišljenje o takvom konceptu i što mislite kako će se (ako će se) dalje razvijati?
 • Smatrate li ako Bitcoin sustav ili bilo koji sustav takve vrste uspije, da će ga banke htjeti implementirati kao i sve druge valute ili će ostati neutralan?

 Zakonska odredba prema elektroničkom novcu

hnbBitcoin je vjerojatno najpoznatija shema virtualne internetske zamjene za novac u svijetu koja ne predstavlja elektronički novac u smislu Zakona o elektroničkom novcu (“Narodne novine”, br. 139/2010.). Naime, “elektronički novac” definiran je člankom 2. točkom 2. Zakona o elektroničkom novcu kao “elektronički, uključujući i magnetski, pohranjena novčana vrijednost koja je izdana nakon primitka novčanih sredstava u svrhu izvršavanja platnih transakcija u smislu zakona kojim se uređuje platni promet i koju prihvaća fizička ili pravna osoba koja nije izdavatelj tog elektroničkog novca, a koja čini novčano potraživanje prema izdavatelju.” Navedena definicija donesena je temeljem odredbe članka 2. točke 2. Direktive 2009/110/EZ o započinjanju, obavljanju i bonitetnom nadzoru poslovanja institucija za elektroničkih novac.

Iako bitcoin ima određenih sličnosti s elektroničkim novcem, ne može se smatrati elektroničkim novcem jer ne predstavlja novčano potraživanje prema izdavatelju. Također, prema hrvatskim propisima, bitcoin nije propisano sredstvo plaćanja u Republici Hrvatskoj. K tome, izdavatelj bitcoina nije u Republici Hrvatskoj, već se navedena usluga pruža putem virtualne internetske mreže.

EU  regulativa

Skrećemo Vam pozornost na to da je cjelovita legislativa iz područja platnog prometa i izdavanja elektroničkog novca u Republici Hrvatskoj istovjetna propisima koje primjenjuju i sve druge države članice Europske unije (točnije – sve potpisnice Ugovora o Europskom gospodarskom prostoru).

Vezano za ovu temu upućujemo Vas na mišljenje Europske središnje banke u dokumentu pod nazivom Sheme virtualnih valuta (engl. Virtual Currency Schemes) iz listopada 2012. (dostupno na sljedećoj poveznici: http://www.ecb.europa.eu/pub/pdf/other/virtualcurrencyschemes201210en.pdf), kao i na upozorenje Europskog nadzornog tijela za  bankarstvo (European Banking Authority – EBA) vezano za korištenje virtualnih valuta dostupno (i na hrvatskom jeziku) na poveznici https://www.eba.europa.eu/documents/10180/16136/EBA_2013_01030000_HR_TRA1-HR-19+12+13.pdf.

 

S poštovanjem,

HNB Ured za odnose s javnošću

 

Izvor slike: HNB

Share.

About Author

I'm a student whose primary interests lies in IT management, Software Engineering and Internet of Things. As interest in crypto-currencies is rising fast, on start-up project "Hrvatski Bitcoin Portal" my goal is set to find and gather community and connect them in this interest field. Besides that, my focus is on all cutting edge technologies and principles that shape world of informatics.

9 Comments

 1. Vidreven on

  Znači to je vaš direktan upit na HNB? Pohvala na inicijativi. Da odmah riješimo da vam linkovi ne rade dobro pa bih vas zamolio da to ispravite da narod ne ostane neinformiran 🙂 Također predlažem link na Narodne novine http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2010_12_139_3531.html

  Ovaj komentar ću napisati prije čitanja objave EU i one u NN. Znači u Hrvatskoj bitcoin nije i zasad ne može biti novac jer se temelji na staroj definiciji elektroničkog novca (koju trenutačno ne razumijem iz ovoga što su oni napisali). Zanimljiva mi je izjava “virtualne internetske zamjene za novac”. Ako sam dobro shvatio kad primiš fiat novac možeš ga elektronički pohraniti i onda platiti nekome s tim. Znači elektronički novac je zapravo fiat novas pohranjen elektronički.

  Drugi odlomak mi također nije previše jasan. Jasno mi je ono što smo već prije spomenuli, a to je da se Hrvatska striktno drži propisa EU.

 2. Ok, linkovi su prepravljeni, tj prvi barem. Izgleda da nam se nešto s programom pošamurilo. Drugi link “radi” ali na njemu se ništa ne može pronaći. Hvala za informaciju!
  A što se tiče same izjave, pa da, više manje smo to i očekivali ali evo, barem imamo službeni podatak o tome.
  Sada nam preostaje čekati EU regulativu koja kako se stvari naziru, bi mogla biti uskoro 🙂

 3. Vidreven on

  Primjećujem da su definirali što bitcoin nije (elektronički novac), ali nisu definirali što je. Vi nigdje niste napisali da je bitcoin elektronički novac nego digitalni. Je li to isto ili nije, nisam siguran.

 4. Oni nisu definirali jer još nije određeno. Vrlo vjerojatno će biti u skorije vrijeme.
  Glavna razlika između elektroničkog i digitalnog novca je u njegovom nastanku bi se reklo. Elektronički je ili “digitalni” oblik nekog fiat novca ili je stvoren da se po njemu mjeri, dok je digitalni potpuno stvoren “digitalno” i nije mu cilj biti fizički novac. S inovacijama se to sad već gotovo poistovjetilo, ali temelji su drugačiji.
  Za više informacija št je virtualni, digitalni i elektronički novac pogledaj ovdje: https://crobitcoin.com/bitcoin-virtualna-digitalna-valuta/

 5. Vidreven on

  Da, btc trenutačno nema nikakav status. U linkanom priopćenju EU iz 2012. bitcoin opisuju kao virtualnu valutu. Čini mi se da je jedan od problema to što potpuno novu tehnologiju pokušavaju ugurati pod nešto staro i već poznato, a to mislim da neće ići.

 6. Vidreven on

  Tekst čak ne kaže niti je li legalno ili ilegalno trgovati odnosno poslovati bitcoinom. Također kaže da izdavatelj bitcoina nije u Hrvatskoj, ali imamo rudare koji nešto izrudare. Zanima me hoće li na njih gledati kao na izdavatelje?

 7. Hmm, pa ne bi smijeli ali… a to nitko ne može znati. Nebi imali smisla kada bi se napravio napad na rudare, koji su u neku rubu ovdje posrednici toga svega, ali onda opet, to je odličan način da se cijeli sustav “zaustavi”.

 8. I have been browsing on-line more than 3 hours nowadays, but
  I never discovered any attention-grabbing article like yours.
  It’s pretty price enough for me. In my view, if all webmasters and bloggers made good content
  as you probably did, the web will likely be much more useful than ever before.

Leave A Reply

X