Hoće li Bitcoin Cash pobijediti Bitcoin?

0

Nakon forka u Kolovozu, kojim je nastao Bitcoin Cash, došlo je do utrke između dva Bitcoina.

Bitcoin fork, s kojim se namjeravalo povećati veličinu blockchain blokova, a bio je planiran sredinom studenoga, nije uspio dobiti podršku zajednice, te je otkazan. Nedostatak konsenzusa u Bitcoin zajednici je glavni razlog zašto je SegWit2x propao, u suprotnom bi sada imali priču o tri Bitcoina.

Otkazivanje SegWit2x forka je rezultiralo povećanjem vrijednosti Bitcoina, te je Bitcoin sa $7200 skočio na rekordnih $7800. Otklanjanje najvećeg straha Bitcoin zajednice je time bio otklonjen, jer su se svi bojali da bi novonastali Bitcoin mogao zauzeti poziciju originalnog.

Entuzijazam nije dugo trajao pa se Bitcoin sada prodaje po cijeni od $6500, investitori se boje da SegWit nije dovoljan za poboljšanje skalabilnosti Bitcoina. Dobar indikator da Bitcoin ima problema sa skalabilnosti je broj transakcija koje nisu verificirane, a iznosi 140 000.

Bitcoin Cash je u ovoj problematici apsolutni pobjednik, te je doživio dramatični rast i skočio sa $600 na rekordnih $2500. Iako je cijena nakon ovog rekorda doživjela pad od gotovo 50% iznenađujuće je da je u ovako kratkom vremenu narastao do te razine. U jednom trenu je BCH vrijedio pola BTC-a što nam postavlja pitanje može li BTC uskoro prestići originalni Bitcoin i postati vodeća valuta.

Bitcoin bi mogao doživjeti egzistencijsku krizu

Nedostatak jasnog plana što učiniti po pitanju problematike Bitcoinovog skaliranja drastično utječe na njegovu vrijednost. Povećanjem njegove popularnosti se povećava broj ljudi koji trguju njime, samim time se povećava i vrijeme trajanja transakcije. Hoće li Bitcoin sam sebe ubiti sa svojom popularnosti?

Bitcoin je u egzistencijskoj krizi jer je narastao dovoljno veliko i privukao kvalitetne ljude koji bi mogli priložiti različita rješenja za njegovu budućnost. S jedne strane to je rezultiralo forkovima, i razdvajanjem zajednice. Ali s druge strane, psihologija ovdje igra važnu ulogu. Na kraju krajeva, nemoguće je pretpostaviti tko će pobijediti, te ove indikatore možemo shvatiti kao odrastanje tržišta, a ne kao indikatore kaosa i nestabilnosti. Niti jedan ekosustav ne može sve učiniti sretnima i zadovoljiti svačiju viziju. Charles Hoskinson, Direktor Input Output Hong Kong

Više korisnika ali i više zablude

Bitcoinova visoka vrijednost privlači nove korisnike kao što cvijet privlači pčele, ali većina njih je zbunjena. Veliki broj novih korisnika je zbunjena i nije im jasno koja je razlika između Bitcoina i Bitcoin Casha. Fran Strajnar, direktor Bravenewcoina, je izjavio da će uskoro ponovni doći FUD (fear, uncertainty and dubt).

Mislim da je trenutna FUD situacija zbunjujuća za milijune novih investitora koji se susreću s kripto valutama po prvi puta. Nazivlje Bitcoin i Bitcoin Cash je dovoljno da bi zbunilo ljude. Fran Strajnar

BCH je klasična tržišna manipulacija?

Nije nepoznanica da se s altcoinovima događaju manipulacije tržišta, pa se vrijednost napumpa i onda naglo spusti. Postoje pojedinci koji mogu sa svojom kupovnom moći povećati cijenu neke valute, te kada se stvori dovoljna potražnja, ti pojedinci prodaju svoje udjele čime ostvare profit, a cijena valute se naglo obruši.

Naglo uzdizanje BCH od 600$ do $2400 u svega nekoliko dana izgleda kao umjetno povećanje cijene, što se jasno pokazalo s naglim padom nazad do $1300 u svega 30 minuta. U usporedbi s tržištem dionica, kripto tržište je još mlado stoga je vrlo lako raditi takve manipulacije. Kumar Gaurav, osnivač Cashaa

Činjenica da je Bitcoin puno zreliji od novopridošlog Bitcoin Casha je bitna kod pretpostavke tko bi mogao na kraju pobijediti, možda je iskustvo bitnije od skilla.

U usporedbi s BCH, Bitcoin je već dovoljno zreo i prerastao je takve izazove, te nastavlja svoj pattern pozitivnog rasta. Svima je jasno da je ovaj trenutni pad samo privremen, a možemo ga usporediti s padom u Srpnju i s padom u Rujnu. S obzirom na to možemo očekivati da će Bitcoin uskoro narasti na $8000, dok je Bitcoin Cash premlada valuta da bi mogli predvidjeti hoće li dugoročno rasti ili će se samo tu i tamo događati manipulacije. Kumar Gaurav, osnivač Cashaa

Mogu li oba BItcoina živjeti u miru?

Dobra je vijest da s povećanjem popularnosti kripto valuta, ima mjesta za oba Bitcoina. Svatko će odlučiti u koju valutu će investirati, za nekoga će to biti Bitcoin, a za nekoga drugoga Bitcoin Cash. Ista se stvar dogodila sa Ethereumom i Ethereum classic, a sada obje valute žive i rastu. Ne može se kontrolirati koliko će još forkova biti i hoće li ih uopće biti, jer to je ono što blockchain zapravo i je, nitko ga ne može kontrolirati.

Pridružite se Telegram kanalu od Hrvatskog BItcoin Portala i ne propustite niti jedan članak. A ako ste spremni kupiti svoj prvi Bitcoin, pogledajte naš članak sa detaljnim koracima kako najjednostavnije i najbrže kupiti Bitcoin.

Izvor: Cointelegraph

Share.

About Author

A guy with huge interests in technology and sharing his knowledge with interested people. Amazed with blockchain, bitcoin and he believes this technology will change the world.

Leave A Reply

X