Hoće li DOGE opet pokrenuti alt sezonu?

0

Dogecoin već je jako dugo glavni meme altcoin, posebno jer postoji od 2013. godine, što ga čini jednom od najstarijih postojećih kriptovaluta. Inflacijski meme-coin brzo je postao sinonim za “pump&dump” zbog svoje male nominalne vrijednosti (po tokenu) i koncentriranog vlasništva. Pomalo je nestvarno da je DOGE jučer ušao u top 5 najvećih kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji. Trenutno se nalazi na 4. mjestu s kapitalizacijom od 87 milijardi dolara. Iduća žrtva DOGE-a mogao bi biti Binanceov BNB token.

Takva povijest kratkoročnog rasta cijene dovela je do toga da neki investitori koriste cijenu DOGE-a kao vodeći pokazatelj za početak altcoin sezone.

Ovo ima smisla iz pogleda da je Dogecoin kriptovaluta zasnovana na memeu, odnosno ovo pokazuje dolazak novih investitora. Uz to, u posljednjih nekoliko godina nije bilo razvojne aktivnosti, a niti ima puno korisnika koji pokreću puni node. Također, treba imati na umu kako je nevjerojatan rast cijene bio norma, a ne iznimka za Dogecoin u posljednje četiri godine. U čak 16 tjedana ova kriptovaluta je narasla više od 30%, a u šest tjedana je ostvarila rast od 100% ili više.

Do danas, najvećih 693 adresa drže u 79,2% ukupnog DOGE-a. Ova zapanjujuća statistika čak je i izvor kritika od strane Elona Muska, izvršnog direktora Tesle i SpaceX-a. Vrijedno je naglasiti da su najnoviji skokovi cijena izravno povezani s Muskovim memovima i tweetovima koji se vrte oko Dogecoina.

Izvor: Twitter

Međutim, da bi netko mogao tvrditi da je Dogecoin zapravo pokazatelj altcoin sezone, moraju postojati dokazi da njegov rast prethodi širem tržišnom pozitivnom učinku.

Izvor: TradingView

7. srpnja 2020. DOGE je za manje od 36 sati zabilježio rast od 73%. Iako učinak nije trajao dulje od tri dana, altcoini su nekoliko tjedana kasnije počeli rasti na vrijednosti. Tržišna kapitalizacija altcoina porasla je sa 105 na 130 milijardi dolara, što je porast od 24% u samo 10 dana.

Izvor: TradingView

U međuvremenu, rast cijene u studenom 2020. govori drugu priču dok je DOGE slijedio put preostalih altcoina. Štoviše, tijekom sljedećih tjedana nije uslijedila sezona altcoina, jer se tržišna kapitalizacija stabilizirala ispod 210 milijardi dolara.

Izvor: TradingView

S druge strane, nevjerojatan rast DOGEa od 182% s početka 2021. godine koji se odvijao tijekom dva dana doista je signalizirala altcoin sezonu. Otprilike 36 sati kasnije, tržišna kapitalizacija altcoina doživjela je rast od 50%, povećavajući se na 340 milijardi dolara.

Još značajniji učinak dogodio se 18. siječnja, kada je ovaj meme coin porastao za više od 1.000%. Tri dana kasnije, tržišna kapitalizacija altcoina započela je rast od 60% na 560 milijardi dolara.

Međutim, najnovija “pumpa” mogla bi pružiti različite interpretacije jer je altcoin rast počeo otprilike tri tjedna prije nego što je Dogecoin dosegao novi ATH.

Izvor: TradingView

Stoga, uzimajući u obzir ovih pet analiziranih scenarija, postoje tri dokaza da Dogecoinov rast prethodi altcoin sezoni. Međutim, ovaj omjer mogao bi biti dovoljan većini špekulanata te bi ovo moglo postati samoispunjavajuće proročanstvo.

Vrijedno je napomenuti da bi usporedba takvih scenarija s drugim glavnim altcoinima bila dobra ideja prije nego što zaključimo da je rast meme coina zapravo dobar pokazatelj početka altcoin sezone. S druge strane, ako Dogecoin opravda svoju poziciju pokretača alt sezone, tada je njegov novi ATH od 0,67 dolara predznak ogromnog rasta za altcoine.

Ovo nije financijski savjet, predstavljaju viđenje trenutne situacije na tržištu. Sami podnosite odgovornost za vlastita ulaganja! Hrvatski Bitcoin portal i autori članka nisu odgovorni, direktno ili indirektno, za bilo kakve gubitke nastale s povezanosti sa sadržajem ovoga članka.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Economy student whose biggest interest at the moment is blockchain technology and its' influence on the global economy.

Leave A Reply

X