Hrvatske pošte pokreću pilot-projekt mjenjačnice kriptovaluta

0

Hrvatske pošte u suradnji sa Electrocoinom, kompanijom koja posreduje u trgovanju kriptovalutama, pokrenule su pilot-projekt kojim je moguće mijenjati kriptovalute u kune.

Pilot-projekt vlasnicima kriptovaluta omogućit će zamjenu 5 najčešćih kriptovalutabitcoin (BTC), ethereum (ETH), stellar (XLM), ripple (XRP-a) i EOS u kune u jednoj od lokalnih podružnica Hrvatske pošte, točnije u Zadru. Pilot projekt zamjene trenutno je dostupan u tri poštanska ureda u Zadru (Š. Kožičića Benje 1, Josipa Jurja Strossmayera 8 i Ulici akcije Maslenica 1) kako bi se procijenio interes tržišta za ovu uslugu.

Hrvatske pošte u planu imaju širenje usluge na veće gradove i turistička središta diljem Hrvatske. Prema priopćenju Hrvatske pošte, kriptovalute je u kune moguće promijeniti od 15. srpnja, a zamjena se obavlja u  nekoliko jednostavnih koraka. Najprije se podnese zahtjev, zatim se skenira QR kod i nakon toga korisnik u poštanskom uredu dobije gotovinu.

Partner Hrvatskih pošta Electrocoin, čije su usluge dostupne diljem EU, već pet godina pruža usluge posredovanja i vodi servis bitcoin mjenjačnica. Trenutni pilot-projekt dio je većeg procesa digitalizacije poslovanja, što je jedna od razvojnih strategija Hrvatske pošte, budući da broj korisnika kriptovaluta raste iz godine u godinu.

Kriptovalute i blockchain u sektoru poštanskih usluga

U veljači ove godine, službena poštanska služba Lihtenštajna, Liechtensteinische Post AG, objavila je planove za pružanje usluga razmjene kriptovaluta u svojim poštanskim uredima. Regionalni direktor poštanskih podružnica Lihtenštajna, Gustav Gstoehl, nakon samo nekoliko mjeseci provedbe, izjavio je da je program uspješan.

Lihtenštajnske pošte u budućnosti će razvijati uslugu povećanja dnevnog limita zamjene sa 1.000 švicarskih franaka na 20.000 švicarskih franaka, a u planu je proširenje na više lokacija.

Pozitivan primjer su i Austrijske pošte koje su u lipnju u opticaj pustile poštanske marke za kolekcionare sa certifikatom na blockchainu. Ove marke prve su kripto kolekcionarske poštanske marke u svijetu, a izdane su sa dva prateća dijela – funkcionalnim dijelom stiliziranim sa Ethereum jednorogom i autentifikator pečata koji sadrži QR kod.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Bitcoin mjenjačnicu te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

This image has an empty alt attribute; its file name is cta-crobitcoin-final-1024x197.png
Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X