ICO – budućnost financiranja projekata

0

Financiranje projekata ICO-om jednostavnije je nego na bilo koji način do sada i to unatoč tome što postoji visoki rizik volatilnosti kriptovaluta.

U blog postu direktora poznate kriptoburze Binance stoji:

Kroz moje vlastito iskustvo, mogu reći da je prikupljanje sredstva putem ICO, 100 puta jednostavnije nego što je to bilo do sada kroz Venture fondove. Changpeng Zhao,CEO kripto burze Binance

Zhao je rekao da unatoč tome što se brojni investitori Venture fondova nazivaju stručnjacima u određenim područjima, često se dogodi da nemaju puno znanja o industriji u koju investiraju sredstva svojih vjerovnika.

Prednosti finaciranja ICO-om

Zhao je naveo zašto je ICO dobar i za pokretače, ali i za investitore:

  • U projektima koji se financiraju u najboljem slučaju iz VC fondova, prva faza projekta je raspisivanje strukture i ideje poslovanja koja treba proći razne regulacije, propise, odobrenja od strane odvjetnika te drugu popratnu dokumentaciju na koju se potroši puno vremena i novaca. U najboljem slučaju projekt će od strane “poslovnih anđela” dobiti  $150 tisuća, a cijeli tim će se previše izgubiti u tom procesu dokumenta.
  • Ukoliko se krene sa ICO-om, u Whitepaperu potrebno je raspisati ideju, napraviti financijsku održivost projekta i to je vrlo važan zadatak bez kojeg ni jedan projekt ne smije krenuti, ali ovdje je važna zajednica. Zajednica ljudi kojoj vi donosite ideju, koja će razumjeti vašu viziju i proizvod te provesti cijele dane da testira demo verzije vaših ideja. Kao rezultat toga i na kraju vam otvoriti pogled na nešto što niste ni vidjeli. U takvoj zajednici rastu projekti gdje se prikupljaju milijunski iznosi u nekoliko dana i to je budućnost kojoj se treba težiti.
  • Preko VC fondova, rizik za investitore je manji (iako je i ovo diskutabilno), no da bi mogli ulagati preko ovih fondova treba se uložiti minimalni iznos, koji nije toliko minimalan za prosječno stanovništvo. VC fondovi rade uz naknadu koja je otprilike 2% i ulažu u portfolio vrijednosnih papira za koje su njihove procjene i analize odlučile da će donijeti prinos u narednih nekoliko godina. Kod ICO-ova situacija je drugačija, jer svaki pojedinac može pratiti u koji projekt želi investirati i za ulaganje su potrebni puno manji iznosi nego kod VC fondova. ICO-ovi predstavljaju mnogobrojne startup projekte, a vi kao potencijalni investitori trebate odlučiti dali vjerujte u njih, temeljem njihovog dosadašnjeg rada i iskustva te planovima koje su vam predstavili. U određenom trenutku možete odlučiti da ta priča nije za vas, izaći iz investiranja i prodati coinove na kriptoburzi. ICO stvara bolje prilike za pojedince, a svaki investitor treba znati da je uložio u projekt u ranoj fazi i naravno da postoji veliki rizik da se cijela ideja ne razvije po planu, ali opet vi imate stvari pod svojim okriljem jer ćete postati korisnik i investitor.

Uz to Zhao je komentirao i situaciju sa scamovima na tržištu:

U svakoj industriji postoji problem s prijevarama. Primjerice, ja još i dan danas primam telefonske pozive u kojima mi se kaže da sam pobjednik velike nagradne igre, ali da prvo trebam prebaciti neki minimalni iznos na njihov bankovni račun. Dali to znači da bih trebao prestati koristiti svoj mobitel i prekinuti svaki kontakt s bankama? Naravno da ne, jer tu na snagu stupaju zakonske regulative kojima je posao baviti se provođenjem pravednosti u svakoj industriji.

Broj ICO-ova u 2017 vs 2018

Za 2017.-tu kaže se da je bila godina ICO-ova, ali prvi kvartal 2018.-te pokazuje da se investicije na kripto tržištu nisu zatvorile, unatoč mnogobrojnim padovima, oscilacijama, zabranama i regulacijama kriptovaluta.

Štoviše, broj financiranih ICO projekta u prvom kvartalu 2018.-te pokazuje visoku zainteresiranost tržišta za investiranje i ulaganje na ovaj način.

Tako i prema podacima sa Icodata  dolazi i statistika u kojoj stoji da je u 2017.-toj prikupljeno preko $6 milijardi u provedenih više od 800 ICO projekta, dok se u 2018.-toj do sada provelo gotovo 700 ICO projekta čije investicije prelaze $4,4 milijarde.

Budući da je ovo tržište još uvijek u svojem početku, ovim podacima treba pristupiti s oprezom jer se na nekim drugim portalima nalaze statističke analize koje se razlikuju od ovih podataka.

U Hrvatskoj se isto pokreću ICO projekti

Ovih dana sa svojim ICO-om krenuo je projekt CookUp koji ima ideju postati Airbnb mjesto za ljubitelje kuhanja gdje će se na jednom mjestu spojiti domaći i strani kuhari koji će nuditi svoje recepte i jela svima koji ih žele isprobati. Ako se želite uključiti u njihov ICO i podržati hrvatsku ideju, posjetite službene stranice projekta.

Još jedan projekt koji je najavljen u Hrvatskoj je Beyond Seen Screen, projekt koji je napravio Shazam za video, gdje ćete moći pomoću pametnih telefona skenirati ekran koji gledate, a zauzvrat dobiti dodatne povratne informacije o temi koja vas zanima.

Cijeli projekt BSS komentirao je i Slovenac Peter Marc, poznati entuzijast fintech tehnologije i Blockchain entuzijast:

Da biste uložili u neki ICO projekta, postavite si tri pitanja: Je li njihov poslovni model inovativan? Trebaju li oni u svojem poslovanju Blockchain tehnologiju? I je li tim koji stoji iza cijele ideje spreman isporučiti proizvod koji obećava?

U BSS projektu sva ova pitanja su odgovorena pozitivno jer postoji vizionarski tim koji sve ovo vodi, inovativan poslovni model i Blockchain bez kojeg sve ovo ne bi bilo moguće.

Ako ste spremni investirati u kripto valute pogledajte naš članak sa detaljnim koracima kako najjednostavnije i najbrže kupiti Bitcoin.

“Telegram"

Share.

About Author

Head of Marketing @Async Labs

Leave A Reply

X