Injective Protocol Project Review

0

Injective Protocol je potpuno decentralizirana layer 2 platforma za trgovanje derivatima. Korisnicima nudi potpuno decentraliziranu knjigu naloga i koordinatora za izvršenje trgovanja kako bi se osiguralo da ne dolazi do front-runninga koji ćemo objasniti kasnije u članku.

Osim toga, Injective Protocol koristi tehnologiju layer 2 blockchaina za kompiliranje transfera na Injective lancu korištenjem okruženja kompatibilnog s EVM (Ethereum Virtual Machine). Ovaj EVM izgrađen je na Cosmos-SDK-u i zapravo je side chain koji omogućuje skalabilnu implementaciju na Ethereum mreži.

Derivativni Injective Protocol DEX

Prvotno okretanje Injective Protocol testneta, a zatim i mainneta stvorio privukao je pažnju blockchain zajednice jer je ovo tada bio prvi u potpunosti decentralizirani layer 2 DEX, a i sada ga krase određene posebnosti.

S obzirom na to da je projekt bio u razvoju od objavljivanja white papera u prosincu 2018. i da ga čini iskusan tim programera s iskustvom u drugim velikim tehnološkim i blockchain projektima, uzbuđenje oko ovog projekta je razumljivo.

Injective Protocol se razvija kao potpuno decentralizirana burza derivata. Cilj projekta je premostiti razlike u centraliziranim i decentraliziranim burzama, a ujedno implementirati i Defi ekosustav. DEX-ovi se gledaju kao logično rješenje za sigurnosne i regulatorne probleme koji utječu na CEX-ove, no implementacija DEX-a naišla je na vlastite prepreke.

Jedan od glavnih problema s kojima se susreće većina DEX-ova je nemogućnost usklađivanja pogodnosti i likvidnosti CEX-a, što je uvelike omelo njihovo usvajanje, unatoč činjenici da su upravo oni pravi duh blockchain sektora.

Iako Injective Protocol gradi decentraliziranu platformu, razlikuje se od onoga što većina ljudi smatra decentraliziranom financijskom platformom. Projekt se nada da će donijeti potrebno poboljšanje trenutnom user-experienceu u DeFi ekosustavu. Kao samo jedan primjer, može pružiti likvidnost koja je jednaka onoj na CEX-u poput Binancea. Da bi vidjeli kako to funkcionira, moramo detaljnije promotriti neke od značajki Injective Protocola.

Ključne značajke Injective Protocola

Injective Protocol je univerzalni DeFi protokol za međulančano trgovanje derivatima kroz mnoštvo financijskih proizvoda kao što su trajni swapovi, futuresi i klasično “spot” trgovanje.

Injective chain implementiran je kao Cosmos SDK modul, izgrađen s Ethermintom (EVM na Tendermintu). Koristi Proof-of-Stake temeljen na Tendermintu kako bi olakšao međulančano trgovanje derivatima preko Cosmosa, Ethereuma i mnogih drugih layer 1 protokola. Ako vas zanima kako funkcionira Cosmos, sve o njemu možete saznati ovdje

Izvor: INJ web stranica

Injective Protocol također koristi Verifiable Delay Function (VDF) kako bi spriječio front-running. Front run je korištenje botova za praćenje knjige narudžbi (order book), pri čemu ti botovi preskaču red narudžbi kopirajući točne ponude stvarnih korisnika. Ovi botovi su sposobni kopirati transakcije za manje od sekunde, a njihova upotreba često rezultira time da stvarni korisnici kripto burze nemaju ispunjene narudžbe.

INJ je nativni token Injective Protocola i koristi se u raznim funkcijama kao što su:

 • Governance protokolom
 • Kolateralizacija derivata
 • Staking
 • Liquidity mining

Injective platforma korisnicima omogućuje:

 • Sudjelovanje u decentraliziranom međulančanom trgovanju derivatima bez naknade za transakcije 
 • Pristupanje cross-chain yield farmingu za mnoštvo kripto imovine.
 • Stvaranje i trgoanje derivatima na bilo kojem tržištu samo s prikazom cijena, čime se otvara više mogućnosti za trgovanje na tržištima koja se ne nalaze na drugim kripto burzama.

Inovacija u Injective Protocolu 

Struktura kripto burze Injective Protocola čini ga “javnim dobrom” u kojem korisnici mogu stvoriti prilagođena i personalizirana tržišta derivata. Osim toga, donosi vlasništvo korisnicima budući da će hodleri INJ tokena imati pravo glasa i governancea o budućim promjenama i ažuriranjima protokola.

Injective Protocol izgrađen je na Cosmos SDK, s mostom između Cosmosa i Ethereuma. Također sadržava skup značajki za komunikaciju između blockchainova. Ovo je sljedeća generacija DEX-a i korak je naprijed prema potpuno interoperabilnom i decentraliziranom webu. Budući da je izgrađen na layer 2 infrastrukturi, Injective Protocol obećava niže troškove i veće brzine transakcija u usporedbi s postojećim DEX-ovima te u tom pogledu nije razočarao.

EVM Execution Environment 

Funkcija EVM Execution Environment je način na koji se Ethereum pametni ugovori mogu izvršavati pri korištenju Injective chaina. To daje programerima priliku da kreiraju dAppove temeljene na Ethereumu, ali u mnogo skalabilnijem okruženju koje koristi Proof of Stake kao konsenzus.

Za razvojne programere iskustvo stvaranja dAppova potpuno je isto kada koriste Injective EVM. Također ima dodatne pogodnosti kao što je povećano ograničenje veličine kodapri staranju ugovora.

Pametni ugovori koji se izvode u EVM okruženju u Injective Protocolu uključuju:

 • Koordinator za izvršenje trgovine
 • Dvosmjerni token bridge
 • ERC20 Token ugovore
 • Staking
 • Futurese 
 • Knjige naloga

Knjige naloga koje se koriste baziraju se na 0x, što osigurava potpunu decentralizaciju i pomaže u učinkovitosti transakcija. To se događa zato što se transakcije mogu odviti na relay (bočnom) chainu s dovršavanjem transakcije u glavnom chainu. Decentraliziranoj prirodi knjige narudžbi dodaje i činjenica da se hostaju na INJ nodeovima koji su otporni na cenzuru.

Koordinator za izvršenje transakcija

Koordinator izvršenja trgovine osigurava da ne postoji mogućnost front-runninga na knjizi naloga. Injective Protocol koristi Verifiable Delay Function koja osigurava da se nove narudžbe ne ispunjavaju ispred prijašnjih, odnosno popunjavaju se kronološki.

Tim

Web stranica Injective Protocol prikazuje tim od 15 pojedinaca, od kojih svi imaju jake veze i iskustvo u blockchainu i srodnim tehnologijama.

Eric Chen je izvršni direktor i suosnivač projekta. Diplomirao je financije na Sveučilištu New York, a također je i venture partner u Innovating Capitalu, koji je bio jedan od prvih ulagača u Injective Protocol.

Albert Chon je CTO i drugi suosnivač projekta. Prije osnivanja Injective Protocola bio je softvera inženjer u Amazonu nakon završetka magistarskog studija računalnih znanosti, sa specijalizacijom za sustave na Sveučilištu Stanford.

Ostali članovi tima uključuju full stack programere, Solidity programere, Golang programere, kao i stručnjake za financijska tržišta i marketinška istraživanja. Tim također podržavaju brojne VC tvrtke kao što su Pantera i Binance, kao i iskusni savjetnici za blockchain kao što su Sandeep Nailwal, osnivač Matica, i Andreas Weigend, bivši glavni znanstvenik u Amazonu.

Izvor: INJ web stranice

INJ Tokenomija

INJ Token služi brojnim korisnim funkcijama, ali njegova je primarna svrha kao governance token za Injective Protocol. Nositeljima daje pravo predlaganja izmjena protokola i glasanja o tome hoće li te izmjene usvojiti ili ne.

Drugi slučaj upotrebe tokena je kao kolateral na lending platformi. Na isti način na koji se stablecoini koriste kao kolateral na DeFi platformama, korisnici će moći posuditi INJ tokene za korištenje kao maržu na tržištima derivata kreiranim na platformi. Osim toga, INJ tokeni se također mogu koristiti za stvari kao što su ulaganje u fond osiguranja ili kolateralna podrška za generiranje pasivnog prihoda od kamata.

Također, token će se također koristiti kao poticaj za operatere relay nodeova i kreatore tržišta. U stvorenom sustavu, proizvođači (market makeri) plaćaju 0,1% burzovne naknade, ali preuzimatelji plaćaju naknadu od 0,2%.

To će zapravo omogućiti market makerima da imaju neto pozitivnu isplatu u vidu rabata, što će pomoći u poticanju osiguravanja likvidnosti. Kada se likvidnost stvori, korisnici će uživati ​​u malim rasponima i značajnoj “dubini” tržišta. Preostale burzovne naknade mogu se koristiti za otkup tokena i njihovo burnanje što bi potaklo deflaciju, dodajući vrijednost preostalim tokenima zbog smanjene ponude.

Potencijal projekta

Injective Protocol zasigurno ima potencijal dovesti decentralizirano trgovanje derivatima na novu razinu. Za razliku od većine dostupnih DEX platformi, Injective Protocol je riješio problem front-runninga, istovremeno poboljšavajući likvidnost i izvršenje naloga. A zahvaljujući layer 2 skaliranju INJ će imati dovoljno protoka za olakšavanje trgovinskih transakcija.

Ova kripto burza nastoji riješiti najveće probleme koji muče trenutne DEX-ove uz očuvanje značajki koje ih čine kompatibilnim s blockchain ideologijom. Dodatno, naknade su daleko niže već na ostalim platformama.

Što se tiče hypea oko projekta, čini se da određeni reputabilni analitičari polažu nade u ovaj projekt. Iako je INJ token trenutno 50% udaljen od svog ATH-a, nije nerealno pretpostaviti da bi u nastavku ovog bull runa mogli vidjeti ovaj token u top 50 najvećih kriptovaluta. Razlog ovomu je, osim odlične platforme, taj da  INJ pruža snažan slučaj upotrebe, a vlasnici su potaknuti da ga ne prodaju putem staking i ostalih mehanizama.

Ovo nije financijski savjet, članak predstavlja viđenje trenutne situacije na tržištu. Sami podnosite odgovornost za vlastita ulaganja! Hrvatski Bitcoin portal i autori članka nisu odgovorni, direktno ili indirektno, za bilo kakve potencijalne gubitke nastale zbog povezanosti sa sadržajem ovoga članka.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Economy student whose biggest interest at the moment is blockchain technology and its' influence on the global economy.

Leave A Reply

X