Iran i Rusija rade na zajedničkom stablecoinu

0

Cilj je omogućiti prekogranične transakcije u kojima bi se koristio potencijalni stablecoin umjesto fiat valuta poput američkog dolara, ruske rublje ili iranskog rijala.

Prema ruskoj novinskoj agenciji Vedomosti, Iran radi s Rusijom na stvaranju tzv. “tokena regije Perzijskog zaljeva” koji bi služio kao način plaćanja u vanjskoj trgovini. Predviđa se da će token biti izdan u obliku stablecoina podržanog zlatom, istaknuo je Alexander Brazhnikov, izvršni direktor Ruske udruge kripto industrije i blockchaina.

Cilj je koristiti stablecoin za prekogranične transakcije umjesto fiat valuta poput američkog dolara, ruske rublje ili iranskog rijala. U izvješću se navodi da bi potencijalna kriptovaluta funkcionirala u posebnoj gospodarskoj zoni u Astrahanu, gdje je Rusija počela prihvaćati iranske teretne pošiljke.

Ruski zastupnik Anton Tkačev, član Odbora za informacijsku politiku, informacijsku tehnologiju i komunikacije, naglasio je da će zajednički projekt stablecoina biti moguć tek nakon što se tržište digitalne imovine u Rusiji u potpunosti regulira.

Iran i Rusija imaju sličan pogled na kripto

Nakon višestrukih odgoda, ruski donji dom parlamenta ponovno je obećao da će početi regulirati kripto transakcije tijekom 2023. godine. Iran i Rusija su među zemljama koje su zabranile korištenje kriptovaluta poput bitcoina i stablecoina kao što je Tether (USDT) za plaćanja.

Istovremeno, Iran i Rusija aktivno rade na usvajanju kripta kao alata vanjske trgovine. U kolovozu 2022. iransko Ministarstvo industrije, rudarstva i trgovine odobrilo je upotrebu kriptovaluta za uvoz u zemlju usred tekućih međunarodnih trgovinskih sankcija.

Lokalna vlada istaknula je da će nove mjere pomoći Iranu da ublaži globalne trgovinske sankcije. Iran je nakon toga naručio svoju prvu međunarodnu uvoznu narudžbu koristeći kriptovalute u vrijednosti od 10 milijuna dolara.

Banka Rusije, koja se povijesno protivila korištenju kripta kao načina plaćanja, pristala je dopustiti kripto u vanjskoj trgovini kako bi ublažila utjecaj međunarodnih sankcija. Ipak, regulator nikada nije razjasnio koje bi se kriptovalute koristile za takve transakcije.

Jedno od područja na koje se Rusija želi koncentrirati je rudarenje Bitcoina. Predsjednik Vladimir Putin prošle godine je rekao da u tome vidi potencijal te da Rusija određene konkurentske prednosti u rudarstvu, a to uključuje višak električne energije i dobro obučeno osoblje.

Izvor: Cointelegraph

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X