Izgubila $54 000 nakon što je sama ustupila pljačkašima podatke

0

Još jedan slučaj zloupotrebe kriptotržišta stiže iz Indije, gdje se policija nalazi usred istrage slučaja u kojem su pljačkaši hakirali wallet jedne investitorice i ukrali joj 6.5 bitcoina koji su u trenutku krađe bili u protuvrijednosti $54 000.

Prema podacima s portala Timesofindia, žena je investirala svoju ušteđevinu u najpoznatiju kriptovalutu Bitcoin preko poduzeća koje joj je obećalo 12% povrata na mjesečne investicije u kriptovalute. Nakon što je poduzeće zbog nerealnih obećanja visoke stope povrata počelo imati problema, ova investitorica zatražila je od njih povrat sredstva koje je uložila.

Prvi puta je investirala u veljači 2017.-te je kupila 0,4 bitcoina preko poduzeća koje je čak i organiziralo seminare da poduče ljude kako funkcionira kriptotržište i sve je bilo u redu dok u kolovozu 2017.-te poduzeće nije kao povrat za investicije počelo davati zauzvrat svoju kriptovalutu.

Moji prijatelji, moja obitelj i ja.. Svi smo uložili životne ušteđevine u kriptovalute.

Nakon što se poduzeće pronašlo u problemu i krenulo isplaćivati tokene umjesto obećani povrat, ova se investitorica pobunila i tražila od poduzeća da joj vrate sredstva koja je uložila, dok su ostali prevareni i nasamareni građani krenuli protestirati i zahtijevali su isplatu u indijskim rupijima.

Prevaranti iskoristili podatke koje im je ona sama ustupila

U listopadu 2017.-te ova investitorica tvrdi da je bila kontaktirana od strane poduzeća koje ju je pozvalo da im zbog daljnjeg napretka njezinog zahtjeva treba dostaviti email adresu i lozinku koju je koristila za prijavu na stranice poduzeća što je i učinila te ubrzo nakon toga shvatila da se radi o prijevari.

Dana 8. studenog, njezin wallet na kojem je imala 6.5 bitcoina bio je ispražnjen, a investitorica tvrdi da su svi podaci i dokazi izbrisani i s njezinog e-maila.

Vjerojatno se radi o klasičnoj prevari gdje su prevaranti iskoristili situaciju u kojoj se nalazila ova žena, te je ona zbog toga prevarantima dala svoje pristupne podatke. NIKADA nemojte svoje pristupne podatke za kripto burze dati nekome, čak ni ako vas kontaktiraju sa same burze. 

Iako je slučaj preuzela policija, daljnji tijek istrage za sada je nepoznat no zbog anonimnosti koju osigurava blockchain tehnologija postavlja se pitanje kako su prevaranti znali u kojoj se situaciji nalazi ova žena.

Indijska policija upozorava na opreznost

Nakon visoke popularnosti Bitcoina koju je dostigao rastom na $19 000 u prosincu 2017.-te, sve veći broj ljudi želi se uključiti i investirati u kriptovalute.

No kako se privlače novi investitori, privlače se i prevaranti koji iskorištavaju needuciranost građana o ovome tržištu, a uz to im u prilog ide i to što još uvijek ovo tržište nije uređeno do kraja i iza naivnih žrtva poput ove investitorice ne stoji nikakva ustanova koja bi zaštitila ili barem kompenzirala njezin gubitak.

Ako ste spremni investirati u kripto valute pogledajte naš članak sa detaljnim koracima kako najjednostavnije i najbrže kupiti Bitcoin.

“Telegram"

Share.

About Author

Head of Marketing @Async Labs

Leave A Reply

X