Je li Merge Ethereumova prilika da prestigne Bitcoin?

0

Ethereumov nadolazeći prijelaz na Merge, mehanizam konsenzusa dokaza o udjelu, transformirat će njegovu monetarnu politiku i ETH potencijalno učiniti deficitarnim naspram Bitcoina, ali i puno sigurnijim.

Ethereum istraživač, Vivek Raman, uvjeren je da će prijelaz Ethereuma na sustav dokaza udjela (PoS) omogućiti da preuzme poziciju Bitcoina (BTC) kao najistaknutije kriptovalute.

“Gledajući samo iz ekonomske perspektive i zbog učinka šoka ponude, Ethereum doista ima priliku da prestigne Bitcoin”, izjavio je Raman u svom optimističnom intervjuu za Cointelegraph.

Može li ETH nadmašiti Bitcoin?

Merge, dugo očekivana nadogradnja koja će dovršiti prijelaz Ethereuma s Proof-of-work (PoW) na Proof-of-stake (PoS) blockchain, trebala bi se dogoditi u rujnu ove godine. Osim toga, Merge će transformirati Ethereumovu monetarnu politiku i tako ovu mrežu učiniti ekološki održivijom za 99% te smanjiti ukupnu ponudu ETH-a za 90%.

“Nakon spajanja, Ethereum će imati nižu inflaciju od Bitcoina. Ethereum će biti deflacijski, dok će Bitcoin uvijek biti inflacijski. Iako sa svakim prepolovljenjem stopa inflacije pada”, istaknuo je Raman.

Postoji nekoliko razloga za optimizam u vezi s Ethereumom. Naime, Merge bi bilo najsofisticiranija nadogradnja u 14-godišnjoj povijesti industrije digitalnih sredstava. Nadogradnja bi prebacila ETH na sustav koji znatno manje utječe na zagađenje okoliša, a poboljšala bi se i funkcionalnost najčešće korištenog blockchaina, što je vrlo pozitivno za svijet kriptovaluta.

Iako će Bitcoin zadržati svoju funkciju digitalnog zlata, prema Ramanu, Ethereum će i dalje imati “veći prostor za usvajanje” kao osnovni sloj ekonomije decentraliziranih financija (DeFi).

Merge neće smanjiti visoke transakcijske naknade Ethereuma, što je još uvijek glavni problem koji sprječava Ethereum u skaliranju. Sudeći prema mišljenju Ramana, ovo nije problem, budući da će se Ethereum oslanjati na rješenja za skaliranje sloja 2 za podršku aktivnosti većine korisnika.

“Korisnici moraju naučiti da sve njihove aktivnosti trebaju biti na sloju 2, kojeg će zatim koristiti kao osnovni sloj za nagodbu, sigurnost i decentralizaciju.”

Trgovci su sve više optimistični jer se Ethereumov kadar programera približava kraju višegodišnje, izrazito komplicirane nadogradnje. Signalizira li skorašnji prijelaz s protokola proof-of-work na proof-of-stake povratak optimizma na kripto tržišta?

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X