Kadena Project Review

0

Kada je riječ o mehanizmima konsenzusa, Proof-of-Work (PoW) je prvi mehanizam koji se koristio u blockchain sektoru, naravno na Bitcoin mreži. Mnogi ga nazivaju zastarjelim i novi projekti većinom grade na mehanizmima kao Proof-of-Stake (PoS). . Najčešći argument protiv PoW blockchaina je da su oni jednostavno previše energetski neefikasni, skupi te naravno neskalabilni. Kadena, projekt o kojemu danas pišemo nastoji razuvjeriti kripto zajednicu.

Ako vas zanima više o konsenzus algoritmima, bacite oko na naš tehnički članak koji je pokrio tu temu.

Upravo Kadena tvrdi da je potpuno skalabilna, decentralizirana i sigurna blockchain mreža. Kadenin token (KDA) parabolično je rastao posljednjih nekoliko mjeseci, s tržišne kapitalizacije od 100 milijuna dolara na čak od 3 milijarde dolara u samo 60 dana. Iako je od tada doživio korekciju, kao i cijelo tržište, otkrivamo zašto se stvorio takav hype oko ovog projekta.

Što je Kadena?

Kadena je layer 1 blockchain s PoW vlasničkom blockchain arhitekturom nazvanom Chainweb koja navodno omogućuje Kadeni neograničeno skaliranje. Također se u ekosustavu projekta nalazi layer 2 blockchain nazvan Kuro koji omogućuje premissionless transakcije. Oba sloja su izgrađena korištenjem nativnog programskog jezika za pametne ugovore pod nazivom ‘Pact’, koji je izgrađen u Haskellu (na kojem gradi i Cardano). Kadenina vizija je biti visoko skalabilan blockchain koji nudi istu razinu sigurnosti kao u PoW blockchainima poput Bitcoina.

Kadena je dizajnirana da bude privlačna i funkcionalna ne samo za retail ili redovite korisnike, već i za institucionalne i poslovne korisnike. Teoretski, čini se da je Kadenin inovativni PoW mehanizam konsenzusa nazvan Chainweb riješio blockchain trilemu. Iako mnogi projekti tvrde da to rješavaju (poput Algoranda), niti jedan to još nije dokazao.

Kadenina arhitektura

Vještina projektnog tima iskazana je u arhitekturi Kadene, a njene glavne komponente su:

Chainweb – javni layer 1 blockchain koji pruža neograničenu skalabilnost u PoW mehanizmu konsenzusa koristeći inovativni sustav ‘pletenja’ između više paralelnih ‘peer’ lanaca.

Kuro – privatni layer 2 blockchain otvorenog koda izgrađen posebno za eEnterprises koji pruža brzinu od 8000 transakcija po sekundi na 500 nodeova.

Pact – izvorni open-source programski jezik pametnih ugovora koji je kreirao Kadena tim koristeći Haskell za implementaciju.

Kadena ekosustav

Kadena ekosustav se brzo širi s jedinstvenim značajkama kao što su ‘Gas Station’ i novi izvorni NFT standard. Također ima različite projekte koji se grade u područjima DeFi, DEX-a, NFT Marketplacea i kripto novčanika.

Gas Station

Kadena nudi prvu kripto uslugu ‘benzinske postaje’. Gas Station su računi koji korisnicima vraćaju sav plin (gas) koji se koristi za izvršavanje određenih pametnih ugovora. Ideja koja stoji iza ovoga je olakšati “onboarding” korisnika na Kadena dAppove, pomažući korisnicima da iskuse dApp bez da budu prisiljeni kupovati izvorne tokene na kripto burzi i zatim prenijeti iste u wallet kako bi koristili dAppove. Gas Station postaje moćno sredstvo za platformu u pokrivanju višegodišnjih cijena plina u kombinaciji sa sposobnošću Pacta za razvojne programere dAppa da supotpisuju transakcije i plaćaju korisnikove troškove plina kada koriste dApp.

Kadena DAO

Dao.init je naziv Kadeninog prvog DAO-a koji je trenutno u testnoj mreži prije nego što će biti lansiran na glavnu mrežu (mainnet). Formiranje DAO-a omogućit će široj zajednici da doprinese povratnim informacijama na decentraliziran način kako Kadenin ekosustav nastavlja rasti. DAO će služiti u dvije svrhe: 1) omogućit će zajednici da podnese i glasa o prijedlozima usmjerenim na unapređenje ekosustava Kadena, i 2) uspostavit će decentraliziranu proceduru za dodavanje novih značajki platformi Kadena.

Kaddex

Kaddex je decentralizirani multi protokolarni AMM DEX s nativnim decentraliziranim bridgevima koji vodi DAO na Kadena blockchainu. Nudi transakcije bez naknade za plin zbog Kadeninog Gas Stationa. Kaddex ima svoj token nazvan KDX koji funkcionira i kao governance token za DAO i kao pomoćni token za DEX. Kaddex pruža jedinstvene poticaje za LP-ove koji će privući DeFi “igrače” na mrežu. Prilikom obavljanja transakcije korisniku se naplaćuje standardna naknada za trgovanje od 0,3% od čega 100% ide LP-ovima (Liquidity Providerima).

NFT-ovi


NFT-ovi na Kadeni također su izgrađeni koristeći Pact, a rješavaju jedan od ključnih problema prisutnih u ERC standardima Ethereuma. Problem je nedostatak dodatne funkcije osim ‘transfera’. Prema Stuartu Popejoyu, suosnivaču Kadene, prodaja NFT-a na tržištima Ethereuma koja uključuje funkciju ‘tantijema’ isključivo je prepuštena rukama centralizirane platforme poput OpenSea tržišta. To stvara potrebu za povjerenjem u blockchain svijetu koji bi trebao biti izgrađen na “trustless” konceptu. Stoga izvorni NFT standard na Kadeni omogućuje automatski prijenos tantijema na kreatora čak i ako se prodaja/prijenos obavlja izvan NFT tržišta. To osigurava i podržava autorovo pravo na primanje tantijema od svoje NFT kreacije.

Kripto novčanici

Trenutno postoje dvije usluge novčanika na Kadena blockchainu – Chainweaver i Zelcore

Chainweaver – Ovu uslugu novčanika razvio je tim Kadena. Koristi seed od 12 riječi za generiranje vaših javnih ključeva.

Zelcore – Ovu uslugu novčanika razvila je treća strana i za sigurnost koristi kombinaciju vašeg korisničkog imena i lozinke. U Zelcoreu ste odgovorni za svoju sigurnost, loše/kratko korisničko ime i/ili lozinka dovest će vaš račun u opasnost.

Lista Kadena partnera

Kadenin KDA token

Kadenin nativni token naziva se KDA i koristi se za plaćanje računalne snage na Kadena blockchainu slično kao što se ETH koristi na Ethereum blockchainu. KDA se također isplaćuje minerima za izdavanje blokova slično Bitcoinovoj nagradi za uspješno dodavanje bloka. Ukupna količina KDA iznosi 1 milijardu tokena, a trenutna opskrba u optjecaju u vrijeme pisanja je 166,581,608 KDA (tj. 17% ukupne ponude).

Alokacija KDA tokena

Rezerva platforme – Oko 20 posto ukupne ponude dodijeljeno je za pričuvu platforme. Platformska rezerva je oblik riznice za projekt, gdje će se tokeni u pričuvi platforme djelomično unovčiti i koristiti za pružanje usluga kao što su osiguranje, provjera pametnih ugovora i bespovratna sredstva za Gas Station.

Mineri – Oko 70 posto ukupne ponude dodijeljeno je minerima. Ovi će tokeni polako biti pušteni u opskrbu kao blok nagrade za minere. Predviđa se da će stopa emisije trajati više od 100 godina prije nego što se isprazni fond nagrada za blokove.

Investitori i strateška dodjela – Oko 6 posto ukupne ponude dodijeljeno je investitorima/strateškim partnerima. Ti se tokeni izdaju u sklopu prodaje tokena investitorima ili se distribuiraju za strateška partnerstva s drugim projektima ili inicijativama unutar ekosustava.

Tim – Oko 3 posto ukupne ponude dodijeljeno je ‘suradnicima’. Suradnici uključuju zaposlenike, konzultante i savjetnike. To su u biti tokeni rezervirani za tim i ljude koji stoje iza projekta.

Burnanje – Oko 10 milijuna tokena (1% ukupne ponude) spaljeno je tijekom početnog pokretanja projekta.

Kadenin tim

Projekt su 2016. osnovali Stuart Popejoy i Will Martino koji imaju jake veze s tradicionalnim sektorom financija. Osnivači su bivši članovi JPMorgan blockchain razvojnog tima za Juno i SEC-ovog Upravnog odbora za kriptovalute. Na popisu savjetnika tima nalazi se jedno ime koje se posebno ističe, a to je dr. Stuart Haber, suizumitelj ‘blockchaina’ i najcitiraniji autor u poznatom Bitcoin whitepaperu Satoshija Nakamota iz 2008.

Dr. Stuart Haber raspravlja o elektroničkim ledgerima 20 godina prije osnutka Bitcoina.

Zaključak

Kadenina arhitektura je više nego impresivna i čini se da investitori razumiju viziju platforme. Kadena je navodno riješila dvije velike prepreke u blockchain ekosustavu, a prva je blockchain trilema. Kadenina jedinstvena Chainweb arhitektura obećava skalabilnost kao nijedan drugi blockchain na tržištu u ovom trenutku, dok se i dalje drži principa decentralizacije i sigurnosti. Projekt je uspio postati i energetski učinkovit u velikim razmjerima. Čini se da je druga velika prepreka koju je Kadena riješila uključivanje institucionalnih i poslovnih subjekata na blockchain putem njegove inovativne layer 2 platforme pod nazivom Kuro. Kadena je, putem svoje značajke Gas Station također omogućila retail investitorima i laicima laku interakciju s dApp-ovima izgrađenim na blockchainu. Stoga se, uz kontinuiranu primjenu u stvarnom svijetu i komercijalnu održivost, Kadena čini relativno blizu masovnom usvajanju svog blockchaina.

Ovo nije financijski savjet, članak predstavlja viđenje trenutne situacije na tržištu. Sami podnosite odgovornost za vlastita ulaganja! Hrvatski Bitcoin portal i autori članka nisu odgovorni, direktno ili indirektno, za bilo kakve potencijalne gubitke nastale zbog povezanosti sa sadržajem ovoga članka.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Economy student whose biggest interest at the moment is blockchain technology and its' influence on the global economy.

Leave A Reply

X