Kako diverzificirati DeFi portfolijo i čega se paziti?

0

DeFi sektor eksponencijalno je narastao tijekom posljednjih nekoliko mjeseci, te je kripto imovina vrijedna više od 9 milijardi dolara bila “zaključana” u njegove protokole prije nego što su cijene kripto imovine počele padati. Za usporedbu, u rujnu 2019. godine u DeFi protokolima bilo je zaključano oko 500 milijuna dolara.

Čini se da je ovaj eksponencijalni rast u posljednjih nekoliko mjeseci uglavnom povezan s trendom yield farminga koji je započeo kada je protokol izdavanja zajma Compound počeo distribuirati svoj upravljački token, COMP, korisnicima koji su imali interakciju s protokolom.

Jednostavno rečeno, yield farming, poznat i pod nazivom rudarstvo likvidnosti, omogućuje korisnicima DeFi-a da generiraju nagrade tako da svoje kriptovalute založe u protokolima koji distribuiraju upravljačke tokene. Prinosi u yield farmingu mogu biti sami po sebi profitabilan pothvat, ali pravi zgoditak na koji investitori ciljaju je rast cijena upravljačkih tokena.

Jedan od mnogih primjera toga je YFI, upravljački token projekta Yearn.finance, web stranice koje pomaže korisnicima da pronađu najbolje prinose u protokolima DeFi. Od početka sedmog mjeseca do danas, YFI je narastao više od 40 puta.

Rizik lova na kratkoročni profit u DeFi sektoru

Međutim, yield farming nije jednostavan, a nagrade se rijetko kreću linearno. To također nije praksa koja je prikladna za sve vlasnike kriptovaluta jer obično zahtijeva od vlasnika da založe velike količine kapitala kako bi zaradili više nagrada. Štoviše, u DeFi prostoru postoje razni rizici koji nisu odmah jasni.

Rizik povezan s yield farmingom koji većina korisnika zanemaruje je sama priroda pametnih ugovora. Popularne DeFi protokole razvijaju mali timovi s ograničenim resursima, što može povećati rizik od bugova i ranjivosti u pametnim ugovorima. Ovo se pokazalo kada su hakirani čak i poznati revidirani protokoli. Rizik pametnog ugovora vrlo je stvaran te bi mogao brojne investitore koštati “glave”. Jedan od poznatih slučajeva je Yam Finance (YAM), DeFi projekt u kojem su korisnici zaključali kripto imovinu vrijednu preko 500 milijuna dolara prije nego što je otkrivena greška koja je onemogućila zajednici da postigne kvorum.

Iako su kreatori Yam Finance upozorili korisnike da je njihov pametni ugovor nerevidiran, u potrazi za kratkoročnim profitom korisnici su zaključali preko pola milijarde dolara u njemu. Token tog protokola nije bio izlistan na vrhunskim burzama prije nego što se dogodila ova pogreška. Kao što pokazuju podaci, nakon što je YAM token dosegao ATH, srušio se s oko 100 na 1 dolar u jednom danu. A trenutno, YAM tokeni sada vrijede 0,02 dolara.

Ostali rizici povezani su s inherentnom volatilnošću kriptovaluta i s namjerama onih koji stoje iza DeFi protokola. SushiSwap, popularna decentralizirana burza po uzoru na vodeću DEX Uniswap, jasan je primjer ovoga. SushiSwap je burza koja ne radi pomoću knjige trgovinskih narudžbi, već s automatiziranim modelom za market making ili AMM-om. Ovaj model nadzire da “dobavljači” likvidnosti dodaju sredstva u “bazen” likvidnosti. Razlikuje se od Uniswap-a zahvaljujući SUSHI tokenu, koji nositeljima daje pravo na upravljanje projektom i nagrađuje ih dijelom naknada koje trgovci plaćaju.

Stvorio ga je programer Chef Nomi, a za nešto više od tjedan dana korisnici su zaključali kripto imovinu vrijednu 1,27 milijardi dolara u Sushi ugovorima. Chef Nomi, međutim, odlučio je unovčiti udio SUSHI tokena za više od 38.000 Ethera. To je navelo neke investitore na pomisao da je riječ o exit scam-u.

Rezultat je bio pad cijene SUSHI tokena za preko 70%, koji je pao s preko 5,3 na 2,3 dolara za manje od 20 sati.

Diverzifikacija je ključna

Investitori vrlo često preporučuju diverzifikaciju jer nije pametno stavljati “sva jaja u jednu košaru”. Ova taktika pomaže vam da ne izgubite sva sredstva zbog prevara, neočekivanih pomaka na tržištu ili tehničkih problema i uložite u potencijalno uspješne projekte dok su još u ranoj fazi.

Komponente koje tvore vaš DeFi portfelj ovise o preferencijama. Prije ulaganja u bilo koju kripto imovinu preporučuje se odrađivanje vlastitog istraživanja. Portfelj koji je uložio samo u neke od najvećih DeFi projekata i Ethereum vjerojatno bi bio pogođen YAM-ovim kolapsom i situacijom sa SushiSwap-om, ali također bi imao koristi od YFI-ovog rasta.

Kako bi vam pomogao stvoriti portfelj koji će vam omogućiti da postanete izloženi DeFi-u, OKEx je pokrenuo tablicu za trgovanje DeFi tokenima pomoću koje možete pristupiti 35 različitih tokena povezanim s različitim protokolima. Korisnici također mogu mijenjati razne DeFi žetonima na OKEx platformi, što im omogućuje izvršavanje strategija za maksimiziranje profita uz relativnu zaštitu od rizika DeFi sektora.

Ovo nije financijski savjet. Sami podnosite odgovornost za vlastita ulaganja! Hrvatski Bitcoin portal i autori članka nisu odgovorni, direktno ili indirektno, za bilo kakve gubitke nastale u povezanosti sa sadržajem ovoga članka.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Economy student whose biggest interest at the moment is blockchain technology and its' influence on the global economy.

Leave A Reply

X