Kako kupiti Bitcoin putem Bitcoin Store-a?

0

Kupnja Bitcoina nikad nije bila jednostavnija! U samo nekoliko jednostavnih koraka dođite do svoje prve kriptovalute ili ih nastavite kupovati i dalje na Bitcoin Store-u.

Ako ste zainteresirani za kupnju kriptovaluta, a ne znate otkuda krenuti i kako doći do svoje prve digitalne valute, za vas smo pripremili Vodič za kupnju i prodaju kriptovaluta.

Što je Bitcoin Store?

Bitcoin Store je prva fizička i online kripto mjenjačnica u Hrvatskoj putem koje jednostavno, brzo i sigurno možete kupiti, prodati i zamijeniti čak 85 različitih kriptovaluta.

Bitcoin Store je mjesto na kojem se bez ikakvog prethodnog znanja možete uključiti u svijet kriptovaluta. Da bismo vam u tome pomogli, u ovom članku vam donosimo detaljne upute i vodič za instalaciju i sigurno korištenje i walleta.

Online mjenjačnice su poprilično jednostavne za korištenje i nude puno veći izbor kriptovaluta i više opcija plaćanja.

Što je Bitcoin Store Wallet (Digitalni novčanik)?

Bitcoin Store wallet je digitalni novčanik koji registriranim korisnicima omogućuje pohranu sredsatva (kriptovalute, HRK ili EUR) nakon kupnje ili prodaje. Umjesto da se ta sredstva korisnicima šalju na njihov wallet ili bankovni račun, odmah će biti pohranjena na Bitcoin Store wallet.

Zahtjev za isplatu vaših sredstava s Bitcoin Store walleta na vaš wallet ili bankovni račun možete napraviti u bilo kojem trenutku. Stanje svog Bitcoin Store walleta registrirani korisnici mogu vidjeti ovdje.

Digitalni novčanik

Digitalni novčanik koristi se za pohranu pristupa vašim kriptovalutama. Jednostavnim rječnikom, digitalne novčanike možemo usporediti s bankovnim računom. Kriptovalute pohranjujete na svoj bankovni račun na isti način kao i klasične valute poput kune ili eura. 

Važno je naglasiti da kripto novčanik ne pohranjuje fizički vaše kriptovalute u obliku digitalne datoteke nego služi za zaštitu podataka o dostupnim sredstvima s parom kriptografskih ključeva. 

Kupnja bitcoina bit će još jednostavnija ako imate otvoren bitcoin novčanik. Danas na tržištu možete naći različite novčanike. Svaki od njih ima svoje prednosti i nedostatke. 

Digitalni novčanici mogu se podijeliti u dvije osnovne kategorije: tzv. “vruće” novčanike spojene na internet i “hladne” novčanike, koji nisu spojeni na internet.

“Hladni” novčanici su sigurniji i preporučuju se za dugotrajnu pohranu većih količina digitalne imovine, dok su “vrući” novčanici pogodniji za svakodnevno trgovanje kriptovalutama.

Koji digitalni novčanik odabrati?

Da bismo vam olakšali potragu za odgovarajućim novčanikom, u ovom vodiču predstavit ćemo vam Exodus, najbolji “vrući” digitalni Bitcoin novčanik za početnike u 2020. godini.

Većina walleta radi na istom principu pa možete odabrati i neki drugi digitalni novčanik poput Enjin ili Coinomija. 

Krenimo s instalacijom i konfiguracijom novčanika. Instalacijsku datoteku za Exodus možete preuzeti ovdje

Dvaput kliknite na instalacijsku datoteku, pričekajte da završi proces instalacije i pokrenite Exodus wallet. Zatim kliknite na “Make your first deposit” i iz lijevog izbornika odaberite kriptovalutu koju želite kupiti (Bitcoin) te kliknite na “Receive”, kao što je prikazano u videozapisu. Nakon toga obavezno kopirajte i spremite vašu Bitcoin adresu.

Sada ste spremni za registraciju na Bitcoin Storeu.

Napomena: Prilikom kupnje kriptovalute trebate odabrati slanje opciju slanja “Pošalji na moj wallet”, kako bi Bitcoin bio vidljiv na vašem Exodus novčaniku.

Vodič za početnike

Ako ste početnik i nikada do sada niste kupili neku kriptovalutu, na pravom ste mjestu jer kripto kupnja nikad nije bila lakša. Najjednostavnija i najprikladnija metoda kupnje kriptovaluta za početnike je putem online mjenjačnice.

Kako biste uspješno kupili Bitcoin ili neku drugu kriptovalutu, najprije trebate ispuniti obrazac s osobnim podacima. Da bismo vam olakšali kupnju, donosimo vam detaljne upute u kojima objašnjavamo kako doći do svoje prve kriptovalute.

Registracija

Za početak se trebate registrirati na stranici Bitcoin Store. Proces registracije je brz i jednostavan i za njega će vam trebati tek nekoliko minuta te e-mail adresa i dobra lozinka.

Kada ispunite osnovne podatke (ime, prezime, e-mail, lozinka), kliknite na Registracija i pričekajte link potvrde koji će vam stići na e-mail. Zatim kliknite na link u mailu kako biste potvrdili registraciju i aktivirali svoj Bitcoin Store račun. Nakon toga se možete prijaviti i kupiti svoju prvu kriptovalutu.

Verifikacija

Nakon registracije, bilo bi poželjno svoj račun i verificirati. Verifikacija korisnika služi kao potvrda vašeg identiteta pri kupnji ili prodaji kriptovaluta. Verifikacija na Bitcoin Storeu nije nužna, ali njome ostvarujete dodatne pogodnosti.

Da bi se vaš račun mogao verificirati, potrebno je unijeti adresu prebivališta te odabrati način verifikacije, tj. odabrati dokument putem kojeg će se izvršiti verifikacija. Svi privatni podaci koje unesete koristit će se samo i isključivo u svrhu verifikacije.

Potvrdu identiteta potrebno je izvršiti zbog zakonskih regulativa i osiguranja sigurnosti sustava.

Kupnja kriptovalute

U Bitcoin Store izborniku s lijeve strane naći ćete opciju Kupi/Prodaj. Klikom na opciju prikazat će vam se raznolika ponuda 85 različitih kriptovaluta, od kojih su među najpopularnijima Bitcoin, Ethereum, Tether, Ripple, IOTA, Litecoin i mnoge druge.

Odaberite željenu kriptovalutu i slijedite upute:

Nakon što upišete količinu Bitcoina ili neke druge kriptovalute koju želite kupiti i odaberete način plaćanja te opciju pohrane kriptovalute, kliknite na Kupi. Zatim provjerite sve unesene podatke i u gornjem desnom kutu kliknite na Potvrdi uplatu.

Transakciju morate potvrditi u roku od 5 minuta jer će u suprotnom biti automatski otkazana pa ćete postupak morati ponoviti.

Nakon potvrde slanja sredstava verificirani korisnici ne mogu otkazati transakciju. Neverificirani korisnici transakciju mogu otkazati sve dok se uplata sredstava nije zaprimljena.

Ako slanje sredstava potvrdite ili ih pošaljete, a i dalje želite otkazati transakciju, što prije kontaktirajte Bitcoin Store na info@bitcoin-store.hr ili na broj +385 21 209 851.

Sljedeći korak je bankovna uplata koju možete izvršiti internet ili mobilnim bankarstvom ili fizičkom. Kada vaša uplata bude izvršena, vaša odabrana kriptovaluta bit će vidljiva na vašem Bitcoin Store računu.

Vodič za naprednije korisnike

Ako već imate iskustva s kupnjom kriptovaluta, donosimo vam korake za izradu prikladnog digitalnog novčanika i kupnju kriptovaluta. Procedura je slična prethodnim koracima, uz jednu bitnu razliku.

Kao napredan korisnik, za početak trebate kreirati digitalni novčanik (wallet). Kod walleta je važno da odaberete onaj koji podržava kriptovalutu koju želite kupiti. Novčanik koji trebate ovisi o kriptovaluti koju želite kupiti.

Ako npr. želite pohraniti Bitcoin, trebate novčanik kompatibilan za Bitcoin. Isto vrijedi i za sve druge vrste kriptovaluta, no postoje i novčanici koji podržavaju više vrsta kriptovaluta. Prvi korak je da se odlučite za neki od novčanika (ovisno o kriptovaluti koju želite kupiti), preuzmete ga i instalirate. 

Sljedeći korak je registracija na Bitcoin Storeu, koju smo opisali na početku članka, te kupnja kriptovaluta. Jedina razlika je to što prilikom kupnje kriptovalute nećete odabrati opciju slanja na vaš Bitcoin Store račun, nego opciju slanja na adresu (Public key) koju ste kopirali iz svog walleta.

Nakon obavljene kupnje i vidljive uplate, vaša kriptovaluta bit će dostupna na vašem novčaniku. 

Preporučujemo da izradite sigurnosnu kopiju vašeg walleta koja će vam trebati u slučaju iznenadnog kvara računala ili kupnje novog.

2FA osiguranje online računa

Ako ste na Bitcoin Storeu verificirani korisnik i koristite njihove usluge pohrane kriptovaluta, poželjno je da imate 2FA, tj. Postavke dvostruke autentifikacije i osiguranja računa (“Two factor authentication”). 2FA je dodano osiguranje vašeg računa u slučaju krađe lozinke. Instalira se i koristi na posebnom uređaju ili pametnom telefonu.

Za potrebe sigurnosti možete koristiti Google Autentifikatora ili program Authenticator Plus, aplikacije dostupne za Android i iOS. Aplikacije možete preuzeti na Google Play Trgovini ili App Storeu. Svaki put kad otvorite aplikaciju, generira se jednokratan kod koji služi kao dodatna zaštita vašeg Bitcoin Store računa.

Kada pokrenete aplikaciju, zapišite sigurnosne kodove i spremite ih na sigurno. Unutar sučelja pronađite opciju “Add new account” ili “Dodaj račun” te skenirajte QR kod koji se nalazi na Bitcoin Store stranici. Uspješna aktivacija 2FA i osiguranje računa završava upisom koda iz odabrane aplikacije.

Cijena kriptovaluta je vrlo promjenjiva. Trenutnu cijenu kriptovalute koju želite kupiti ili prodati na Bitcoin Storeu, saznat ćete nakon što upišete količinu kriptovalute koju želite kupiti ili prodati.

Cijena određene kriptovalute razlikuje se za gotovinske i bezgotovinske transakcije te je za bezgotovinske nešto povoljnija zbog troškova manipulacije gotovinom.

Kod kupnje i prodaje kriptovaluta postoje kupovni i prodajni tečaj i nema provizije ni skrivene naknade. Tečaj kriptovaluta na Bitcoin Storeu razlikuje se za 1-4% u odnosu na tečajeve svjetskih burzi, a kao tečaj konverzije za EUR i HRK koristi se srednji tečaj HNB-a.

Kriptovalute možete kupovati i bez registracije, ali tada nemate pogodnosti poput garancije tečaja i kupnje te prodaje bez limita, koje imaju registrirani korisnici.

U trenutku kupnje ili prodaje, Bitcoin Store vam prikazuje trenutni tečaj, tj. trenutnu kupovnu ili prodajnu cijenu kriptovalute.

Naknada se kreće od 1.5% do 3% za online kupnju, dok za kupnju gotovinom u Bitcoin Store poslovnicama naknada može biti i do 4% zbog troškova manipulacije gotovinom.

Ako ste verificirani korisnik, prikazani tečaj vam je garantiran sve dok god ne uplatite novac ili pošaljete coine. Ako niste verificirani korisnik, tečaj vam nije garantiran i bit će dodijeljen tek kada Bitcoin Store zaprimi vaša sredstva, što znači da će biti drugačiji od onog koji vam se prikazao prilikom izrade transakcije.

Ako iz bilo kojih razloga kupnju ne možete izvršiti putem interneta, kriptovalute možete kupiti ili prodati fizički u Bitcoin Store mjenjačnicama u Splitu i Zagrebu, uz savjet stručnog osoblja.

Bitcoin Store ima vrhunske standarde zaštite te potpuno uređenu GDPR regulativu, što vaše iskustvo investiranja čini potpuno sigurnim.

Prije nego što krenete u svoju kripto avanturu, morate znati da cijene kriptovaluta mogu biti vrlo nestabilne pa preporučujemo da nikad ne uložite više od iznosa kojeg ste spremni izgubiti. 

Nadamo se da će vam naš vodič pomoći da postanete vlasnik svoje prve kriptovalute!

Ovaj vodič je isključivo edukativne i informativne prirode i ne predstavlja investicijski savjet Hrvatskog Bitcoin Portala. Prije korištenja online mjenjačnice, preporučujemo da samostalno istražite sve opcije. Prilikom svake investicije ili trgovanja imajte na umu faktor rizika. Kupujte i trgujte pametno!

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

This image has an empty alt attribute; its file name is cta-crobitcoin-final-1024x197-2.png
* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X