Kako se ovaj bull market razlikuje od prošlog?

0

Tržište kriptovaluta prošlo je brojna bull i bear tržišta od svog osnutka 2009. godine. Kripto bull market 2017. bio je najznačajnija godina za industriju jer je tada šira javnost napokon saznala za Bitcoin i blockchain. 

Blockchain tržište danas izgleda drugačije nego prije tri godine zbog regulacija, stope usvajanja i drugih čimbenika. Kako će se trenutni uzlazni trend u kripto industriji razlikovati od onog u 2017.? Disperzija imovine ključna je razlika, prema Pierceu Crosbyju, generalnom direktoru TradingView-a.

Na mjenjačnicama 3 puta više korisnika!

Ključno je ovdje gledati raspodjelu sredstava po računima, tj. ukupan broj računa koji drže određeno kripto sredstvo, rekao je Crosby, dodajući:

„U 2017. godini došlo je do neproporcionalnog ponderiranja na vrlo malo računa, dok je sada broj računa strahovito narastao. Samo Coinbase sada izvještava da ima 30 milijuna računa.”

Coinbase se trenutno može pohvaliti s preko 35 milijuna korisnika na svojoj platformi, u odnosu na 11,7 milijuna u listopadu 2017., prema brojevima iz izvještaja CNBC-a. Osim toga, mislim da bi ljudi trebali uzeti u obzir postotak institucionalnog vlasništva, koji je obično snažan faktor potpore “za cijenu”, rekao je Crosby. Crypto sada pobuđuje zanimanje velikih financijskih igrača. Jacka Dorseyjev Square i Microstrategy samo su dva primjera institucionalne kupnje Bitcoina koja se znatno pojačala 2020. godine.

Zrelost ekosustava i institucije će imati veliki utjecaj u ovom bull runu

Crosby je primijetio zrelost tehnologije kao još jednu razliku između trenutnog bull tržišta i 2017. Sada postoji tisuće aplikacija izgrađenih na vrhu jednog od blockchaina u ekosustavu, a one također igraju ključnu ulogu u stabilizaciji cijena, rekao je. Ovogodišnji procvat DeFi-ja jedan je od takvih primjera napretka.

Bitcoin je nedavno postavio novi ATH, ali na toj razini se kratko zadržao.  Bitcoin je u velikoj mjeri pokazao snažnu cijenu u 2020. godini, iako su zabrinutosti zbog krize COVID-19 cijenu u ožujku srušile na 3.600 dolara. Od tada su Bitcoin i cjelokupno kripto tržište krenuli s rastom.

“Općenito, vidimo promjenu osjećaja na tržištu i fokusa tijekom posljednje godine trenutne američke administracije. Stvari na kripto tržištu su krenule u višu brzinu nakon što je došla pandemija kao rezultat pada cijene Bitcoina, ali i zbog porasta pretjeranog tiskanja novca širom svijeta.”

Sjedinjene Države tiskale su ogromne iznose dolara u 2020. godini, a istovremeno održavale niske kamatne stope kako bi održale protok novca na tržištu.

S obzirom da se o Bitcoinu ne priča ni približno kao 2017., a cijena je iznad 19.000 dolara, nije nerealno predvidjeti da nas tek čeka novi bull run. 

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Economy student whose biggest interest at the moment is blockchain technology and its' influence on the global economy.

Leave A Reply

X