Kina proglasila sve transakcije kriptovalutama nezakonitim

0

Najnovijom vijesti o zabrani transakcija kriptovalutama Kina je zatresla svjetsko tržište.

Kineska središnja banka u petak je objavila kako se sve transakcije kriptovalutama u ovoj zemlji smatraju ilegalnim financijskim aktivnostima.

Kina daje sve od sebe da ograniči kriptovalute. Središnja banka Kine objavila je da se sve transakcije kriptovalutama smatraju nezakonitima i pozvala je na njihovu formalnu zabranu. U svojoj objavi, banka je naglasila zabrinutost zbog nacionalne sigurnosti i poručila da se ozbiljno narušava sigurnosti imovine stanovnika Kine.

Banka tvrdi da kriptovalute nisu fiat valute i da se ne trebaju koristiti u prometu. Sve transakcije koje uključuju digitalne valute sada se smatraju kriminalnom financijskom aktivnošću.

Ovo je posljednji korak u kineskom nacionalnom suzbijanju onoga što smatra nestabilnim, špekulativnim ulaganjem.

Banka je izdala zahtjev svim financijskim i internetskim tvrtkama da na svojim platformama obustave prihvaćanje transakcije kriptovalutama. Osim toga, bit će zabranjeni i strani servisi koji ovakve usluge nude kineskim stanovnicima.

Donošenju ove odluke prethodilo je povećanje pranja novca, nezakonito prikupljanje sredstava, prijevare, kockanja, piramidalne sheme i druge nezakonite i kriminalne aktivnosti vezane za kriptovalute. Oni za koje se ustanovi da krše ovu zabranu bit će istraženi i procesuirani zbog kaznenog djela.

Nekoliko agencija u zemlji zajedno radi na suzbijanju upotrebe kriptovaluta. Nacionalno povjerenstvo za razvoj i reforme nastoji zaustaviti rudarenje kriptovaluta, a lokalna vlada provincije Sečuan zabranila je kripto rudarenje još u lipnju ove godine, zbog čega su neki rudari napustili zemlju.

Trgovanje kriptovalutama u Kini je službeno zabranjeno od 2019. godine, ali Kinezi su i dalje nastaviti trgovati istima na internetu putem inozemnih mjenjačnica.

U svibnju ove godine kineske državne intuicije upozorile su kupce da neće imati zaštitu za nastavak trgovanja Bitcoinom i drugim valutama na internetu. Samo mjesec dana kasnije, u lipnju je na snagu stupila i naredba bankama da ne smiju privatnim osobama omogućiti kupnju kriptovaluta te je postrožena zabrana rudarenja.

Budući da je Kina jedno od najvećih svjetskih tržišta kriptovaluta, tamošnja kolebanja često utječu na globalnu cijenu kriptovaluta.

Nakon ove objave, cijena Bitcoina u samo sat vremena pala je za više od 2000 dolara (1460 funti), tj. oko 6%. Sličan pad doživjele su i ostale vodeće kriptovalute u svijetu.

S obzirom na to da je digitalni juan trenutno u testnoj fazi te da ga kineske monetarne vlasti planiraju uvesti kao vlastitu kriptovalutu komplementarnu postojećoj službenoj valuti, nova odluka i zabrane nimalo ne čude.

Izvor: Engadget/BBC

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X