Kineski digitalni yuan već odradio transakcije u vrijednosti 300M dolara

0

Guverner kineske središnje banke objavio je više detalja o tekućem pilot projektu kineske digitalne valute (CBDC), digitalnom yuanu. Prošli tjedan smo izvijestili kako je CBDC jedna od najaktualnijih tema na europskom kripto tržištu, a izgleda kako Kina “vodi” u ovom polju s obzirom na to da digitalni euro još nije spreman na obavljanje komercijalnih transakcija.

Yi Gang, guverner Narodne banke Kine, rekao je da je pilot projekt digitalnog yuana do danas obradio preko četiri milijuna transakcija, ukupne vrijednosti više od 2 milijarde yuana (299 milijuna dolara). Guverner je svoju najnoviju izjavu dao na fintech konferenciji u Hong Kongu 2.11., izvijestio je Bloomberg. Prema Yiju, projekt do sada teče glatko te je pokrenuto dodatno testiranje u još pet gradova.

Zašto Kina implementira digitalni yuan?

Rast potražnje za digitalnim i beskontaktnim načinima plaćanja usred pandemije koronavirusa postavili su glavne izazove za središnje banke diljem svijeta. Najveći problem je pri izdavanju ovog inovativnog načina plaćanja “žonglirati” s korisničkom sigurnošću, rekao je Yi.

Guverner je napomenuo da fintech tvrtke imaju neke ključne prednosti u odnosu na komercijalne banke u smislu izgradnje baze klijenata i upravljanja rizicima. PBoC je lansirao prve pilot projekte za predstojeći digitalni yuan u travnju 2020. Početno testiranje navodno je obuhvatilo četiri velika grada: Shenzhen, Chengdu, Suzhou i Xiongan. Program je navodno proširen na devet gradova, uključujući Guangzhou, Hong Kong i Macau.

Sve brža adopcija zadnjih mjeseci

Početkom listopada, PBoC je službeno objavila da su digitalni novčanici za digitalni yuan obradili 162 milijuna dolara u transakcijama između travnja i kolovoza 2020. Trenutno se ta cifra popela na oko 300 milijuna dolara, što je gotovo dupli iznos u samo mjesec dana.

Glavne tehnološke tvrtke već su se počele pripremati za naizgled neizbježno lansiranje digitalnog yuana. Huawei je nedavno objavio da će njihov novi pametni telefon Mate40 sadržavati digitalni novčanik za tu valutu i omogućiti korisnicima transakcije s digitalnim yuanom, čak i kada nemaju pristup internetu.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Economy student whose biggest interest at the moment is blockchain technology and its' influence on the global economy.

Leave A Reply

X