Pere li se uistinu novac preko Bitcoina?

0

Organizacija Foundation for Defense of Democracies (FDD) u suradnji s Elliptic napravila je analizu Bitcoin transakcija. Rezultati ukazuju na to da je manje od 1% ukupno provedenih transakcija povezano s pranjem novca preko Blockchain tehnologije.

Prisjetimo li se nedavnih događaja Metropolitan banke koja je blokirala sve transakcije s kripto valutama ili strogih regulacija koje dolaze iz Južne Koreje i Kine upravo zbog straha da će preko Bitcoina prati novac, vidi se da se preko Blockchain ipak ne “pere” toliko love koliko neki teoretičari pretpostavljaju.

Silk Road i AlphaBay vs Bitcoin

Silk Road i AlphaBay bile su online platforme koje su se bavile ilegalnim aktivnostima. Silk Road je bila poznata platforoma crnog tržišta na kojoj su se online prodavale ilegalne droge te je ista ugašena u listopadu 2013. godine. Također Alpha Bay online tržište s ilegalnom drogom završilo je zatvaranjem u srpnju 2017. te  je osnivač stranice nedugo nakon uhićenja počinio samoubojstvo.

Postotak pranja novca preko Bitcoina je nizak, a ilegalne transakcije se događaju (kao ove na Silk Roadu), no to je zanemarivi postotak ukupnih transakcija. Stoga je bilo kakvo povezivanje Bitcoina s nedopuštenim transakcijama i tržištima poput Silk Road i AlphaBay ipak upitno.

Europa prednjači u ilegalnim transakcijama

Iz izvještaja se također dobivaju podaci da je većina ilegalnih transakcija provedena u Europi te kada se usporede brojke dobiva se da je čak 5 puta više nedopuštenih transakcija obavljeno u Europi nego u Sjevernoj Americi.

Anti-money laundering (AML) proces

Najbolji način za suzbijanje pranja novca i svih ilegalnih aktivnosti koje su događaju jesu naravno regulacije i kontrole koje treba pomno postaviti.

Pridružite se Telegram kanalu od Hrvatskog Bitcoin Portala kako bi saznali za novi članak čim ga objavimo. A ako ste spremni investirati u kripto valute pogledajte naš članak sa detaljnim koracima kako najjednostavnije i najbrže kupiti Bitcoin.

Izvor: Cointelegraph.com

Share.

About Author

Head of Marketing @Async Labs

Leave A Reply

X