MicroStrategy izdaje $400 M obveznica kako bi kupio još Bitcoina!

0

Najveća svjetska tvrtka za poslovnu inteligenciju čijim se dionicama trguje na burzi, MicroStrategy, najavila je da planira uložiti prihod od izdavanja vrijednosnih papira vrijednih 400 milijuna dolara u Bitcoin.

Tvrtka je 7. prosinca otkrila planove za izdavanje konvertibilnih “senior” obveznica u vrijednosti 400 milijuna dolara. Ovo je dužnički vrijednosni papir koji se može pretvoriti u dionice izdavačke tvrtke, u ovom slučaju MicroStrategyja. U najavi je stajalo:

“MicroStrategy namjerava uložiti neto prihode od prodaje obveznica u Bitcoin.”

Prema trenutnim cijenama, 400 milijuna dolara povećalo bi udjele tvrtke za 20.833 Bitcoina, što bi dovelo kripto portfelj tvrtke na oko 62.000 BTC.

Kako funkcionira povrat sredstava za investitore?

MicroStrategy će imati polugodišnje kamate imateljima obveznica do prosinca 2025. Tvrtka također zadržava pravo otkupa obveznica u gotovini od 20. prosinca 2023. godine. U najavi se navodi da će MicroStrategy svojim početnim kupcima u roku od 13 dana od početka ponude ponuditi i obveznice u vrijednosti do dodatnih 60 milijuna američkih dolara. Vrijednosni papiri bit će izdani u skladu s pravilom 144 Zakona(SEC) o vrijednosnim papirima i bit će dostupni samo kvalificiranim institucionalnim investitorima.

Kao odgovor na najavu MicroStrategyja, Gabor Gurbacs, izvršni direktor investicijske tvrtke VanEck sa sjedištem u New Yorku, sugerira da je ovakva ponuda prigodnija za fondove koji upravljaju digitalnom imovinom, a ne za javno izlistane kompanije.

Hoće li MicroStrategy pokrenuti trend da kompanije ulažu u Bitcoin?

MicroStrategy je uzburkao kripto svijet tijekom kolovoza, kada je tvrtka izjavila da je usvojila Bitcoin kao svoju primarnu rezervnu imovinu nakon kupnje 21.454 BTC za 250 milijuna dolara. Zatim je sljedeći mjesec kupila dodatnih 16.796 BTC za 175 milijuna dolara. Kupnje su obavljene putem Coinbase-ove OTC i brokerske platforme.

Prije samo nekoliko dana, 5. prosinca, izvršni direktor MicroStrategyja, Michael Saylor, objavio je da je tvrtka kupila dodatnih 2.574 BTC po cijeni od otprilike 19.427 USD za 50 milijuna USD, čime je ukupan MicroStrategy kripto-portfelj dosegao otprilike 40.824 BTC.

Prema trenutnoj tržišnoj vrijednosti, zaliha BTC-a MicroStrategyja vrijedi gotovo 784 milijuna dolara, što znači da je tvrtka trenutno zaradila 65% na investiciju od 475 milijuna dolara. Ovo se dogodilo u iznimno kratkom vremenu, a kompanije inače ne ostvaruju ni približan profit na svoje rezerve.

Mislite li da će ovo postati standard među svjetskim kompanijama ili je MicroStrategy iznimka?

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Economy student whose biggest interest at the moment is blockchain technology and its' influence on the global economy.

Leave A Reply

X