Milijarderi gube milijarde: Što se događa s Muskom i Bankman-Friedom?

0

Sam Bankman-Fried više ne ispunjava uvjete za uvrštenje na Bloombergov indeks milijardera, dok je neto bogatstvo Elona Muska u posljednjih nekoliko dana palo za više od 86 milijardi dolara.

U samo nekoliko tjedana, dva glavna igrača u tehnološkoj industriji doživjela su pad svoje neto vrijednosti za milijarde dolara, što je djelomično rezultat vlastitih poslovnih odluka.

Sam Bankman-Fried (SBF), sada već bivši glavni izvršni direktor kripto burze FTX, navodno je imao neto vrijednost od otprilike 24 milijarde dolara u ožujku i 16 milijardi dolara 7. studenog ove godine, ali sada više ne ispunjava uvjete ni za uvrštenje na Bloombergov indeks milijardera.

Neka izvješća sugeriraju da bi se SBF sa svojim udjelima u kripto i platformi za trgovanje dionicama Robinhood, FTX tvrtkama i Alameda Research mogao suočiti s ozbiljnim financijskim poteškoćama u nadolazećim danima.

Izgubili desetine milijardi dolara u nekoliko dana

Bankman-Fried je tako od 24 milijarde dolara pao na gotovo nulu. Dana 7. studenog na svom Twitter profilu pisao je da je “imovina FTX-a u redu” te odbacio izvješća o likvidnosti tvrtke kao “lažne glasine”. Tweet je u međuvremenu obrisao. Naknadno je objavio da FTX radi na potencijalnom aranžmanu s Binanceom za rješavanje “krize likvidnosti”, ali se posao raspao u roku od 48 sati. SBF je podnio ostavku i objavio da je FTX podnio zahtjev za bankrotom u Sjedinjenim Državama samo dva dana kasnije.

“FTX se sada pridružuje zloglasnom klubu centraliziranih kripto subjekata koji su propali u ovom ciklusu jer su uzeli golemu slobodu ne samo u pogledu sredstava svojih klijenata, već i u pogledu etike, integriteta i samih kripto ideala. Nadajmo se da će i industrija u cjelini i pojedinačni kripto korisnici moći učiti i rasti iz ovog iskustva”, rekao je za Cointelegraph Anto Paroian, CEO i izvršni direktor kripto hedge fonda ARK36.

Nasuprot tome, Elon Musk, izvršni direktor Tesle i još uvijek najbogatija osoba na svijetu, mjesecima se poigravao s akvizicijom Twittera, što je mnoge navelo na spekulacije da milijarder nema namjeru to učiniti. Kada je dogovor konačno postignut u listopadu, Musk je kupio tvrtku za 44 milijarde dolara, a procjene sugeriraju da bi godišnje mogao dugovati otprilike milijardu dolara za troškove kamata.

Musk je imao neto vrijednost veću od 300 milijardi dolara u listopadu 2021. prije akvizicije Twittera, a otprilike u isto vrijeme cijena dionica Tesle dosegnula je najvišu vrijednost svih vremena od 407,36 dolara u studenom 2021. U otprilike godinu dana, Bloombergov Index milijardera pokazao je da je izvršni direktor Tesle izgubio više od 86 milijardi dolara, čime je njegova prijavljena neto vrijednost pala na 184 milijarde dolara u vrijeme pisanja članka.

Novi vlasnik Twittera već je proveo niz kontroverznih politika zbog kojih su mnogi u poslovnom svijetu doveli u pitanje Muskovu oštroumnost. U svom prvom tjednu u tvrtki otpustio je niz najviših rukovoditelja, uključujući mnoge članove Twitterovog tima za moderiranje sadržaja. Platforma je zabilježila iznenadni porast tweetova koji sadrže govor mržnje, što je dovelo do izvješća da bi prihod od oglašivača mogao biti ugrožen.

Jedna poslovna odluka koja ima potencijal izložiti Twitter financijskom riziku bila je prebacivanje platforme na model pretplate, kojom bi se korisnicima naplaćivala plava verifikacijska kvačica. Sustav je doveo do brojnih računa koji su lažno predstavljali legitimne tvrtke i pojedince, uključujući američki Nintendo, izdavača videoigara Valve i predsjednika Sjedinjenih Država Joea Bidena.

“Neuspjeli mandat Elona Muska na Twitteru dobar je primjer kako odbiti autoritarne pokušaje. Izgubio je ključnu podršku koju je trebao od stupova podrške (oglašivača, radnika, korisnika). Pokušao je centralizirati kontrolu, ali nije uspio”, rekao je Max Berger, suosnivač aktivističke grupe IfNotNow.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X