Australska banka okreće leđa bitcoinu

1
NAB CMYK TAB Horizontal.eps

National bank of Australia

Australska Nacionalna Banka (NAB) odlučila se ograditi od bitcoina te je obavijestila sve bitcoin korisnike da će im zatvoriti račune do kraja mjeseca!

Ovo je vrlo neobična vijest, obzirom na to da je NAB bila bitcoin-prijateljski nastrojena banka koja je imala svoje predstavnike koji su surađivali sa bitcoin trgovcima i nudili konzultacijske usluge na području prevencije od krađe, itd.

Jedan od australskih trgovaca na LocalBitcoins.com od banke je primio ovu obavijest:

NAB ima odgovornost i obavezu kontinuirano proučavati rizik profila poslovanja kojim se bavimo i pritom osigurati kako ta poslovanja ne predstavljaju rizik NAB-u.

NAB je nedavno proveo detaljni pregled poslovanja koji se bave trgovanjem digitalnim valutama i zaključio kako digitalne valute predstavljaju neprihvatljivu razinu rizika prema našem poslovanju i reputaciji.

Kao rezultat tog pregleda, NAB je odlučio prekinuti pružanje bankarskih usluga prema vama i zatvorit će vaše račune do 2. svibnja 2014.

U pismu je također objavljeno kako će vratiti sva sredstva preostala na računu putem čeka i da će pružiti besplatni info telefon za sva pitanja.

Korisnik ”Yo Shima’, koji trguje bitcoinom licem u lice, kao AusBitcoins, rekao je kako njegovo poslovanje stoji odlično i da nikada niti nije bilo znaka bilo kakvog sumnjivog poslovanja ili bilo kakvog oblika nepoštenog obavljanja posla. On je trenutno jedan od najaktivnijih over-the-counter bitcoinera s prihodom od otprilike 50.000 australijskih dolara tjedno.

Ostala bitcoin poslovanja u Australiji također su potvrdila da ih NAB obavještava o prekidu odnosa te već sada rade na izgradnji boljeg i sigurnijeg odnosa s nekom drugom institucijom.

Banke i bitcoini

Australska bankarska industrija dominirana je od “velike četvorke”: NAB, ANZ, Commonwealth Bank i Westpac. Od četvorice, Commonwealth je oduvijek bio neprijateljski nastrojen, ANZ na dnevnoj bazi surađuje  bitcoin poduzećima dok se stajalište Westpac-a za sada ne zna.

NAB je u prosincu izdao izvještaj u kojem su usporedili bitcoin i digitalne valute sa postojećim nacionalnim valutama. Izvještaj je većinom bio u neutralnom tonu i rečeno je kako će bitcoin tek za par godina dosegnuti svoj “mainstream” potencijal.

Banka nije dala nikakav razlog za ovu promjenu politike, međutim Mizuho, jedna od najvećih Japanskih banaka, ovdje možda igra ulogu. Naime, oni su dobili vodeću ulogu u tužbi protiv MtGoxa i vrlo vjerojatno žele pridobiti i druge veće banke na svoju stranu.

 

Izvori: NAB turns back on BTC

Share.

About Author

I'm a student whose primary interests lies in IT management, Software Engineering and Internet of Things. As interest in crypto-currencies is rising fast, on start-up project "Hrvatski Bitcoin Portal" my goal is set to find and gather community and connect them in this interest field. Besides that, my focus is on all cutting edge technologies and principles that shape world of informatics.

1 Comment

  1. Vidreven on

    Ovo mi je baš bezveze odluka. Korisnici imaju pravo svoje novce trošiti kako hoće. Ne razumijem kako im banka može određivati kako će trošiti. Niti su dali ikakav razlog za odluku.

Leave A Reply

X