Od krize do prilike: Kina korak bliže CBDC-u

0

Kako središnje banke diljem svijeta smanjuju kamatne stope na nulu i poduzimaju agresivne mjere protiv ekonomske recesije zbog pandemije koronavirusa, kineska središnja banka ubrzava plan digitalne valute središnje banke (CBDC).

Prema izvještaju Global Timesa, Kina je korak bliže izdavanju svog CBDC-a. Banka Kine dovršila je razvoj osnovnih funkcija službene digitalne valute i sada izrađuje zakone koji će pomoći u njenoj provedbi.

Global Times također je spomenuo da su u razvoju digitalne valute sudjelovale brojne privatne kompanije sa sjedištem u Shenzhenu, uključujući Alibabu, Tencent, Huawei i China Merchants Bank.

Cao Yan, direktor Digital Renaissance Foundation, rekao je za novinsku agenciju da su te privatne kompanije odabrane na temelju svog bogatog blockchaina i iskustava s plaćanje sa trećim stranama.

Utjecaj Kine na napredne kompanije za usluge mobilnog plaćanja

Alibabin Alipay i Tencentov WeChat Pay u Kini zajedno imaju više od 1,7 milijardi aktivnih računa. To je 300 milijuna više od stanovništva u zemlji. Spojili su društvene medije, e-trgovinu i plaćanja kako bi stvorili naprednu internetsku komercijalnu infrastrukturu.

Alipay je navodno objavio pet patenata vezanih za kinesku službenu digitalnu valutu u razdoblju između 21. siječnja i 17. ožujka.

Patenti pokrivaju nekoliko područja digitalne valute, uključujući izdavanje, snimanje transakcija, digitalne novčanike, podršku anonimnom trgovanju te pomoć u nadzoru i rješavanju ilegalnih računa.

Dugoročni cilj Kine je ostvariti prednost u međunarodnoj igri gospodarskog razvoja

Cao vjeruje da ubrzanje plana CBDC-ja može pomoći pretvoriti krizu u priliku. Kriptovaluta se smatra najprikladnijim alatom za prevođenje nulte i negativne kamatne politike središnje banke u komercijalne banke.

“Ako postoji mogućnost da Kina razmotri smanjenje kamatne stope u daljnji negativan teritorij kao konačnu opciju i takvu politiku usmjeri na komercijalne zajmove i kreditiranje, to će se prije postići digitalnom valutom u opticaju nego M0 primarnim novcem”, istaknuo je Cao.

Kina svoj CBDC vidi kao važnu strategiju kojom kineskom RMB-u daje prednost u međunarodnom ekonomskom razvoju.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Bitcoin mjenjačnicu te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X