Pad lire doveo do povećanja popularnosti Bitcoina u Turskoj

0

Pretraživanja na Googleu za pojam Bitcoin rastu sukladno rastu cijene, ali tu i tamo dogodi se iznimka gdje zbog određene situacije potreba za Bitcoinom naglo poraste. Takav scenarij možemo trenutno vidjeti u Turskoj gdje je pretraživanje pojma “Bitcoin” eksplodiralo u protekla 24 sata, nakon što je vrijednost turske lire pala 14% nakon otpuštanja guvernera središnje banke.

Prema podacima Google Trendsa, pretraživanje pojma “Bitcoin” naraslo je za 566% u nekoliko sati neposredno nakon vijesti o znatnom padu vrijednosti lire.

Vrijednost lire pala je za 14% u trenutku kada je turski predsjednik Erdogan otpustio guvernera središnje banke te zemlje. Bivši guverner Naci Agbal zaslužan je za izvlačenje lire iz povijesnih najnižih razina, dijelom i povećanjem kamatnih stopa za borbu protiv inflacije. Govori se kako je njegovo naglo uklanjanje s pozicije šokiralo domaće i strane investitore, javlja BBC News.

Lira/USD – Google

Turska lira vratila je petinu izgubljene vrijednosti naspram američkog dolara samo od početka 2021. godine. Nedavni pad od 14% izazvan je zabrinutošću da bi napredak koji je postigao Naci Agbal mogao biti poništen imenovanjem novog guvernera Şahapa Kavcıoğlua, bankara i političara koji se navodno protivi upotrebi visokih kamatnih stopa u borbi protiv inflacije.

Povećani broj pretraživanja pojma “Bitcoin” od strane turskih građana dosegao je novi vrhunac, koji predstavlja gotovo dvostruki broj pretraživanja zabilježenih tijekom bull runa u 2017. godini. Nisu samo turski građani sve više zainteresirani za kriptovalute. Početkom ožujka tursko Ministarstvo riznice i financija najavilo je da će surađivati ​​sa središnjom bankom te s regulatornim tijelima kako bi se postavile jasne smjernice u vezi s korištenjem kriptovaluta.

Interes za Bitcoin u Turskoj – Google Trends

“Rastuću zabrinutost zbog kriptovaluta dijelimo s ostatkom svijeta. Događaje (na kripto tržištu širom svijeta) i stanje kriptovaluta u Turskoj pomno prati naše ministarstvo”, objavilo je tursko ministarstvo riznice i financija.

Ovaj događaj možemo nadovezati na tezu Michaela Saylora (CEO MicroStrategyja) da je Bitcoin dobra opcija u trenutnom stanju gospodarstva. On je usporedio dolar sa santom leda koja se topi, te je stoga prebacio rezerve svoje kompanije u Bitcoin, a od tada su mnogi slijedili njegov primjer.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Economy student whose biggest interest at the moment is blockchain technology and its' influence on the global economy.

Leave A Reply

X