Peta direktiva EU o sprječavanju pranja novca i njen značaj za kripto kompanije

0

Peta direktiva Europske unije o sprječavanju pranja novca (5AMLD) stupila je na snagu 10. siječnja. Uredba je kao zakon uvedena 9. srpnja 2018. godine u nastojanju da se poveća transparentnost financijskih transakcija zbog pritiska na pranje novca i financiranje terorizma diljem Europe.

5AMLD prvi put proširuje opseg regulacije uključivanjem pružatelja kripto usluga poput virtualnih fiat burzi ili pružatelja tzv. custody usluga. Ideja je jasnije razumjeti tko sudjeluje u kripto transakcijama. Obrazloženje je da se na taj način utječe na smanjenje pranje novca i financiranje terorizma.

Prema 5AMLD informativnom listu, zakon će:

povećati transparentnost o tome tko zaista posjeduje pravne entitete kako bi se spriječilo pranje novca i financiranje terorizma preko neprozirnih struktura
• omogućiti europskim financijskim regulatorima bolji pristup informacijama putem centraliziranih registara bankovnih računa
• suočiti se sa rizicima financiranja terorizma vezanih za anonimnu upotrebu virtualnih valuta i prepaid instrumenata
• poboljšati suradnju i razmjenu informacija između supervizora za borbu protiv pranja novca i sa Europskom središnjom bankom
• proširiti kriterij za procjenu visoko-rizičnih trećih zemalja i osigurati visoku razinu zaštitnih sredstava za novac koji se kreće u ili iz takvih zemalja.

Posljedice ovih nepridržavanja su novčane kazne. Austrijski financijski regulatori novčano će kažnjavati pružatelje kripto usluga sa maksimalno 200 000 eura. Kripto kompanije neće moći dugo opstati ako budu morali plaćati 5AMLD novčane kazne.

Kako 5AMLD utječe na pružatelje kripto usluga?

Europske kripto-kompanije trude se ispuniti nove regulatorne smjernice koje je predstavio 5AMLD. Brojni poslovi isključuju se zbog opsežne prakse “Know-your-customer” (KYC) i sprječavanja pranja novca (AML), koje zahtjeva novi zakon. Britanski pružatelj skrbničke usluge kripto-novčanika Bottle Pay odluku o prestanku poslovanja objavio je krajem prošle godine.

U blogu kompanije objavljenom 13. prosinca 2019. godine navodi se sljedeće:

“Budući da smo pružatelji bitcoin custody novčanika i nalazimo se u Velikoj Britaniji, morat ćemo se pridržavati pravila EU 5AMLD koja na snagu stupa 10. siječnja 2020. godine. Količina i vrsta dodatnih osobnih podataka koje bismo tražili od naših korisnika izmijenili bi trenutno korisničko iskustvo toliko radikalno i negativno, a to nismo spremni nametnuti našoj zajednici.”

Kompanija Bottle Pay zatvorila je svoja vrata nakon što je prošlog rujna prikupila dva milijuna dolara za početno financiranje. Startup je pokrenut za samo tri mjeseca, nudeći korisnicima tipping uslugu koja omogućuje slanje manjih količina kriptovaluta preko društvenih mreža i aplikacija za slanje poruka.

Europa postavlja prvi set pravila za kriptovalute

Postupak je jasan: Europska unija veliku pažnju posvećuje kriptovalutama i uspostavila je svoj prvi set pravila za postupanje i ponašanje kompanija u ovom prostoru. Kompanijama sada preostaju dvije opcije, da postignu suglasnost ili preuzmu rizik za svoje poslovanje.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Bitcoin mjenjačnicu te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

This image has an empty alt attribute; its file name is cta-crobitcoin-final-1024x197.png

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X