Plodno tlo za kriptovalute: Urugvaj i Kolumbija novi regulatori Bitcoina

0

Nakon što je Salvador objavio da prihvaća bitcoin kao zakonsko sredstvo plaćanja, a Paragvaj je zakonski regulirao kriptovalute kako bi u njih uveo “zakonsku predvidivost”, političkim inicijativama za regulaciju bitcoina pridružile su se još dvije zemlje – Urugvaj i Kolumbija.

Urugvajski senator Juan Sartori predstavio je prijedlog zakona kojim želi “uspostaviti legitimnu, legalnu i sigurnu uporabu kriptovaluta”.

Sartori se ovim potezom pridružio rastućem popisu političara iz zemalja Južne i Latinske Amerike, koje su se pokazale kao plodnim tlom za kriptovalute. Senator, međutim, ne predlaže korištenje kriptovalute kao zakonskog sredstva plaćanja, kao što je slučaj u El Salvadoru.

Što predlaže urugvajski nacrt zakona o reguliranju kriptovaluta?

Zakon predlaže da će „kripto imovina biti priznata i prihvaćena zakonom te primjenjiva u svim pravnim poslovima. Smatrat će se valjanim sredstvom plaćanja, dodano onima već uključenim u Zakon o financijskom uključivanju.”

Senator Sartori pripada Nacionalnoj stranci, koja je vladajuća stranka Urugvaja i u Senatu ima 10 od 30 mjesta. Ako prijedlog zakona dobije podršku, vlada će izdati tri vrste licenci za sve one koji su zainteresirani za djelovanje u kripto industriji. Prvi im omogućuje “da trguju bilo kojom kripto imovinom, poput posrednika (burze), osim transakcija nefinancijskog podrijetla.”

Druga licenca dopušta odobrenoj stranci da “pohranjuje, zadržava ili čuva kripto imovinu” i uključuje pružatelje digitalnih novčanika, mjenjačnice, banke i financijske subjekte koji bi korisnicima nudili različite kripto usluge poput štednih računa i kredita.

Treća licenca dopušta izdavanje “kripto imovine ili tokena s financijskim karakteristikama”. To znači da tvrtke zainteresirane za izdavanje stablecoina ili vlasničkih tokena, prije pokretanja tokena moraju imati odgovarajuću licencu.

U usporedbi s ukupnim brojem stanovnika u Urugvaju, postotak ljudi koji ulažu u kriptovalute je nizak, ali usvajanje kriptovalutne regulative izuzetno je važno za “promicanje ulaganja i zaštitu ulagača”.

Kolumbija traži kripto sigurnost

U Kolumbiji je senator Mauricio Toro najavio korak naprijed u vlastitom zakonu kojim želi donijeti propise prilagođene kriptovalutama u zemlji. Toro je istaknuo kako se prijedlogom zakona želi “zajamčiti sigurnost” u kripto transakcijama, iskorijeniti crno tržište i promovirati kripto kao alternativu tradicionalnom bankarskom sustavu.

Ako ovaj prijedlog postane zakon, njime će se uspostaviti niz zahtjeva za nacionalne i inozemne mjenjačnice koje žele poslovati u zemlji. Jedan od njih je da moraju biti registrirani kod kolumbijskih vlasti te da moraju jasno navesti svoju korporativnu svrhu kao usluge razmjene kripto imovine i pružiti objavljivanje rizika u vezi s nepovratnošću kripto transakcija.

Tvrtke će se morati pridržavati zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma, provoditi mjere svijesti kupaca i dubinske analize, poput prijavljivanja neobičnih ili sumnjivih aktivnosti nadležnom tijelu za financijske informacije i analizu.

Uz Urugvaj, Paragvaj i Kolumbiju i El Salvador, tu je i Panama, koja razmatra usvajanje kriptovalute na nacionalnoj razini te Argentina koja traži da se radnici plaćaju u kriptovalutama.

Europska unija svoju legislativu za kriptoimovinu neće donijeti prije 2023. godine. Čelnici EU zemalja često naglašavaju da virtualne valute nemaju pokrića ni podršku javnih tijela te da ulaganje u takav necentralizirani sustav nema nikakvu vrijednost.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X