Porsche testira blockchain na svojim automobilima

0

Porsche u suradnji sa startup-om XAIN radi na testiranju blockchain aplikacije na svojim automobilima. U objavi koju je dao Porsche stoji da su oni prvi u automobilskoj industriji koji su implementirali i testirali blockchain na automobilima.

Korištenjem aplikacije omogućit će se ubrzavanje raznih stvari od otključavanja i zaključavanja vozila do davanja raznih odobrenja za pristup kroz blockchain, a u skoroj budućnosti najavili su i njezinu primjenu kod sigurnosti te razvoju automobila kojima ne treba vozač za upravljanje.

Možemo iskoristiti blockchain za povećavanje brzine i sigurnosti raznih podatka s kojima radimo, osiguravajući pritom svojim klijentima veći mir i stvaramo za njih pogodnosti bilo da se radi o plaćanju parkinga ili privremenom ustupljivanju svojeg vozila. Zašto ne bi iskoristili potencijal ove inovativne tehnologije stvarajući pritom izravnu korist za svoje klijente? Oliver Döring, Porsche

Aplikacijom će se poboljšat sigurnost i brzina

Ovim proizvodom automobil postaje dio blockchaina što zbog izravne povezanosti dodatno poboljšava brzinu usluga. Primjerice, najjednostavniji proces zaključavanja/otključavanja automobila ubrzat će se 6 puta tako da će za to putem aplikacije sada biti potrebno samo 1,6 sekundi.

Aplikacijom će sve aktivnosti i radnje oko automobila ostati zabilježene stoga se tu smanjuju mogućnosti za modifikacije koje nisu dozvoljene, a vlasnik u svakom trenutku može otvoriti aplikaciju i vidjeti što se događa i u kakvom je stanju njegovo vozilo.

Uz to aplikacijom se omogućuje privremeni pristup vozilu na siguran i učinkovit način pomoću blockhaina koji istovremeno i štiti svu komunikaciju između tih sudionika. Sve će raditi na principu pametnih ugovora koji će se moći koristiti nakon prethodno postavljenih uvjeta, a njihovo poštivanje bit će osigurano upravo ovom tehnologijom.

Porsche je najavio da sprema i mnoga druga iznenađenja koja će se bazirati na blockchainu gdje će se bilježiti podaci, a korisnici će moći sami odlučiti kako će ih koristiti zavisno o situaciji, no o tome će još obavijestiti javnost.

Odakle suradnja između Porschea i XAIN-a?

Start up XAIN prošle godine osvojio je prvo mjesto na natjecanju “Porsche Innovation Contest” gdje je svojim rješenjem pobjedio konkurenciju od 100 različitih aplikacija. Prema uvjetima koji stoje u natjecanju, dogovoreno je da Porsche radi s XAIN-om sljedeća tri mjesec kako bi dodatno razvili aplikaciju i na kraju je testirali.

XAIN iza sebe ima dva osnivača Leif-Nissen Lundbæk i Felix Hahmann koji su već bili aktivni u automobilskoj industriji, a do sada iza sebe imaju projekt kojim su znatno smanjili potrošnju energije u procesu rudarenja te je projekt napravljen u suradnji s University of Oxford i Imperial College London.

Ako ste spremni investirati u kripto valute pogledajte naš članak sa detaljnim koracima kako najjednostavnije i najbrže kupiti Bitcoin.

“Telegram"

Share.

About Author

Head of Marketing @Async Labs

Leave A Reply

X