Predviđanja Bitcoin cijene: Novi val u 2021.?

0

Koja su najnovija predviđanja Bitcoin cijena za 2021. godinu? Evo što stručnjaci misle nakon što je kriptovaluta dosegnula novi vrhunac svih vremena.

Pitanje je što nam donosi 2021. godina. Nakon što je razina od 20.000 dolara prvi put probijena 2017. godine, BTC je izgubio 80 posto vrijednosti tijekom 2018. godine, a početak 2021. obilježio je rast vrijednosti Bitcoina iznad 30.000$.

Prošla je godina bila pravi rollercoaster za sve koji su ulagali u tržište bitcoina ili ga samo pratili. Početkom pandemije, točnije u ožujku, Bitcoin je bio ispod 4000 dolara. Samo 8 mjeseci kasnije, u prosincu 2020. najvrijednija svjetska digitalna valuta trgovala se po cijeni većoj od 23.000$, piše CNBC, a 2.1.2020. Bitcoin je iznad 30.000$.

Istraživanje kripto burze Kraken, provedeno u studenom, prije novih rekordnih razina, uključilo je više od 350 anketiranih i pokazalo da prosječna ciljna cijena za 2021. godinu iznosi 36.602 dolara.

„Pod pretpostavkom da tržište kripto imovine nastavlja svoj dosadašnji put i rast, dovoljno je reći da bi 2021. mogla biti najveća godina za industriju od njenog nastanka. Međutim, naša otkrića ukazuju na to da će sudionici na tržištu i dalje biti zabrinuti zbog dugotrajne mogućnosti nepovoljne regulacije i/ili hakiranja, prijevara i krađa”, navodi burza Kraken.

Ključni bitcoin trendovi u 2021. godini

Veća prihvaćenost

Bitcoin je oduvijek malo korišten i nije široko prihvaćen čak ni nakon deset godina. No, 2020. godina očito je prekretnica jer je Bitcoin zabilježio pomak prema naprijed.

Tome su pridonijele istaknute fintech tvrtke, od Squareove investicije od 50 milijuna dolara u bitcoin do PayPala koji je svojim korisnicima omogućio trgovanje kriptovalutom te držanje bitcoina na njihovim računima. 

U 2021. ćemo vjerojatno svjedočiti još većoj prihvaćenosti Bitcoina. 

Konkurencija središnjih banaka

Banka za međunarodne nagodbe objavila je izvješće i istraživanje u kojem navodi da 80% svjetskih središnjih banaka radi na nekom obliku digitalne valute.

Kina je eksperimentiranje s digitalnom valutom podignula na puno veću razinu. Nedavno je u istočnokineskom gradu Suzhou, zapadno od Šangaja, održana lutrija u kojoj je oko 100.000 stanovnika putem digitalnog novčanika dobilo po 200 renminbija (oko 30 dolara). Stanovnike su potaknuli da svoj digitalni novac povežu sa svojim bankovnim računima, a ako ga ne potroše u roku od nekoliko tjedana, digitalni novac će nestati. 

Budući je Kina sve bliže digitalnom yuanu, to bi moglo smanjiti potražnju za bitcoinima i drugim neovisnim kriptovalutama. Slične metode i eksperimente vjerojatno ćemo moći uskoro vidjeti i u drugim zemljama.

Kontinuirana volatilnost

Budući da vrijednost bitcoina nije izravno povezana s fiskalnom i monetarnom politikom, teško je predvidjeti i objasniti kretanje njegove vrijednosti. Zato ga je teško preporučiti ulagačima koji izbjegavaju velike gubitke.

Neki predviđaju da bi u 2021. Bitcoin mogao dosegnuti vrijednost od 50.000 dolara. Iako se ovakve izjave čine poprilično ekstremno, nije nemoguće ako investitori alociraju dio imovine u bitcoin.

Bez obzira na različita mišljenja o Bitcoinu, bit će zanimljivo pratiti nova zbivanja tijekom 2021. godine. 

Napomena: Kao i uvijek, važno je da sami napravite svoje istraživanje te da pažljivo razmislite prije nego što uložite u bilo koju kriptovalutu.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X