Revolucija prikupljanja kapitala – Security Token Offering

0

Tokeni su osnova kripto tržišta. Svaki projekt u decentraliziranom svijetu u sklopu ima i popratni token. Taj token može biti security ili utility, a u današnjem članku pišemo o security tokenima te načinima na koji se oni izdaju investitorima.

Kako regulacije postaju sve jasnije i bliže svojoj finalnoj verziji, security tokeni se postepeno populariziraju u kripto svijetu. Tako su u travnju ove godine u Berlinu putem STO-a izdane nekretnine u vrijednosti od 12 milijuna eura, a investirati se moglo samo ulaganjem u izdani security token. Ovo je značajno jer možemo vidjeti kako security tokeni, osim u kripto tržište prodiru i u tradicionalne industrije te polako, ali sigurno poprimaju status modernog oblika prikupljanja sredstava. 

Security token (kako ostvaruje vrijednost)

Security token ima istu funkciju kao i klasični vrijednosni papir, osim što on potvrđuje vlasništvo putem blockchain transakcija i omogućuje frakcijsko vlasništvo nad imovinom. Što znači da jedan “vrijednosni papir” može imati više vlasnika. Security tokeni podliježu saveznim zakonima koji reguliraju vrijednosne papire, što štiti ulagače. Budući da je ova vrsta vrijednosnih papira tokenizirana na blockchainu, pametni ugovori mogu ih “natjerati” da djeluju na određeni način, bez prisustva posrednika. Na primjer, zajam “tokeniziran” na blockchainu mogao bi automatski obavljati plaćanja bez korištenja tradicionalnog posrednika poput banke.

Token koji “prođe” Howey test smatra se security tokenom. Oni obično dobivaju svoju vrijednost iz vanjske, trgovačke imovine.

Što je STO?

Slično početnoj ponudi tokena (ICO), ulagaču se izdaje kriptovaluta koja predstavlja njihovu investiciju. Ali za razliku od ICO-a, security token predstavlja ugovor o investiranju u temeljnu investicijsku imovinu, kao što su dionice, obveznice, fondove i investicijski fondove  za ulaganja u nekretnine.

Vrijednosni papir se može definirati kao “zamjenjiv, pregovarački financijski instrument koji ima neku vrstu monetarne vrijednosti”, tj. Investicijski proizvod koji je potpomognut stvarnom imovinom, poput tvrtke ili imovine.

Security token, dakle, predstavlja podatke o vlasništvu investicijskog proizvoda, zabilježene na blockchainu. Na primjer, kada ulažete u tradicionalne dionice, podaci o vlasništvu pišu se na dokumentu i izdaju kao digitalni certifikat. Za STO je isti postupak, ali snimljen na blockchainu i izdan kao token.

STO-ovi se mogu također shvatiti kao hibrid između ICO-a i tradicionalnije inicijalne javne ponude (IPO-a) zbog preklapanja s obje ove metode prikupljanja sredstava.

Kako se STO razlikuje od ICO-a

STO-ovi su “pokriveni” stvarnom imovinom te skladu su s državnim regulacijama. S druge strane, većina ICO-a svoje tokene predstavlja kao utility tokene koji korisnicima omogućuju pristup matičnoj platformi ili decentraliziranim aplikacijama (DApps). Svrha tih tokena je upotreba platforme, a ne ulaganje, barem tako tvrde pokretači ICO projekata. Kao rezultat toga, ICO platforme zaobilaze određene zakonske okvire i ne moraju se registrirati ili se pridržavati strogih pravila regulatornih tijela.

Barijera za pokretanje ICO-a je veoma niska, jer ne moraju usklađivati ponudu tokena s regulacijama. Ovim putem se također mogu prodati tokeni (tj. Prikupljati sredstva) široj javnosti.

Mnogo je teže pokrenuti STO jer je namjera ponuditi investicijski ugovor prema zakonu o vrijednosnim papirima. Stoga će ove platforme morati osigurati da su u skladu s relevantnim propisima. Obično mogu prikupljati sredstva samo od akreditiranih investitora koji su i sami prošli određene zahtjeve prema institucijama.

STO vs IPO

Oba postupka su veoma slična, no STO izdaje tokene na blockchainu dok IPO izdaju certifikate o udjelima na tradicionalnim tržištima.

Iako su oba načina prikupljanja sredstava regulirana, IPO-ovi se koriste samo u privatnim tvrtkama koje žele izaći na burzu. Kroz IPO postupak, tvrtke prikupljaju sredstva izdavanjem dionica akreditiranim investitorima.

Kod STO-a, tokeni koji predstavljaju udio u osnovnoj imovini izdaju se na blockchainu akreditiranim ulagačima. To mogu biti dionice tvrtke, ali, zbog tokenizacije, moguće ih je povezati sa svakom imovinom za koju se očekuje da će donijeti dobit, uključujući udio u vlasništvu nad imovinom, umjetninama, investicijskim fondovima itd.

STO-ovi su također isplativiji od IPO-a. Pomoću IPO-ova, kompanije obično plaćaju visoke brokerske naknade i naknade za investicijsko bankarstvo kako bi dobile pristup dubljoj bazi ulagača. STO organizator će i dalje morati plaćati odvjetnike i savjetnike, ali ima izravniji pristup investicijskom tržištu i, stoga, neće morati plaćati velike naknade investicijskim bankama ili brokerskim kućama. Administracija nakon ponude za STO-ove je također manje glomazna i jeftinija nego kod tradicionalnih IPO-ova.

Primjena STO-ova

Pogledajmo primjer usvajanja STO-a u praksi. Pretpostavimo da koristimo digitalnu platformu za crowdfunding nekretnina (postoji nekoliko njih). Prelazak na security tokene ima nekoliko prednosti za crowdfunding platformu. Smanjuje transakcijske troškove koji proizlaze iz visokih naknada za brokerske usluge za preko 90%. Minimalna ulaganja mogu početi od 1 €. Tokenima se može lako trgovati na sekundarnom tržištu. Transakcije se mogu obraditi u manje od jedne minute (npr. Na Ethereum blockchain-u). Iznimno je olakšan proces kupnje za međunarodne investitore.

Međutim, razvoj na blockchainu zahtijeva povezivanje više infrastrukturnih slojeva. Danas je razvoj blockchain softvera izazovan jer je iskusne programere za blockchain teško pronaći. Sustave je potrebno održavati, zaštititi od zlonamjernih aktera i prilagoditi regulatornim promjenama.

Jedna od investicija fonda HV Holtzbrinck Ventures je tvrtka koja se zove Upvest. Upvest gradi multi-protokol blockchain API koji pojednostavljuje razvoj na blockchain protokolima. Upvest rezimira većinu detalja i programerima nudi čisto sučelje. Pomalo poput Stripea, koji omogućuje da zanemarite sve stvari koje se događaju iza kulisa i prihvaćate kreditne kartice.

Prihvaćenost STOa od strane država

Kako STO predstavlja novi oblik prikupljanja financijskih sredstava za projekt, mnoge države ne podupiru njegovu provedbu. To je ponajviše iz razloga nerazumijevanja nove tehnologije, a nešto što se ne razumije može biti veoma opasno, barem u očima država. Iako velik broj država izdaje STO regulacije ili barem radi na njima, pozamašan broj država je taj oblik prikupljanja sredstava u potpunosti zabranio. Neke od tih država su: Kina, Južna Korea, Vijetnam, Nepal, Indija, Bangladeš, Pakistan… 

Nasuprot tome, postoje države koje aktivno provode te djelomično i podupiru provođenje STOa. Top 10 država prema provođenju STOa su sljedeće:

DržavaBroj STOaPrikupljena vrijednost
SAD34$560 milijuna
Švicarska14$99 milijuna
UK11$39,5 milijuna
Njemačka5$9,1 milijuna
Estonija5$7,3 milijuna
UAE4$79,3 milijuna
Lihtenštajn3$1 milijun
Kajmanski otoci3$4 milijuna
Seychelles3$10,5 milijuna
Malta3Nepoznato

Regulacije STOa u SAD-u

Ranije u ovom članku smo spomenuli regulacije, a one trenutno imaju najveći utjecaj na budućnost STO tržišta. Anthony Pompliano izvrsno objašnjava vrste propisa kojima su podvrgnuti security tokeni.

Prema njegovim riječima, jer sigurnosni tokeni podliježu saveznim sigurnosnim propisima, stoga, u SAD-u moraju slijediti ove propise:

  • Regulacija D
  • Regulacija A +
  • Regulacija S

Regulacija D

Regulacija D će omogućiti da određena ponuda izbjegne registraciju od strane SEC-a pod uvjetom da su tvorci ispunili „Obrazac D” nakon što su se vrijednosni papiri prodali. 

Regulacija A +

Ovo izuzeće omogućit će kreatoru STO-a da nudi vrijednosnice koje je odobrio SEC neakreditiranim ulagačima općim putem prikupljanja ulaganja do 50 milijuna dolara.

Kako bi zahtjev za registracijom vrijednosnog papira prošao, potrebno je prikupiti veliku količinu dokumenata. Stoga izdavanje Regulacije A + traje duže od drugih te je iz istog razloga i skuplja. 

Regulacija S

Ona se aktivira kada se ponuda security tokena obavlja u zemlji osim SAD-a i stoga nije podvrgnuta zahtjevu za registraciju pri SEC-u. Od pokretača se još uvijek traži da se pridržavaju sigurnosnih propisa zemlje u kojoj trebaju izvršiti STO.

Benefiti Security Token-a

Financijska isplativost izdavanja

Za razliku od drugih financijskih modela za prikupljanje kapitala, security tokeni dolaze s nultim administrativnim troškovima kupnje i prodaje. Smanjeni troškovi u osnovi omogućavaju ljudima da generiraju znatan povrat ulaganja.

Globalna sposobnost trgovanja

Security tokeni uživaju visoku razinu likvidnosti jer ispunjavaju uvjete za trgovanje na globalnoj sceni. Prihvaćanje istih kao financijskih instrumenata i povećano usvajanje također su pomogli jačanju razine likvidnosti.

Sigurnost za investitore

Iako je ICO prostor veoma rizičan za investitore jer postoji deficit pravne odgovornosti zbog nedostatka propisa o utility tokenima. STO ubrzano zamjenjuje ICO upravo iz tog razloga. Pošto podlaže regulacijama, investitori su relativno sigurni pri ulaganju u STO.

Iznimna likvidnost

Sekundarno trgovanje security tokenima bit će jednostavno kroz licencirane platforme za trgovanje, a investitorima će biti vrlo jednostavno likvidirati security tokene.

Smanjene naknade pri trgovanju

Tradicionalne financijske transakcije mogu biti skupe zbog svih naknada povezanih s posrednicima poput bankara. Security tokeni uklanjaju potrebu za posrednicima što smanjuje troškove. Ubuduće, pametni ugovori mogu smanjiti složenost, troškove i papirnatu birokraciju.

Ubrzavanje izvršenja procesa izdavanja tokena

U tradicionalne načine prikupljanja kapitala uključeno je puno posrednika što jednostavno produžuje vrijeme izvršenja. Uklanjanjem ovih posrednika omogućava se brže vrijeme izvršavanja za uspješno izdavanje security tokena. Zbog povećane brzine izdavanja , STO postaje sve atraktivniji.

Smanjena mogućnost manipulacije

Budući da se broj posrednika drastično smanjuje, šanse za korupciju i manipuliranje od strane financijskih institucija drastično se smanjuju i čak mogu biti uklonjene iz procesa ulaganja.

Zaključak o security tokenima

Security tokeni zasigurno su jedna od glavnih stavki koje će dovesti kripto tržište na vrata šire javnosti. Zbog svoje iskoristivosti te brojnih benefita sigurni smo da ćemo nakon uspostave stabilnih regulacija svjedočiti idućem kripto “boom-u”, a predvodnici tog rasta bit će STO-ovi.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Economy student whose biggest interest at the moment is blockchain technology and its' influence on the global economy.

Leave A Reply

X