Ripple dobio slučaj protiv SEC-a

0

Ripple Labs ostvario je pobjedu na Okružnom sudu SAD-a u južnom okrugu New Yorka 13. srpnja kada je sutkinja Analisa Torres presudila djelomično u korist tvrtke u slučaju koji je pokrenula Komisija za vrijednosne papire i burze (SEC) iz 2020. godine.

Prema dokumentima podnesenim 13. srpnja, sutkinja Torres donijela je skraćenu presudu u korist Ripple Labsa da XRP token nije vrijednosni papir, ali samo u odnosu na programsku prodaju na burzama digitalne imovine.

Tužba SEC-a nastojala je prisiliti Ripple da prestane nuditi svoj XRP token pod pretpostavkom da je XRP ‘security‘ i stoga zahtijeva dodatnu regulaciju.

“Prijedlog tuženika za skraćenom presudom odobren je u pogledu programske prodaje, ostalih distribucija i prodaje Larsena i Garlinghousea te odbijen u vezi s institucionalnom prodajom”, stoji u dokumentu o presudi.

Slučaj protiv Ripplea traje od prosinca 2020. kada je SEC tužio tvrtku i njezina dva glavna direktora, Brada Garlinghousea i Chrisa Larsena, zbog optužbi da tvrtka nudi neregistrirane vrijednosne papire.

U protekle tri godine, slučaj je imao dosta dramatičnih intriga, uključujući objavljivanje ‘Hinmanovih dokumenata‘ i stalni prkos pred optužbama SEC-a od strane Garlinghousea.

Cijena XRP-a eksplodirala je za čak 16 posto u nekoliko minuta nakon izvješća. XRP je ponovo ušao u pet najvećih kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji i trenutno trguje po cijeni od 0,82 dolara, čime je ostvario porast od 75 posto u posljednja 24 sata.

Ova presuda mogla bi postaviti presedan za cijelu kripto industriju u SAD-u. Posljednjih mjeseci regulatorno okruženje bilo je značajno narušeno, gotovo svakodnevno izlazile su negativne vijesti o provedbenim potezima SEC-a protiv mnogih aktera u kripto industriji.

Vrhunac je dosegnut kada je SEC tužio Binance i Coinbase, tvrdeći da više od desetak kriptovaluta navedenih na njihovim platformama pripada klasi vrijednosnih papira.

Iako je kripto zajednica u prošlosti imala vrlo oštar stav prema Rippleu, kada je u pitanju neprijatelj broj jedan – SEC, sada svi slave odluku suda. Upravo iz razloga što će postaviti presedan u budućim slučajevima regulatora protiv kripto tvrtki.

Mnogi bi se složili da, ako XRP nije vrijednosni papir, onda niti jedna kriptovaluta ne pripada toj klasifikaciji.

Izvor: Cointelegraph

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X