Rusija blokirala pristup kripto burzi OKX

0

Rusija je blokirala pristup OKX-u, trećoj najvećoj svjetskoj kripto burzi po volumenu trgovanja zbog navodnih nepouzdanih financijskih informacija.

Web stranicu kripto burze OKX blokirala je ruska državna služba za praćenje medija Roskomnadzor 4. listopada. Agencija je novinskoj agenciji TASS rekla da je web stranica blokirana na zahtjev Ureda glavnog tužitelja zbog širenja nepouzdanih društveno značajnih informacija financijske prirode kao i informacije o pružanju financijskih usluga od strane osoba koje ih nemaju pravo pružati prema ruskom zakonu.

OKX, koji je osnovan u Kini i trenutno se nalazi na Sejšelima, ne poštuje sankcije Zapada protiv Rusije. Nedavno je navodno propustio odgovoriti na zahtjev južnokorejskih vlasti za zamrzavanjem računa koji se pripisuju odbjeglom suosnivaču Terraform Labsa, Do Kwonu. Burza je inače poznata po sponzorstvu nogometnog kluba Manchester City i automobilskih utrka.

Web stranica OKX-a blokirana je prema članku 15.3 ruskog zakona o informacijama, informacijskim tehnologijama i zaštiti informacija. Ovaj članak štiti od širenja lažnih informacija, prijetnji financijskim organizacijama, poziva na ekstremističke aktivnosti. Međutim, u ovom trenutku nije naveden konkretan razlog za zabranu web stranice.

Ruski stav o Bitcoinu: Zabraniti ili ne?

Lokalna nevladina organizacija Roskomsvoboda, posvećena praćenju internetske cenzure, također je uvrstila Okx.com u svoj registar blokiranih adresa.

OKX nije prva burza na meti Rusije. Binanceovu web stranicu također je blokirao lokalni sud u lipnju 2020. godine.

“Izdavanje i korištenje bitcoina potpuno je decentralizirano i ne postoji način da to regulira vlada, što je u suprotnosti s trenutnim ruskim zakonom”, tvrdio je sud u to vrijeme.

Ipak, Binance je uspio poništiti presudu do siječnja 2021., kada je ponovno blokiran.

Rusija je tijekom 2020. blokirala šest web stranica s kripto vijestima, uključujući i Cointelegraph.

Banka Rusije i Ministarstvo financija neko su vrijeme bili u sukobu oko toga treba li kripto u potpunosti zabraniti u zemlji ili ne.

S jedne strane, Državna duma i predsjednik Vladimir Putin donijeli su zakon zabrane kriptovaluta kao sredstva plaćanja u srpnju. S druge strane, nacionalna vlada izrazila je otvorenost prema korištenju kripto za međunarodnu trgovinu, posebno kao alat za zaobilaženje Zapadnih sankcija. U skladu sa sankcijama EU, Binance je bio prisiljen ograničiti usluge ruskim državljanima u travnju ove godine.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X