Rusija briše Binance s crne liste

0

Prema novoj presudi suda, web stranica najveće svjetske burze kriptovaluta, Binance, više nije formalno na ruskoj crnoj listi.

Prema izvještaju ruske novinske agencije Kommersant, Regionalni sud u Arhangelsku poništio je prethodnu odluku o stavljanju web stranice Binance na rusku crnu listu. Binance je u Rusiji blokiran od lipnja 2020. 

Kao razlog je navedeno da Binance pomaže u distribuciji informacija o Bitcoinu, da širi zabranjene informacije te da kriptovaluta nije regulirana.

Ipak, unatoč blokadi, web stranica je u Rusiji i dalje bila dostupna bez dodatnih alata za pristup poput VPN-ova.

“Izdavanje i upotreba bitcoina u potpunosti su decentralizirani i ne postoji način da ih vlada regulira, a to je u suprotnosti s važećim ruskim zakonom”, navodi se u sudskoj odluci.

Podsjetimo, Putin je u kolovozu 2020. zabranio kriptovalute kao sredstvo plaćanja. 

Blokiranje web stranica

Ruski predstavnik Binancea, Gleb Kostarev, izjavio je da burza nije bila obaviještena o ovim pravnim postupcima te je utvrdila da je Roskomnadzor (agencija za cenzuru Interneta) tri mjeseca kasnije stavila na crnu listu. Burza Binance o svemu je obaviještena tek nakon nekoliko mjeseci, što ju je spriječilo da svoja prava brani na sudu.

Preokret crne liste dolazi ubrzo nakon što je Rusija službeno usvojila svoj kripto zakon “O digitalnoj financijskoj imovini” 1. siječnja 2021. godine.

Novi državni zakon o digitalnoj imovini priznaje kriptovalute kao oporezivu imovinu i regulira izdavanje centraliziranih digitalnih tokena u zemlji. Predsjednik Vladimir Putin također je potpisao naredbu prema kojoj javni službenici od sada moraju prijavljivati ​​i svoje kripto vlasništvo.

Ruska središnja banka izdala je direktivu kojom ograničava količinu digitalne imovine koju investitor u Rusiji može kupiti. Ovaj iznos godišnje iznosi na najviše 600.000 rubalja u godini (oko 7.740 američkih dolara). 

Rusija blokirala web stranice povezane s kriptovalutama još od 2015. godine i bilo koja kripto web lokacija može biti blokirana u bilo kojem trenutku ako to želi lokalni tužitelj. Neke od blokiranih stranica su EXMO razmjena, OTC agregator BestChange-a i portal s kripto vijestima Bits.Media.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X