Ruski parlament usvojio zakon o digitalnom rublju

0

Projekt digitalne valute ruske središnje banke (CBDC), digitalna rublja, korak je bliže stvarnosti. 11. srpnja donji dom Savezne skupštine Ruske Federacije, Državna duma, usvojio je zakon o digitalnom rublju u trećem čitanju. Zakon se sada seli u gornji dom skupštine, Vijeće federacije, a ako bude usvojen, stiže i na predsjednički stol.

Prijedlog zakona, koji je posljednji put izmijenjen krajem lipnja, postavlja zakonske definicije “platforme”, “sudionika” i “korisnika”, kao i opće smjernice za CBDC ekosustav.

U sadašnjem okviru, ruska središnja banka, Banka Rusije (BoR), postat će glavni operater infrastrukture digitalne rublje, a također će snositi i odgovornost za svu pohranjenu imovinu.

Prema BoR-u, glavni cilj CBDC-a je služiti kao način plaćanja i prijenosa. Njegovi korisnici neće moći otvarati štedne račune, a uplate i transferi bili bi besplatni za fizičke klijente i iznosili bi 0,3% iznosa uplate za korporativne klijente.

Prijedlog zakona predstavljen je Državnoj dumi u prosincu 2022. godine i prošao je kroz prvo čitanje u ožujku 2023. U veljači je podružnica vodeće plinske kompanije u vlasništvu ruske vlade, Gazprombank, upozorila na moguće rizike za banke u slučaju brzog prelaska na digitalni novac.

Ruski ogranak McKinseyja procijenio je potencijalne gubitke tradicionalnih banaka od implementacije CBDC-a na oko 250 milijardi rubalja (3,5 milijardi dolara) u pet godina. Istovremeno, konzultantska tvrtka procjenjuje dobit trgovaca na 1,1 milijardu dolara godišnje.

U nedavnom intervjuu, zamjenica predsjednika središnje banke, Olga Skorobogatova, najavila je masovno uvođenje digitalne rublje za sve građane Rusije do 2027. godine. CBDC će se testirati u pilot programu između 2023. i 2024.

Izvor: Cointelegraph

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X