SEC tuži Do Kwona i Terraform Labs za prijevaru

0

Komisija za vrijednosne papire i burzu Sjedinjenih Američkih Država (SEC) podnijela je tužbu protiv Terraform Labsa i njegovog osnivača, Do Kwona, zbog navodnog “orkestriranja više milijardi dolara prijevara s vrijednosnim papirima kripto imovine”.

“Tvrdimo da Terraform i Do Kwon nisu javnosti pružili potpunu, poštenu i istinitu objavu koja je potrebna za mnoštvo vrijednosnih papira kripto imovine”, rekao je predsjednik SEC-a Gary Gensler.

U izjavi od 16. veljače, SEC je rekao da su Kwon i Terraform ponudili i prodali “međusobno povezani paket vrijednosnih papira kripto imovine, mnoge u neregistriranim transakcijama.” Agencija je ukazala na sada kolapsirani algoritamski stablecoin Terraform Labsa, TerraClassicUSD (USTC), i njegovu povezanu kriptovalutu, Terra Luna Classic (LUNC).

Terraform Labs uzrokovao razorne gubitke ulagača

SEC se također osvrnuo na mAssets, kripto izvedenice koje odražavaju cijenu dionica javno uvrštenih tvrtki i Terraformovo izdavanje Mirror-a (MIR), tokena upravljanja za Mirror protokol koji navodi mAssets.

Predsjednik SEC-a, Gary Gensler, rekao je u izjavi da Kwon i Terraform “nisu uspjeli pružiti javnosti potpunu, poštenu i istinitu objavu”, posebno za USTC i LUNC, koji su se prije zvali Terra (LUNA) i TerraUSD (UST).

“Također tvrdimo da su počinili prijevaru ponavljajući lažne i obmanjujuće izjave kako bi izgradili povjerenje prije nego što su uzrokovali razorne gubitke za ulagače”, dodao je Gensler.

SEC je podnio tužbu na 55 stranica Okružnom sudu SAD-a za južni okrug New Yorka s optužbama koje se odnose na kršenje odredbi o registraciji i borbi protiv prijevara Zakona o vrijednosnim papirima i Zakona o burzi.

U pritužbi je SEC rekao da su Terraform i Kwon “reklamirali” svoj Anchor Protocol, koji je u jednom trenutku reklamiran da isplaćuje 20% kamata na USTC depozite. Također se navodi da su Terraform i Kwon obmanuli ulagače o stabilnosti Terrinog stablecoina.

Prošlog svibnja, USTC je izgubio vezanost za američki dolar, uzrokujući da se njegova cijena, kao i cijena LUNC-a, efektivno sruše na nulu. To je rezultiralo širim kolapsom na tržištu digitalne imovine koji je izbrisao procijenjenu vrijednost od 40 milijardi dolara.

SEC tuži Terraform Labs

Gensler je pohvalio osoblje SEC-a na njihovoj istrazi te istaknuo da su ih optuženi pokušali spriječiti u dobivanju važnih informacija o njihovom poslovanju.

“Ovaj slučaj pokazuje do koje mjere će neke kripto tvrtke ići kako bi izbjegle pridržavanje zakona o vrijednosnim papirima”, rekao je Gensler.

Kwon, državljanin Južne Koreje, trenutno je u bijegu i vjeruje se da se skriva u Srbiji nakon što je napustio svoju rezidenciju u Singapuru u rujnu 2022. godine, nakon što je sud u Seulu izdao nalog za njegovo uhićenje. Interpol je navodno kasnije u rujnu izdao crvenu tjeralicu za Kwonom agencijama za provođenje zakona diljem svijeta.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X