Što je “death spiral” teorija za Bitcoin te hoće li se ostvariti?

0

Prije nedavnog Bitcoin halvinga, mnogi su proricali takozvani “death spiral” za Bitcoin. Ova teorija ovisi o ideji da prepolovljenje nagrade za minere po bloku dovodi do egzodusa minera zbog iznenadne nerentabilnosti rudarskih aktivnosti. 

Scenarij “death spiral-a”

Kao rezultat toga, hash rate Bitcoin mreže se smanjuje, a vrijeme bloka povećava, što znači da se prihod rudara dodatno smanjuje, tjerajući sve više rudara da ugase svoje Bitcoin farme. U toj teoriji, ta bi se petlja nastavila sve dok više nitko ne želi rudariti Bitcoin.

Izvor: Glassnode

20. rujna Bitcoin je doživio jednu od najvećih prilagodbi težine rudarenja. Ova prilagodba povećala je težinu rudarenja kao malo koja u Bitcoinovoj povijesti. Zapravo, to je druga velika prilagodba “prema gore” nakon halvinga. Često pitanje kripto zajednice u zadnje vrijeme je, jesu li teoretičari sudnjeg dana Bitcoina cijelo vrijeme bili u pravu?

Kako funkcionira prilagodba težine rudarenja i što ona znači za Bitcoin mrežu?

Da bismo odgovorili na ovo pitanje, moramo razumjeti što pokreće prilagodbu težine rudarenja za Bitcoin. Svi se Bitcoin mineri natječu u pronalasku sljedećeg bloka. Što mreža ima veći hash rate, to se brže može proizvesti novi blok. Kako bi osiguralo da brzina generiranja bloka ostane u intervalu od 10 minuta po bloku, Satoshi Nakamoto je u protokol ugradio značajku koja prilagođava težinu rudarenja otprilike svaka dva tjedna

Izvor: Glassnode

Ako tijekom tog razdoblja vrijeme između blokova padne ispod tog perioda, poteškoća se prilagođava, odnosno ona se onda povećava. Ako vrijeme proizvodnje novih blokova poraste iznad intervala od 10 minuta, događa se suprotno.

Ove dvije nedavne prilagodbe težine rudarenja nastale su kao rezultat eksponencijalnog povećanja hash rate-a. Stoga, smatramo da ovi događaji ne podupiru teoriju “death spiral-a” za Bitcoin. Baš suprotno, ove promjene čini se da ukazuju na iznenađujuće zdravlje Bitcoin mreže.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Economy student whose biggest interest at the moment is blockchain technology and its' influence on the global economy.

Leave A Reply

X