Što je Howey test i koje su njegove implikacije na kriptovalute?

0

Što je Howey test?

Howey test je pravni je test koji se koristi u Sjedinjenim Državama i koji objašnjava kada neka imovina pripada klasi vrijednosnih papira prema saveznom zakonu. Test je proizašao iz presude Vrhovnog suda SAD-a u predmetu SEC-a protiv W.J. Howey Co. (1946.) i od tada se primjenjuje u brojnim slučajevima kako bi se utvrdilo predstavljaju li različiti financijski aranžmani i ponude vrijednosne papire.

Token koji “prođe” Howey test smatra se security tokenom. Oni obično dobivaju svoju vrijednost iz vanjske, trgovačke imovine.

Prema Howey testu, transakcija mora sadržavati ulaganje sredstava u zajednički pothvat s očekivanjem da će svi dobitci doći od zajedničkih napora. Transakcija se smatra vrijednosnim papirom ako zadovoljava ove zahtjeve i u tom slučaju podliježe federalnim zakonima i propisima o vrijednosnim papirima.

Security token predstavlja ugovor o investiranju u temeljnu investicijsku imovinu, kao što su dionice, obveznice, fondove i investicijski fondove za ulaganja u nekretnine.

Security tokeni podliježu saveznim zakonima koji reguliraju vrijednosne papire, što štiti ulagače. Budući da je ova vrsta vrijednosnih papira tokenizirana na blockchainu, pametni ugovori mogu ih “natjerati” da djeluju na određeni način, bez prisustva posrednika. Primjerice, zajam “tokeniziran” na blockchainu mogao bi automatski obavljati plaćanja bez korištenja tradicionalnog posrednika poput banke.

Vrijednosni papir se može definirati kao “zamjenjiv, pregovarački financijski instrument koji ima neku vrstu monetarne vrijednosti”, tj. Investicijski proizvod koji je potpomognut stvarnom imovinom, poput tvrtke ili imovine.

Razumijevanje kriterija za security token

Test uključuje tri ključna kriterija koja moraju biti ispunjena kako bi se token kvalificirao kao vrijednosni papir.

  • Prvi kriterij je financijska investicija, što znači da sudionici u transakciji moraju riskirati vlastiti novac. To uključuje financijska ulaganja i in-kind ulaganja (vrijednost u naturi).
  • Drugi uvjet je zajedničko poduzeće, što znači da je financijski uspjeh ulagača na neki način povezan. To se može dokazati pružanjem dokaza o udruživanju resursa ulagača ili oslanjanju na treću stranu za upravljanje njihovim ulaganjima.
  • Treći kriterij je očekivanje dobiti isključivo od napora drugih, što znači da se ulagači oslanjaju na nekog drugog kako bi ostvarili povrat svoje investicije. Primjerice, to može uključivati dobit koju je ostvario upravitelj treće strane ili dobit ostvarenu naporima određene grupe ili organizacije.

Implikacije Howey testa za kriptovalutu: Je li vrijednosni papir ili ne?

Implikacije Howey testa za kriptovalute su značajne, budući da test pruža okvir za određivanje treba li se određena ponuda kriptovalute klasificirati kao vrijednosni papir prema zakonu SAD-a. Ako ponuda kriptovalute ispunjava kriterije navedene u Howey testu, može se smatrati vrijednosnim papirom i podliježe federalnim zakonima o vrijednosnim papirima.

To ima važne posljedice za kripto tvrtke i investitore budući da kršenje saveznih zakona o vrijednosnim papirima može rezultirati kaznama, pravnim postupkom i narušavanjem reputacije poslovanja. Kako bi se uvjerili da su u skladu sa saveznim zakonima o vrijednosnim papirima, tvrtke za kriptovalute trebale bi pažljivo razmotriti Howey test prije kreiranja svojih ponuda.

Tokeni koji ne prođu Howey test smatraju se uslužnim tokenima koji ulagačima pružaju pristup budućem proizvodu ili usluzi ili se mogu otkupiti uz snižene naknade. Iako se uslužni tokeni obično ne smatraju vrijednosnim papirima, SEC je sugerirao da prisutnost okvira utility tokena ne znači nužno da je projekt izuzet od klasificiranja kao vrijednosni papir.

U konačnici, implikacije Howey testa za kriptovalute ovisit će o tome kako regulatori odluče primijeniti test u praksi i kako tvrtke za kriptovalute odluče strukturirati svoje ponude u skladu sa saveznim zakonom o vrijednosnim papirima.

Usklađenost sa saveznim zakonima o vrijednosnim papirima: Što trebaju znati tvrtke koje se bave kriptovalutama?

Tvrtke koje se bave kriptovalutama moraju biti svjesne saveznih zakona o vrijednosnim papirima u Sjedinjenim Državama kako bi osigurale usklađenost s njima. Evo nekoliko ključnih stvari koje treba znati:

  • Zakoni o vrijednosnim papirima primjenjuju se na kriptovalute: Komisija za vrijednosne papire i burzu smatra nekoliko kriptovaluta vrijednosnim papirima. To implicira da se tvrtke s kriptovalutama moraju pridržavati saveznih zakona o vrijednosnim papirima, uključujući zahtjeve za registraciju i otkrivanje podataka.
  • Ponude tokena mogu podlijegati zakonima o vrijednosnim papirima: može se računati kao ponuda vrijednosnih papira ako tvrtka za kriptovalute prodaje tokene široj javnosti u zamjenu za gotovinu ili drugu imovinu. Kao rezultat toga, poslovanje bi se moralo pridržavati pravila o vrijednosnim papirima, što bi uključivalo registraciju ponude kod SEC-a.
  • Upotreba sredstava mora biti objavljena: tvrtka za kriptovalute mora navesti svoje financijske ciljeve kada prikuplja novac putem ponude vrijednosnih papira. Poduzeće također mora informirati ulagače o tome kako se novac koristi.
  • Platforme za trgovanje mogu podlijegati zakonima o vrijednosnim papirima: Razmjene za vrijednosne papire mogu uključivati ​​platforme za trgovanje kriptovalutama koje korisnicima omogućuju kupnju i prodaju tokena. Ako je tako, platforma bi morala podnijeti obrazac za registraciju SEC-a i pridržavati se drugih propisa o vrijednosnim papirima.
  • Kazne za nepoštivanje mogu biti ozbiljne: Ako prekrši savezne propise o vrijednosnim papirima, kripto korporacija može snositi teške posljedice, kao što su novčane kazne i pravni postupci.

Kripto tvrtke moraju biti svjesne saveznih zakona o vrijednosnim papirima u Sjedinjenim Državama i pridržavati ih se. To uključuje razumijevanje smatraju li se njihovi tokeni vrijednosnim papirima, otkrivanje korištenja sredstava i pridržavanje zahtjeva za registraciju i objavljivanje.

Izvor: Cointelegraph

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X