Što je Hrvatska propustila kasnijim potpisivanjem deklaracije o Europskom Blockchain partnerstvu?

0

Kasnimo samo 18 mjeseci i ovoj se deklaraciji priključujemo kao posljednja članica EU, a propustili nismo ništa više, osim sudjelovanja u raspodjeli 300 milijuna eura. 

Početkom 2018.-te godine donesena je deklaracija o Europskom Blockchain partnerstvu gdje su države članice EU dobile priliku pristupu od 300 milijuna eura investicijskih potpora specifično namijenjenih za blockchain projekte, no Hrvatska isprve nije potpisala ovu deklaraciju te zatražila naknadno pristupanje i potpisivanje deklaracije.

Kasnimo “samo” 18 mjeseci

Hrvatska se ipak odlučila potpisati ovu deklaraciju, a službeno se i ovih dana na sjednici Vlade pokrenulo ovo pitanje u kojoj je ministar gospodarstva Darko Horvat, dobio ovlaštenje da je potpiše.

Ministar Horvat tako i ističe:

Blockchain tehnologija je potpuno transparentna, imuna na manipulaciju, na korupciju, potpuno provjerljiva i provjerena. Ono što se stvori kroz blockchain postaje nepromjenjivo i trajno zapisano. Blockchain je primjenjiv u svim granama industrije – energetici, zdravstvu, sigurnosnoj i financijskoj industriji, svim registrima podataka, itd.

Nipošto ne želimo osporiti ovaj potez Vlade čime su i otvorili vrata ovim sredstvima, ali trebali smo reagirati ranije jer su se sredstva već i podijelila. Cijelu situaciju komentirao je i Vlaho Hrdalo za jutarnji.hr:

Hrvatska deklaraciju o Europskom blockchain partnerstvu potpisuje kao posljednja članica Europske unije točno 18 mjeseci nakon pokretanja, a sredstva namijenjena toj inicijativi kroz EU program Obzor 2020 već su podijeljena među zemljama potpisnicama.

S druge strane u Vladinoj odluci stoji da je razlog tolikog čekanja bilo prikupljanje stručnih znanja i razmatranje mogućih financijskih obveza za Hrvatsku. U odluci još stoji da ovo partnerstvo ima dugoročan cilj jer se u Hrvatskoj otvara prostor za sudjelovanje i iskorištavanje sredstava iz novog programa Digitalna Europa za razdoblje od 2021. do 2027. godine koji ima budžet od 9,2 milijarde eura.

Unatoč tome što smo se ovoj povelji priključili kasno, iz Hrvatske dolaze primjeri da tržište prepoznaje značaj blockchain tehnologije. Jedan od takvih je bilo i prvo blockchain glasanje u svibnju ove godine kojim se izabrala nova skupština Udruge za blockchain i kriptovalute.  

Susjedna nam Slovenija blockchain je prepoznala i uskočila u vlak pa su tako nedavno i izbacili brojku od otvorenih čak 13 000 radnih mjesta koja se tu zbog direktne i povezanosti  projekata s blockchain tehnologijom.

Konačan potpis ove povelje može povesti i Hrvatsku u jačem smjeru iskorištavanja blockchain potencijala je unatoč tome što se mali koraci potežu s našeg tržišta bit će ih puno lakše realizirati uz novčanu potporu.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Bitcoin mjenjačnicu te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

This image has an empty alt attribute; its file name is cta-crobitcoin-final-1024x197.png
* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Head of Marketing @Async Labs

Leave A Reply

X