Održano prvo blockchain glasanje u Hrvatskoj

1

U sklopu godišnje skupštine Udruge za blockchain i kriptovalute održano je prvo Blockchain glasanje na hrvatskom Ethereum Lisinski Testnetu.

Da je koncept blockchain glasanja izvediv i primjenjiv, dokazalo se na godišnjoj skupštini UBIK-a koja se održala 24.04.2019 gdje je u sklopu skupštine provedeno glasanje s kojim se moglo glasati za predloženu kandidacijsku listu novog predsjednika i upravnog odbora.

Ideja za blockchain glasanje

UBIK-ova misija jest stvoriti fokusiranu i snažnu zajednicu ljudi uključenih u blockchain i kripto domenu u Hrvatskoj i okruženju. Da bi se isto ostvarilo potrebno je pružiti relevantne informacije, edukaciju i znanje unutar blockchain tehnologije, mehanike kriptovaluta i cjelokupnog tržišta. U sklopu te misije, stigla je i ideja da se u Hrvatskoj odradi i demonstrira koncept blockchain glasanja o kojem se nerijetko može čuti u blockchain domeni.

S time na umu, kreirana je jednostavna “platforma” za provođenje tog glasanja na blockchainu koju je omogućio Bitfalls i novoizabrani član upravnog odbora UBIK-a, Bruno Škvorc.

Mehanika glasanja

Kako bi proces bio jednostavniji za sve članove koji su pristupili glasanju, kreirano je 50 pred-generiranih linkova za papirnate novčanike kojima se moglo pristupiti putem QR koda, a poveznica je vodila na sučelje gdje su mogli dati glas za željenu kandidacijsku listu: https://bitfalls.github.io/ubikvote/

QR kod je sadržavao poveznicu prema korisničkom sučelju na kojem su se nalazile akcije s kojima je bilo moguće glasati na blockchainu. Novčanik se automatski učitavao u Internet pregledniku na toj poveznici, tako da nije bilo potrebno instalirati zasebni novčanik. Klik na akciju “Da” šalje transakciju koja nije zahtijevala nikakvu drugu interakciju u vidu potvrda, lozinke i sličnog.

Nije potrebna interakcija s preglednikom niti s blockchainom osim ako netko ne želi provjeriti transakciju, gdje je u tom slučaju bilo potrebno potražiti svoju adresu u pregledniku. Ako pak posjeti adresu od ugovora za glasanje u pregledniku, sve transakcije koje su drugi poslali(glasali) isto su zabilježene tamo.

Glasanje u 2 jednostavna koraka:

 • Skeniranje QR koda da se otvori aplikacija za glasanje
 • Klik na akciju za glasanje

Rezultati glasanja

Članovi UBIK-a koji su podigli svoj QR kod prilikom registracije, mogli su izvršiti glasanje putem svojih mobilnih uređaja. Glasanju je pristupio 21 član, a jedina kandidacijska lista #1 je nakon glasanja imala 15 registriranih glasova.

Svaki glas odnosno transakcija je registrirana na Pregledniku Lisinski Testneta pod sljedećom adresom: https://preglednik.lisinski.online/account/0x971d888b63b245bb8312bdc735de78c72b142db0

S obzirom na to da je kandidacijska lista postigla kvorum, glasanje je kao takvo postalo validno te je izabran novi upravni odbor UBIK-a, a samim time i izvedeno prvo i uspješno blockchain glasanje u Hrvatskoj!

Englesku verziju članka možete pročitati na Bitfalls.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Bitcoin mjenjačnicu te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

Share.

About Author

A dude with passion towards technology. Constantly searching for new things and knowledge from all corners of the world. Recently most occupied with Blockchains and Crypto where I'm striving to build a great community around this great thing. Blockchain is a technology that in his very own nature suits perfectly the environment of Internet in the means of development and online transfer of value. Because of that I believe it will soon become a part of our daily lives. If you have any ideas, suggestions or critics you are more then welcome to contact me: luka.klancir@crobitcoin.com

1 Comment

 1. Bok Luka,
  Drago mi je da se stvari razvijaju u pozitivnom smjeru. Nisam znao da se sprema to glasanje inaće bih sigurno učestvovao.
  Pratim kripto valute več dugo i od 2015 investiram.
  Pripremam edukativno predavanje o kripto valutama jer je to još uvijek totalno nepoznato mnogima.
  Vjerujem da će bit i kratki video.

  Pozdrav
  Valter

Leave A Reply

X