Što je PayCek, kako reagira tržište, koje su naknade? – donosimo intervju s Electrocoinom

0

Najnovija usluga Electrocoina, tvorca i prve hrvatske bitcoin mjenjačnice, je PayCek – novi procesor u plaćanju. Ovdje se radi o usluzi koja omogućuje korisnicima plaćanje usluga i dobara u kriptovalutama, a primatelj na svoj račun prima hrvatske kune. Usluga je na tržištu aktivna nešto manje od 3 tjedna, a kako je sve počelo i koje funkcionalnosti ima PayCek, otkrijte u nastavku.

Na hrvatskom tržištu ovo je prva takva usluga, a ovo je ujedno i jedini procesor koji procesira i hrvatske kune.

Testiranje ovog projekta provelo su u donacijskom potezu koji se odvio krajem 2018.-te. Prisjetimo se da se za Dječju bolnicu u Klaićevoj prikupljao iznos za kupnju aparata.

Tijekom te akcije prvi puta u Hrvatskoj mogle su se donirati kriptovalute, a sva sredstva bila su namijenjena za nabavku uređaja Radiometer TCM4 koji je na kraju kupljen jer je iznos prikupljen u cijelosti. Bolnica je na kraju primila isplatu u kunama, a upravo je PayCek taj koji je primio donacije u kriptovalutama i zamijenio ih u kune.

Intervju s Bitcoin mjenjačnicom

U nastavku vam donosimo intervju s Bitcoin mjenjačnicom u kojem se nalaze odgovori kojima ćete razumjeti ideju i funkcionalnosti PayCek-a

#1 Odakle ideja za implemetaciju PayCek-a?

Ideja za implementaciju PayCek-a je nastala organski, kao prirodni slijed razvoja samog Electrocoina. Od starta smo htjeli omogućiti ljudima jednostavan pristup kriptovalutama te je PayCek nastao kao nadogradnja naše bitcoin-mjenjačnice. Želja je bila stvoriti most između ponuđača neke usluge ili proizvoda i krajnjeg kupca/korisnika koji želi plaćati u kriptovalutama. Već neko vrijeme nam pristupaju poduzetnici, većinom iz turističkih djelatnosti, koje su njihovi, uglavnom strani gosti, pitali primaju li plaćanje u kriptovalutama. Odgovorili smo na tu potrebu javnosti razvojem vlastitog sustava za jednostavno plaćanje.

#2 Kakav je feedback od korisnika koji su ga isprobali?

Feedback je krajnje pozitivan, u stalnoj smo komunikaciji s našim klijentima kako bismo sustav maksimalno prilagodili njima i njihovim potrebama. S obzirom da je riječ o tehničkom rješenju koji smo sami razvili, ali i dalje razvijamo, iznimno cijenimo povratne informacije koje dobivamo i sukladno njima i unaprijeđujemo uslugu. Cijeli sustav je zamišljen tako da naš klijent ne mora razmjeti što je blockchain tehnologija da biuživao u prednostima koje ona nudi. Prodavač ne mora znati trenutnu vrijednost kriptovalute niti se time zamarati. Ukoliko nudi uslugu za 100 kn, na račun će dobiti upravo toliko! Svi se slažu kako je proces jednostavan – plaćanje se izvršava u nekoliko klikova. Kupac odabire kojom kriptovalutom želi platiti, šalje kripto, PayCek učini svoju magiju u pozadini, a našem klijentu na račun sjednu kune.

#3 Koje su sve poslovnice do sada uvele PayCek u svoje poslovanje

PayCek je usluga koja je svjetlo dana ugledala pred manje od 3 tjedna, tako da smo još uvijek u fazi inicijalnog prikupljanja klijenata. Kako smo ujedno i prva tvrtka koja ovakav proizvod nudi na hrvatskom tržištu, tako su i naši klijenti pioniri koji među prvima u Hrvatskoj otvaraju vrata ovom novom načinu plaćanja i u sljedećim danima i tjednima ćemo svakog ponaosob predstaviti javnosti. Ova predstavljanja možete pratiti na našoj Facebook stranici.

#4 Smatrate li da je Hrvatsko tržište dovoljno razvijeno za inovativne usluge kao sto je PayCek ili ciljate globalno?

Apsolutno smatramo da je! Nakon početnog nepovjerenja javnosti, kriptovalute polako staju na svoje noge i postaje jasno kako za njih itekako ima mjesta. Zajedno s poduzetnicima stvaramo okruženje u kojem je moguć rast i razvoj tržišta kriptovaluta. Nužno je da kripto nađe praktičnu primjenu u svakodnevnom životu kako bi nestao strah od njihova korištenja. Kao što smo sa bitcoin-mjenjačnicom otvarali mjesto kriptu tako nastavljamo krčiti put i PayCekom. Fokus našeg poslovanja uvijek je bio primarno u Hrvatskoj, no globalno tržište sigurno nije nešto od čega ćemo prezati.

#5 Trenutno primate 5 najpopularnijih valuta, planirate li se proširiti na primanje više kriptovaluta?

Apsolutno! Tržište kriptovaluta je živo i cijelo vrijeme pratimo trendove. Kroz našu uslugu bitcoin-mjenjacnica.hr dobro upoznati sa popularnosti raznih kriptovaluta među investitorima, no PayCek ipak cilja na drugi segment tržišta: potrošače koji kriptovalutama žele plaćati. Trenutno osluškujemo puls ovog, za nas novog segmenta tržišta i ponudu kriptovaluta s kojima omogućujemo plaćanje ćemo polagano širiti kako budemo dobivali više feedbacka od naših korisnika.

#6 Na koje korisnike ste ciljali dok ste razvijali PayCek? Jesu li to banke, trgovine, pojedinačni klijenti ili?

Ciljali smo na najširi krug korisnika: na sve one kojima su plaćanja potrebna. Tko god prima plaćanje na bilo koji način, bilo u gotovu novcu, karticama, PayPalom, bankovnim transferom, taj je i potencijalni korisnik PayCek-a. To su, svakako, tvrtke koje se bave trgovinom, turizmom, ugostiteljstvom, ali i drugim uslužnim djelatnostima, no već imamo nekoliko klijenata koji su obrtnici: između nekoliko iznajmljivača imamo i financijskog savjetnika, ali i računovođu.

#7 Planirate li napraviti aplikaciju PayCek ili će se sve odvijati preko web Posa?

Tržište je pomalo zasićeno količinom aplikacija koje je potrebno prvo skinuti, a zatim se i dosjetiti u sekundi kako se aplikacija koju želimo upotrijebiti, uopće zove. Odlučili smo maksimalno pojednostaviti stvari i učiniti naš POS pristupačnim ne samo onima koji koji imaju Android ili iPhone pametni telefon, već i onima koji fiskalnu blagajnu pokreću na, primjerice, Windows računalima i ne mogu instalirati aplikaciju za pametni telefon. S druge strane – web POS moguće je pokrenuti na bilo kojoj platformi. Sve što Vam je potrebno je web preglednik i link na Vaš web POS.

#8 Kolike su naknade za poslovnicu koja uvede PayCek u poslovanje? Primjerice ako se PayCek uvede u frizerski salon u kojem je usluga bojanja kose 100 kn, koliko bi taj frizerski salon plaćao vašu uslugu?

Korištenje naše usluge za trgovca je posve besplatno! Ako usluga košta 100 kn, pružatelj usluge će dobiti 100 kn. U ovom slučaju pokrivanje transakcijskog troška leži na kupcu, a taj trošak je niži od postotka koje vam uzimaju kartičari. U ovoj fazi razvoja kripto scene naša procjena je bila da je bolje naplatiti se od kupca, obzirom da je kupac vrlo vjerojatno kripto entuzijast koji vjeruje u kriptovalute i kojem se iznos portfolia u fiatu ponekad primijeni za 10 posto u sat vremena, tako da mu par % naknade nije neki problem. Također, da taj isti kupac želi manji iznos brzo pretvoriti iz kripta u fiat pa platiti fiatom, opet bi platio slični iznos naknade. Stoga, obzirom da kupci najčešće već jesu kripto entuzijasti, za kripto scenu je najbolje da od trgovaca isto napravimo kripto entuzijaste, a to ćemo najlakše napraviti ako frizerski salon za uslugu vrijednu 100kn dobije upravo 100kn.

#9 Ukoliko netko od naših čitatelja ili neka poslovnica poželi koristiti PayCek u svom poslovanju što trebaju napraviti?

Trebaju posjetiti www.paycek.io, registrirati se, odnosno otvoriti svoj profil i pročitati upute za korištenje koje su dostupne na webu. Osigurali smo i testne profile unutar računa kako bi se klijenti mogli nesmetano upoznavati s uslugom i testirati funkcionalnosti bez straha da nešto ‘zeznu’. Unutar svog profila će naći i link za svoj POS uređaj. Upravo taj link mogu podijeliti svojim zaposlenicima koji će ga koristiti za plaćanje. Dakle, pristup profilu i mogućnost povlačenja sredstava na transakcijski račun ima samo vlasnik profila, a pristup POS uređaju osobe kojima podijelite link na njega. Pri izradi PayCeka trudili smo se da bude iznimno jednostavan za korištenje. Ako u nekom segmentu nismo uspjeli – tu je naša korisnička podrška na email adresi info@paycek.io koja vam je dostupna 24 sata, 7 dana u tjednu.

Ako imate dodatnih pitanja oko PayCek-a pošaljite ih na email info@paycek.io ili ih možete ih ostaviti u komentarima članka, a mi ćemo se potruditi da dobijete odgovore direktno iz Bitcoin mjenjačnice.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Bitcoin mjenjačnicu te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Head of Marketing @Async Labs

Leave A Reply

X