Zagrebači financijski startup Oradian surađuje sa kripto-startupom Stellarom

1

Financijski startup Oradian iz Zagreba te američki Stellar odnedavno financijskim institucijama Nigerije omogućuju brz i jeftin prijenos novca. Oradian razvija softver za mikrofinancijske institucije baziran na oblaku dok je Stellar neprofitna organizacija koja razvija platformu za razvoj financijskih usluga temeljenu na raspodijeljenoj mreži.

Do sada je bilo potrebno 12 sati vožnje autobusom da se novac prebaci iz Lagosa na sjever Nigerije. Taj podatak potaknuo je Oradian da pokušaju riješiti taj problem jer im je Nigerija najveće (i jedino) tržište na kojem poslužuju 200 mikrofinancijskih institucija s oko 400 000 korisnika. Svoje rješenje za menadžment financija Instafin povezali su sa Stellarovom platformom te tako prijenos novca učinili mnogo bržim, sigurnijim i jeftinijim.

Nigerija kao najmnogoljudnija afrička država sa 182 milijuna stanovnika pokazala se kao plodno tlo za startup jer je potražnja za novcem velika, a broj financijskih usluga raste brzo. Stanovnici često nemaju struje, no mrežna pokrivenost je dobra. Zato se rješenje zasnovano na oblaku pokazalo kao odličan izbor. U Oradianu kažu kako će nastaviti širiti svoju platformu ostalim tehnologijama koje siromašnima olakšavaju život, a Stellar je samo prva od njih.

Share.

About Author

Master's degree in information and communication technology. Currently working as software developer at Ericsson Nikola Tesla. Interested in the future of technology. Bitcoin enthusiast.

1 Comment

Leave A Reply

X