Teži li Europska središnja banka jačoj regulativi kriptovaluta?

0

Početkom 2018, točnije 3. siječnja, guverner Europske središnje banke (ECB), Ewald Nowotny oštro je kritizirao kriptovalute te rekao da se s ciljem sprječavanja pranja novca i malverzacija na ovome tržištu treba uvesti oporezivanje prometa.

Budući da Bitcoin nije valuta, treba ga oporezivati porezom na dodanu vrijednost. Nowotny 

Nowotny nije iskazao potpuno nezadovoljstvo kriptovalutama, uz to je rekao da ih ne smatra nikakvom konkurencijom euru. Jedino što ga zabrinjava u cijeloj priči jest prostor na kripto tržištu kojeg iskorištavaju različiti špekulanti.

Uznemirava me činjenica da smo odlučili prestati tiskati novčanice od 500 eura kako bi se borili protiv pranja novca, ali danas gledamo kripto tržište koje dozvoljava cijelom svijetu da bezbrižno pere novacNowotny 

Ipak nije sve tako “crno”

Jučer 7. veljače 2018-te, ECB se ponovno oglasio po pitanju kriptovaluta. Ovoga puta riječ je preuzela Daniele Nouy, iz nadzornog odbora koja je rekla da ne zna kakve će i hoće li uopće biti regulacija kriptovaluta na tržištu EU. Trenutno nam ova tema nije visoko na “to-do” listi.

Pomno pratimo razvoj ovog tržišta, ali za sada nema potrebe za našom intervencijom i regulacijama. Nouy

Za kraj je ECB poručio javnosti da će intervenirati kada oni procjene da to bude potrebno, a za sada situacija na tržištu to ne zahtijeva.

Što na sve to kaže Švicarska?

Švicarska je poznata po svojoj agresivnost u bankarskom svijetu, a kada se radio o kriptovalutama, drži se stava EU u kojem za sada ne postoji potreba za regulacijom kripto tržišta. Uz to Johann Schneider-Ammann, ministar financija države rekao je da želi Švicarsku pretvoriti u kripto naciju, a uz to sve nedavno je na njihovom teritoriju pokrenut projekt kojim će se provjeravati legalnost ICO projekata.

Ako ste spremni investirati u kripto valute pogledajte naš članak sa detaljnim koracima kako najjednostavnije i najbrže kupiti Bitcoin.

“Telegram"

Share.

About Author

Head of Marketing @Async Labs

Leave A Reply

X