U roku od 2 tjedna ističe 45% Bitcoin opcija

0

Tijekom posljednja dva mjeseca open interest opcija za Bitcoin držao se prilično stabilno, čak i kad se ta brojka povećala za 118% da bi dosegla 8,4 milijarde dolara dok je cijena Bitcoina dosegla nove najviše razine. Rezultat aprecijacije cijene Bitcoina i rastućeg open interesta za Bitcoin opcije rezultirali su povijesnim istekom opcija u vrijednosti od 3,8 milijardi dolara koji će se dogoditi 29. siječnja.

Da bi razumjeli potencijalni učinak isteka tolikog broja opcija, investitori bi ga trebali usporediti s volumenom na spot burzama. Iako neki agregatori podataka prikazuju preko 50 do 100 milijardi dolara dnevnog volumena Bitcoina, izvješće iz 2019. godine koje je izradilo Bitwise Asset Management pokazalo je da mnoge burze koriste razne “shady” tehnike za napuhavanje volumena trgovanja.

To je razlog zašto je pri analizi volumena kripto burze bolje gledati podatke iz pouzdanih agregatora podataka, umjesto da se oslanjate na podatke koje pružaju velike kripto burze.

Kao što gore navedeni podaci pokazuju, Bitcoinov spot volumen na burzama iznosio je u prosjeku 12 milijardi dolara tijekom posljednjih 30 dana, što je rast od 215% u odnosu na prethodni mjesec. To znači da predstojeći istek od 3,8 milijardi dolara iznosi 35% dnevnog prosječnog volumena.

45% svih Bitcoin opcija istječe 29. siječnja

Kripto burze nude mjesečne isteke opcija, iako neke imaju i tjedne opcije za kratkoročne ugovore. Dana 25. prosinca 2020. dogodio se najveći zabilježeni istek opcija vrijedan 2,4 milijarde dolara. Ova brojka predstavljala je 31% cijelog open interesta i pokazuje kako su opcije obično raspoređene tijekom cijele godine.

Izvor: Deribit

Podaci Genesis Volatility pokazuju da Deribitov kalendar isteka za 29. siječnja sadrži 94.060 Bitcoina. Ta neobična koncentracija prelazi 45% vrijednosti svih ugovora, a oni istječu za dvanaest dana. Slična situacija je i na ostalim burzama, iako Deribit ukupno ima 85% tržišnog udjela.

Vrijedno je napomenuti da neće svaka opcija trgovati po isteku jer neki od tih strike cijena sada zvuče nerazumno, pogotovo s obzirom na to da je ostalo manje od dva tjedna.

Bullish call opcije od 46.000 dolara i više sada se smatraju bezvrijednima, a isto se dogodilo i bearish put opcijama ispod 28.000 dolara, jer je njih 68% sada zapravo bezvrijedno. To znači da je vrijedno gledati samo 39% od 3,8 milijardi dolara koje ističu 29. siječnja.

Analizom open interesta dobivaju se podaci o trgovanjima koja su se već dogodila, dok indikator skew nadgleda opcije u stvarnom vremenu. Ova je metrika još važnija jer je Bitcoin prije samo trideset dana trgovao ispod 25.000 dolara. Stoga open interest u blizini te razine ne ukazuje na bearish trend.

Market makeri nisu spremni riskirati

Pri analiziranju opcija, delta skew “30%-20%” je najvažnija metrika. Ovaj pokazatelj uspoređuje call i put opcije. Delta skew od 10% ukazuje na to da se call opcije trguju premijom prema bearish / neutralnijim put opcijama. S druge strane, negativni skew dovodi do većih troškova zaštite od pada i signal je da su trgovci bearish.

Prema gore prikazanim podacima, posljednji put se bearish sentiment pojavio 10. siječnja kada je cijena Bitcoina pala za 15%. Nakon toga uslijedilo je razdoblje krajnjeg optimizma jer je delta skew 30%-20% prošao razinu 30.

Izvor: Deribit

Kad god ovaj pokazatelj premaši 20, on odražava strah od potencijalne volatilnosti cijena od strane market makera, a kao rezultat toga smatra se bullish indikatorom.

Iako istek opcija koje vrijede 3,8 milijardi dolara nekima tjera strah u kosti, gotovo 60% tih opcija već se smatra bezvrijednima. Što se tiče preostalog open interesta, bullovi uglavnom kontroliraju tržište jer je nedavni rast cijene na novi ATH izbrisalo većinu bearish opcija. Približavanjem roka isteka, sve veći broj put opcija izgubit će vrijednost ako BTC ostane iznad raspona od 30.000 do 32.000 dolara.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Economy student whose biggest interest at the moment is blockchain technology and its' influence on the global economy.

Leave A Reply

X