UBIK implementirao DAO strukturu kao sustav glasanja unutar udruge!

0

Najveća udruga u Hrvatskoj čiji je rad vezan na kriptovalute i blockchain tehnologiju, UBIK, izmijenila je glasački sustav udruge implementirajući sustav DAO (decentralizirana autonomna organizacija) na Ethereum blockchainu.

DAO struktura

DAO struktura djeluje tako da svaki član organizacije ima određeni broj tokena. Dodijeljeni tokeni su reputacijski te se njima ne može trgovati, dakle nije ih moguće kupovati na kripto burzi. Tokene se dobiva referendumom kojeg može predložiti bilo koji korisnik Ethereum mreže, a upravni odbor i ostali postojeći članovi tada glasaju za izvršenje ili poništenje tog prijedloga. Više o načinu rada DAO strukture možete pročitati u članku Bitfallsa.

O UBIK DAO-u

Bitfalls je tvrtka članica UBIK-a te jedna od najpoznatijih hrvatskih tvrtki u industriji blockchain developmenta, ponajviše na Ethereum mreži. Upravo je na Ethereum mreži podignut UBIK DAO te je prema navodima Bitfallsa stoga trajan i pouzdan do daljnjega, ali je i nešto teži za korištenje. Kako biste koristili UBIK DAO potreban Vam je jedan od Ethereum novčanika (možete koristiti i mobilne novčanike). Također valja uzeti u obzir da za transakcije trebate ponešto Ethera kako biste mogli platiti trošak korištenja mreže (gas fee).

Razlog prijelaza na DAO strukturu

UBIK je 24.04. ove godine održao prvo glasanje putem blockchain-a, ali to se glasanje uvelike razlikuje od novo implementiranog UBIK DAO-a. Prvo glasanje odvijalo se putem Ethereum Lisinski Testneta te je bilo više “user friendly” od UBIK DAO-a. Iako je Lisinski Testnet bio lakši za korištenje, glasanje na testnim mrežama nije dugoročno pouzdano kao trajni zapis odluke jer taj testni lanac lako može nestati te je tako došlo do odluke prebacivanja na DAO.

UBIK DAO koristit će se za grupne odluke udruge i prvi je takve vrste u svijetu koji u potpunosti koristi blockchain rješenje za upravljačke odluke. UBIK DAO će također držati financijska sredstva udruge u Decentraliziranim Financijama i time ostvariti decentraliziranu dobit od 5-10% godišnje na prikupljenim članarinama. Ta će se dobit koristiti za pomoć pri financiranju troškova udruge. Jedno od zanimljivih svojstava UBIK DAO-a je to da se interakcija s istim može odvijati i izravno preko pametnih ugovora.

Kako se pridružiti?

Ako ste član UBIKa, imate pravo na 10 reputacijskih tokena. Članovi upravnog odbora imaju pravo na 100 tokena. Reputacija može rasti i padati ovisno o akcijama u samom DAO-u. Aktivniji i korisniji članovi mogu zahtijevati dodatne reputacijske tokene.

Detaljnije informacije o procesu možete proučiti ovdje.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Bitcoin mjenjačnicu te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

This image has an empty alt attribute; its file name is cta-crobitcoin-final-1024x197.png

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Economy student whose biggest interest at the moment is blockchain technology and its' influence on the global economy.

Leave A Reply

X