Uhićen bivši direktor FTX-a Sam Bankman-Fried, bit će izručen SAD-u

0

Sama Bankman-Frieda uhitile su vlasti na Bahamima na zahtjev američke vlade, samo dan prije nego što je bivši izvršni direktor FTX-a trebao svjedočiti pred Kongresom.

Bankman-Frieda uhitile su Kraljevske policijske snage Bahama nakon službene obavijesti vlade Sjedinjenih Država da je protiv njega podnijela kaznenu prijavu.

Prema pisanju New York Timesa, optužbe protiv Bankman-Frieda uključuju prijevaru elektronskim putem i vrijednosnim papirima, zavjeru za počinjenje prijevare elektronskim putem i vrijednosnim papirima te pranje novca.

SAD će vjerojatno zatražiti izručenje Bankman-Frieda, a Bahami će brzo i učinkovito obraditi svaki zahtjev za izručenje. Bahamski premijer Philip Davis rekao je da obje zemlje imaju “zajednički interes u pozivanju na odgovornost svih pojedinaca povezanih s FTX-om koji su možda izdali povjerenje javnosti i prekršili zakon.

Ured američkog državnog odvjetnika za južni okrug New Yorka objavio je tweet od 12. prosinca kako su vlasti na Bahamima uhitile Bankman-Frieda na temelju zapečaćene optužnice koju je podnijela i koju planira otpečatiti “ujutro”.

Bloomberg je 10. prosinca izvijestio da su se tužitelji iz New Yorka, agenti FBI-a i regulatori sastali s odvjetnicima FTX-a kako bi razgovarali o dokumentaciji koju istražitelji žele dobiti. Ministarstvo pravosuđa SAD-a pažljivo je ispitivalo je li FTX nepropisno prebacio stotine milijuna otprilike u isto vrijeme kada je tvrtka proglasila bankrot 11. studenoga.

Vlasti Bahama na sličan su način poduzele vlastitu “aktivnu i stalnu” istragu o FTX-u, koja je uključivala državnu Komisiju za vrijednosne papire, Financijski obavještajni odjel i policijsku jedinicu za financijski kriminal.

Bankman-Friedovo uhićenje dolazi dan prije nego što se očekivalo da će se pojaviti pred Povjerenstvom Predstavničkog doma za financijske usluge na saslušanju koje istražuje kolaps burze.

Komisija za vrijednosnice i burzu u SAD (SEC) pokrenula je zaseban skup optužbi protiv Bankman-Frieda, u vezi s “kršenjem naših zakona o vrijednosnim papirima, koji će biti javno podneseni u utorak u južnom okrugu New Yorka”, rekao je izvršni direktor Gurbir Grewal u izjavi u ponedjeljak.

SBF za kolaps FTX-a krivi direktora Binancea

Sam Bankman-Fried vjeruje da je FTX pao sa svjetskog vrha zbog zlog plana koji je orkestrirao njegov rival Changpeng Zhao, izvršni direktor Binancea.

Svaki dan kripto ekosustav pronalazi dokaze o neetičkim postupcima Sama Bankman-Frieda i njegovog tima. Međutim, osnivač FTX-a i Alameda Researcha poriče svoju odgovornost za iznenadni propast svog poslovanja, navodeći da nije bio svjestan bilo kakvog nedjela. Ali tko je odgovoran?

U intervjuu za Forbes 12. prosinca, Sam Bankman još je jednom okrivio izvršnog direktora Binancea CZ-a za neuspjeh njegove mjenjačnice. Bankman-Fried je tvrdio da je Zhao namjerno sabotirao FTX kako bi eliminirao konkurenciju.

Sam Bankman-Fried optužio je CZ-a da laže i tvrdi da nije bio svjestan negativnog utjecaja koji bi to moglo imati na kripto tržište i širu industriju.

“Mislim da je vjerojatno prošao bolje nego što je mislio. Mislim da nije mislio da će ovo biti ishod. Vjerojatno je mislio da će to biti štetno, ali ne u ovolikoj mjeri”, rekao je SBF.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X